Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Πρώτη τακτική συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ - Ομιλία Λάζαρου Κυρίζογλου

Δελτίο τύπου Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας
Η πρώτη τακτική συνεδρίαση του 2017 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΚΜ άρχισε με την ευλογία της βασιλόπιτάς της από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως π. Διονύσιο Πατσάνη, ο οποίος μετέφερε στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις ευχές του, ευρισκομένου στον Άγιον Όρος, επιχωρίου Μητροπολίτη κ.κ Βαρνάβα.

Στην συνεδρίαση απηύθυνε χαιρετισμό και ευχές ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, που υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία μεταξύ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Μακεδονία.

Τυχερός της βασιλόπιτας, μεταξύ των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, αναδείχθηκε ο Δήμος Αμφίπολης, μια κοινωνική δράση του οποίου θα ενισχύσει η ΠΕΔΚΜ με το ποσόν των 5.000 ευρώ και με την ομόθυμη προσδοκία όλων να συνεχιστεί, εντός του 2017, το ανασκαφικό έργο και η αποκάλυψη των θησαυρών της. Τυχερός μεταξύ των παρισταμένων εκπροσώπων των Πολιτειακών, Πολιτικών και Αυτοδιοικητικών Φορέων αναδείχθηκε το Κοινοβούλιο το οποίο εκπροσώπησε ο μοναδικός παριστάμενος Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, στον οποίο απονεμήθηκε εικόνα του Αγίου Δημητρίου.

Ακολούθησε σύντομος απολογισμός των πεπραγμένων της ΠΕΔΚΜ του 2016 από τον Πρόεδρό της κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης (συνημμένο το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Προέδρου).

Πριν από την έναρξη της ημερήσιας διάταξης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ απένειμε τιμητική διάκριση στον ιδρυτή και αν. Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΜΑΣΟΥΤΗΣ α.ε» κύριο Διαμαντή Μασούτη, ο οποίος ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα της ΠΕΔΚΜ, μερίμνησε για την, εκ μέρους της Εταιρείας του, χορήγηση ιατρονοσηλευτικού εξοπλισμού στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας, αναδιατάσσοντας και αναβαθμίζοντας έτσι τις παρεχόμενες προς την οικεία τοπική κοινωνία υπηρεσίες του.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξη, το Δ.Σ. ομόφωνα αποφάσισε:
(α) να ζητηθεί από τις εταιρείες ΔΕΗ (για όλους τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας), Διανομής Φυσικού Αερίου (για τους Δήμους που καλύπτονται από το δίκτυό της), και ΕΥΑΘ (για τους Δήμους του χώρου ευθύνης) να καθιερώσουν ειδικό μειωμένο τιμολόγιο για τις καταναλώσεις του μηνός Ιανουαρίου 2017, κατά τον οποίο σημειώνονται ασυνήθιστα μεγάλες καταναλώσεις λόγω της παρατεταμένης πρωτοφανούς κακοκαιρίας,

(β) να ζητηθεί η χορήγηση εκτάκτων ενισχύσεων στους Δήμους, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών στην θέρμανση των Σχολείων και στις εκτεταμένες συντηρήσεις στις οποίες καλούνται να προβούν,

(γ) να ενισχύσει η ΠΕΔΚΜ το Αγροτικό Ιατρείο της Τοπικής Κοινότητας Επταλόφου Κιλκίς με απαραίτητο για την λειτουργία του εξοπλισμό, καθώς και την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου του Σχολαρχείου της Τοπικής Κοινότητας Εμμανουήλ Παππά του ομώνυμου Δήμου.

Να ορίσει τους εκπροσώπους της ΠΕΔΚΜ σε σειρά επιτροπών και συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

(δ) ορίστηκε να πραγματοποιηθεί η επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. στο Σιδηρόκαστρο του Δήμου Σιντικής, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, σε μια συνέχεια της διεξαγωγής συνεδριάσεων των οργάνων της ΠΕΔΚΜ στις έδρες των κατά τόπους Δήμων-μελών της και να ενισχύσει οικονομικά το Δήμο Σιντικής για τον ιατροτεχνικό εξοπλισμό δύο αγροτικών του ιατρείων.









Ομιλία Προέδρου Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας –
Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου 18-1-2017.
Σύντομος Απολογισμός 2016

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Το 2016 είχαμε αγαστή συνεργασία με όλους τους Δήμους-Μέλη της ΠΕΔΚΜ και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την ΕΕΤΑΑ και όλους τους Συλλογικούς Φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου για την υπεύθυνη στάση τους και την συνδρομή τους στην κοινή μας αυτοδιοικητική μας προσπάθεια.

Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους συνεχίστηκαν οι σποραδικές ανακοινώσεις, εξαγγελίες και προαναγγελίες κυβερνητικών παραγόντων για επικείμενη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Προς τούτο συγκροτήθηκε ειδική Επιτροπή και πολυμελείς Ομάδες Εργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, απαρτιζόμενες σχεδόν αποκλειστικά από κρατικούς υπαλλήλους. Η προβλεφθείσα συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης είναι ισχνότατη (ένας εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων στους Δήμους και ένας εκπρόσωπος της ΕΕΤΑΑ). Φυσικά καυτηριάζουμε το γεγονός και έχουμε προβάλει, με κάθε δυνατό τρόπο, την διαφωνία και τις αντιρρήσεις μας γι αυτούς τους άστοχους χειρισμούς.

Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους κυοφορούνταν η λεγομένη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη αλλά και το περίφημο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αποδείχθηκε ανεμογκάστρι, με το οποίο θα ρυθμίζονταν σειρά αυτοδιοικητικών εκκρεμοτήτων. Σ΄ αυτές προστέθηκε, σε διάφορες φάσεις, που έφτασαν μέχρι τα πρόθυρα της κοινοβουλευτικής επεξεργασίας τους, μια ατελεύτητη συρραφή διατάξεων, οι περισσότερες των οποίων είχαν προδήλως τακτοποιητικό, αν όχι και φωτογραφικό, περιεχόμενο. Στις αναλυτικές, απόλυτα τεκμηριωμένες και κατά κανόνα μη προκαλούσες δαπάνες προτάσεις, τις οποίες επανειλημμένα υποβάλαμε, δεν σημειώθηκε καμία ανταπόκριση. Τελικά το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο αποσύρθηκε από τον νέο Υπουργό, που γνωστοποίησε πως επιμέρους διατάξεις του θα τις επαναφέρει, μεμονωμένα και τμηματικά, με μορφή τροπολογιών σε άλλα νομοσχέδια (δείγμα κι αυτό του νέου τρόπου «καλής νομοθέτησης»).

Στο θεσμικό επίπεδο επιχειρήθηκε, κατά το έτος που πέρασε, μια πρωτοφανής επίθεση σε βάρος της Αυτοδιοίκησης, με την απόπειρα επιβολής διοικητικών γραμματέων στους Δήμους. Η καθολική κατακραυγή υποχρέωσε τους «εγκεφάλους» αυτής της αυτοδιοικητικοκτόνας ρύθμισης να υποχωρήσουν, όμως πιθανότατα δεν έχουν παραιτηθεί των βλέψεών τους. Βλέψεων, που στοχεύουν στην με κάθε δυνατό τρόπο χειραγώγηση των ΟΤΑ και στην αποδυνάμωση των δημοτικών αρχών. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και οι εμμονές για την έναρξη της μετακαλλικρατικής μεταρρύθμισης αποσπασματικά και επιλεγμένα από το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αυτοδιοικητικών οργάνων.

Θεσμική υποβάθμιση συνιστά η διατήρηση και μη ανάκληση της παραγγελίας του τότε Υπουργού (και νυν Προέδρου της Βουλής) κ. Ν. Βούτση περί αμελλητί μεταφοράς των πενιχρών ταμιακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και η πρόσφατη παραγγελία του κ. Π. Σκουρλέτη να γνωστοποιήσουν οι Δήμοι στο Υπουργείο του όλα τα στοιχεία των τραπεζικών τους λογαριασμών, - στοιχεία που είναι πασίγνωστα σε όλες τις αρμόδιες κυβερνητικές και ελεγκτικές αρχές, μέσω, εκτός των άλλων, και των αναφορών τις οποίες όλοι οι Δήμοι ανελλιπώς υποβάλλουν στο Παρατηρητήριο της λεγόμενης Οικονομικής Αυτοτέλειάς τους (αυτό το οποίο υποτίθεται ότι θα καταργούσε η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία άμα τη αναλήψει των κυβερνητικών καθηκόντων της).

Θεσμική αλλά και οικονομική υποβάθμιση συνιστά ακόμη και η μεθοδική αποψίλωση αρμοδιοτήτων και αποστέρηση «κλασικών» αυτοδιοικητικών πόρων (φόρος ζύθου, τέλη βοσκής, κατάργηση αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, κ.λπ.).

Γι όλ’ αυτά εκφράσαμε, εγγράφως και προφορικώς από το βήμα συνεδρίων και σειράς εκδηλώσεων, συσκέψεων και συναντήσεων με τους αρμόδιους Υπουργούς, τις αντιρρήσεις μας και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, καθώς ποτέ δεν περιοριζόμαστε στην στείρα άρνηση, αλλά πάντοτε επιδιώκουμε τον δημιουργικό διάλογο και την κοινή προσπάθεια. Στις περισσότερες απ’ αυτές οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες κωφεύουν, όπως κωφεύουν κι στις αλλεπάλληλες προτάσεις μας για την βελτίωση των διατάξεων και την διόρθωση ημαρτημένων του Προεδρικού Διατάγματος που διέπει την λειτουργία των Ενώσεων Δήμων και που προσελκύει το ενδιαφέρον της Πολιτείας μόνον όταν πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη των Διοικήσεων των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ.

Ζητήσαμε, χωρίς και πάλι ανταπόκριση, να προβλεφθεί μεταβατικό διάστημα, για την ομαλή εφαρμογή του νέου νόμου 4112/2016 περί δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, η ισχύς του οποίου, από 8 Αυγούστου, χωρίς την παράλληλη έκδοση των απαραίτητων διαταγμάτων, υ.α., κ.υ.α. και εγκυκλίων, έχει ήδη προκαλέσει ασφυξία και αλυσίδα αναστατώσεων στην εκτέλεση των δημοτικών και ευρύτερα των δημοσίων έργων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις διοργανώθηκαν, στην Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία κυβερνητικών παραγόντων, συναντήσεις εργασίας μεταξύ αρμοδίων Υπουργών (ή και του ίδιου του Πρωθυπουργού κατά την έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου του της Θεσσαλονίκης) και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις οποίες (συναντήσεις) οι υπεύθυνοι της σύγκλησής τους «λησμόνησαν» να καλέσουν και την οικεία ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. Καταγγείλαμε πάραυτα την σοβαρή αυτή «παράλειψη», δεχτήκαμε την συγγνώμη των υπευθύνων και θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτού του είδους τα ατοπήματα δεν θα επαναληφθούν.

Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Έτους Αριστοτέλη, υποστηρίζοντας ήδη από την προηγούμενη χρονιά (2015) την πρωτοβουλία για την ανακήρυξη του 2016 ως Έτους Αριστοτέλη από την UNESCO, και συνεργαστήκαμε με τους Δήμους Αριστοτέλη, Νάουσας και Χαλκιδέων, ενώ εκδώσαμε και διανείμαμε ειδικό έντυπο αφιερωμένο στην μορφή και το έργο του μεγάλου Μακεδόνα φιλοσόφου.

Εγκαινιάσαμε μια πρωτοποριακή συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, με σκοπό την παροχή εξειδικευμένης επιμόρφωσης στα υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων μας. Η διοργάνωση τριών πυκνών επιμορφωτικών δράσεων και σειράς ενημερωτικών ημερίδων, αλλά και η αποτύπωση των εκπαιδευτικών αναγκών των δημοτικών υπηρεσιών, σημείωσαν, κατά το 2016, επιτυχία και ήδη επεκτείνονται και σε άλλες ΠΕΔ της Χώρας, ενώ για την δική μας ΠΕΔ σχεδιάζεται για το 2017 η περαιτέρω εμβάθυνσή τους.

Καλέσαμε να παραστούν σε συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου η Διοίκηση και οι Εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, καθώς και εκπρόσωποι του αρμοδίου Υπουργείου, τόσο για να ενημερωθούμε δια ζώσης για όλες τις πτυχές του ανακύψαντος προβλήματος της εκτέλεσης των αστικών συγκοινωνιών όσο και, φυσικά, για να συμβάλλουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση στην επίλυσή του. Η Διοίκηση και οι Εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ προσήλθαν, κατέθεσαν τις απόψεις και προτάσεις τους και συμμετείχαν στον διάλογο που ακολούθησε στο πλαίσιο της συνεδρίασής μας. Τις προτάσεις της Πολιτείας σκιαγράφησε προφορικά ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης, σε (εξ αναβολής) συνάντηση με τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε ειδικά γι αυτό τον σκοπό το Σάββατο 14 Ιανουαρίου. Αναμένουμε, όπως δεσμεύθηκε, την αποστολή και του γραπτού κειμένου, που θα παρουσιάζει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, για να τεθούν υπόψη των Δημοτικών Συμβουλίων μας.

Υποστηρίξαμε, με την συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών, την διεξαγωγή του πρώτου πανελλαδικού συνεδρίου των Ομοσπονδιών των Συλλόγων Ρομ της Χώρας, που πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, τον παρελθόντα Οκτώβριο στην Θεσσαλονίκη.

Συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Αστική Ασφάλεια, που είναι μια διεθνής οργάνωση Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, με αντικείμενο τα θέματα της αστικής ασφάλειας, της πρόληψης της εγκληματικότητας και της καταπολέμησης των αιτίων της παραβατικότητας.

Συνεχίσαμε την καλή πρακτική της διεξαγωγής συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου μας αποκεντρωμένα, στις έδρες Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία εγκαινιάσαμε από την αρχή της παρούσας δημοτικής περιόδου, με την συνεδρίαση της Αμφίπολης, για τον αρχαιολογικό χώρο της οποίας δεν παύσαμε να υποβάλλουμε αιτήματα και υπομνήματα στους εκάστοτε Υπουργούς Πολιτισμού, ώστε να επανεκκινήσουν οι ανασκαφικές εργασίες.

Πραγματοποιήσαμε, κατά το 2016, αποκεντρωμένη συνεδρίαση στον Δήμο Αλμωπίας, συνδυάζοντας μάλιστα την διεξαγωγή της με την παράδοση ιατρονοσηλευτικού και τεχνικού εξοπλισμού και υλικών στο Αγροτικό Ιατρείο Προμάχων, ενώ με παρόμοια υλικά και εξοπλισμό ενισχύθηκε πρόσφατα και το Κέντρο Υγείας Αριδαίας, χάρη στην άμεση ανταπόκριση και την κοινωνική ευαισθησία της Εταιρείας «Μασούτης super market», την οποία τιμούμε σήμερα, για την προσφορά της, στο πρόσωπο του κ. Διαμαντή Μασούτη.

Ελπίζουμε δε πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου θα έχουμε πραγματοποιήσει συνεδριάσεις μας ή άλλες εκδηλώσεις της ΠΕΔΚΜ στους περισσότερους Δήμους-Μέλη μας και στο πλαίσιο αυτό, εντός των αμέσως προσεχών ημερών, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μας στον Δήμο Σιντικής, του οποίου θα ενισχύσουμε συμβολικά μια κοινωνική δράση, ενώ ανάλογες ενισχύσεις, προσαρμοσμένες στις μικρές δυνατότητες της ΠΕΔΚΜ, θα δοθούν στον Δήμο Κιλκίς, για το Αγροτικό Ιατρείο Επταλόφου, και στον Δήμο Εμμανουήλ Παππά, ως συμβολή για την αποκατάσταση του ιστορικού, κατασκευής 1906, νεοκλασικού κτηρίου του Σχολαρχείου της Τοπικής Κοινότητας Εμμανουήλ Παππά. Ο Εμμανουήλ Παππάς υπήρξε ο Αρχιστράτηγος της Επανάστασης του 1821 στη Μακεδονία κι έδωσε στην πατρίδα του εαυτό του, ολόκληρη την περιουσία του, τη σύζυγό του και τα 11 παιδιά του. Είχε βλέπετε την ατυχία να μην είναι κάτω από το αυλάκι. Αν ήταν κάτω από το αυλάκι θα τον ήξεραν κι οι πέτρες.

Συνεχίζοντας, επίσης, την καλή πρακτική της συνεργασίας μας με την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που, με ελάχιστα διαθέσιμα μέσα, καταβάλλουν, σε ένα περιβάλλον με πολλαπλές επιβαρύνσεις και φορτία, υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία όλων, διαθέσαμε ως ενίσχυση της ΠΕΔΚΜ σχετικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό απαραίτητο για την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων και την ασφαλή λειτουργία των δικύκλων της Τροχαίας.

Ενώσαμε την φωνή της διαμαρτυρίας μας με το ΤΕΕ, ζητώντας να αποτραπεί η επιχειρούμενη κατάργηση του ΙΤΣΑΚ (=Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών), που εδρεύει από το 1979 στην Θεσσαλονίκη.

Συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο Εργασίας για την έγκαιρη και αναλυτική ενημέρωση των Δήμων-Μελών μας, ως προς την εφαρμογή του Προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας.

Αποστείλαμε δωρεάν σε όλα τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας, ως προσφορά της ΠΕΔΚΜ για τις Σχολικές Βιβλιοθήκες τους, αντίτυπα του DVD με το πολιτιστικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής της ΠΕΔΚΜ και του Σωματείου «Διάζωμα», με θέμα «Μούσα Πολύτροπος» και περιεχόμενο την παρουσίαση των Αρχαίων Θεάτρων της Κεντρικής Μακεδονίας, και διοργανώσαμε ειδικές προβολές του ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, στην Βέροια και στις Σέρρες.

Σε συνεργασία με τους ίδιους Δήμους, Βέροιας και Σερρών, διοργανώσαμε εκθέσεις έργων του διακεκριμένου ζωγράφου Τριαντάφυλλου Ηλιάδη, ενώ με την συνεργασία με τους Δήμους Πυλαίας-Χορτιάτη και Βέροιας και των οικείων Ποντιακών Σωματείων διοργανώσαμε εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Εβραίων.

Αποδεχτήκαμε δωρεά περίπου 500 βιβλίων της νομικής βιβλιοθήκης του συνταξιούχου δικηγόρου κ. Δημητρίου Χαραλαμπίδη, με σκοπό να αποτελέσουν προοπτικά τον πυρήνα μιας βιβλιοθήκης που θα λειτουργεί, με την συνεργασία της ΕΕΤΑΑ, για την υποστήριξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο υλοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και άλλα 3 ΑΕΙ της Χώρας.

Ζητήσαμε να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη του «Καλλικράτη», ώστε οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου φορές του δημόσιου τομέα να δικαιούνται άδειας από την υπηρεσία τους κατά την ημέρα διεξαγωγής συνεδριάσεών είτε των οικείων δημοτικών συμβουλίων είτε επιτροπών του Δήμου στις οποίες συμμετέχουν.

Συμπαραταχθήκαμε με τον Δήμο Θέρμης στα απόλυτα τεκμηριωμένα αιτήματα για νομοθετική διευκρίνιση των ζητημάτων που έχουν αναφυεί στις σχέσεις Δήμων της Χώρας με Επιχειρήσεις Καζίνο που λειτουργούν στα όριά τους.

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις κυβερνητικές ανακολουθίες και παλινωδίες στο κρίσιμο θέμα των παρατάσεων των συμβάσεων καθαριότητας, που αντί να προσφέρουν οριστική λύση και ανακουφιστική διέξοδο, περιπλέκουν ολοένα και περισσότερο τις υφιστάμενες σχέσεις και προκαλούν σύγχυση και στους Δήμους και στους εργαζομένους.

Συμμετείχαμε, από κοινού με άλλους δημόσιους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, στην διοργάνωση της έκθεσης του προσφάτως αποβιώσαντος διεθνούς φήμης καθηγητή Ευθύμη Βαρλάμη, με θέμα «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου».

Αναλάβαμε την επανεκτύπωση και δωρεάν διανομή σε δημόσιες βιβλιοθήκες και σχολεία της ημεδαπής και της ομογένειας, του έργου του Καθηγητή κ. Μιχαήλ Τρίτου, που βιογραφεί μια μεγάλη προσωπικότητα της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Ελληνισμού, του Μακραριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου.

Συμμετείχαμε, συμβολικά -χωρίς οικονομική επιβάρυνση της ΠΕΔΚΜ-, στην έκδοση του 4ου και τελευταίου τόμου του μνημειώδους έργου του κ. Εμμανουήλ Βαλσαμίδη για την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα και τις αποφάσεις της Δημογεροντίας της Νάουσας.

Ζητήσαμε να παραταθεί το Πρόγραμμα «Θησέας» για ένα εξάμηνο, ώστε να καταστεί δυνατή η τυπική και ουσιαστική ολοκλήρωση των ενταχθεισών σ’ αυτό πράξεων, - αίτημα που έγινε δεκτό και συμπεριελήφθη στον πρόσφατο Ν. 4447.

Ζητήσαμε να χορηγηθεί στους δημοτικούς υπαλλήλους, που έχουν την ειδικότητα του μηχανικού, η δυνατότητα πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ, ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής ενημερότητάς τους ως μηχανικών, προκειμένου να εξυπηρετούνται τακτοποιήσεις αυθαιρέτων κ.λπ. του οικείου Δήμου.

Προβάλλουμε συνεχώς και με ιδιαίτερη επιμονή το ζήτημα της, εκ μέρους της Πολιτείας, αναγνώρισης της ύπαρξης νέας γενιάς παρακρατηθέντων δημοτικών πόρων και της τμηματικής απόδοσής τους στους δικαιούχους Δήμους, ώστε αφενός να ισοφαριστεί κάπως η ήδη, από 1-1-2017, σημειούμενη ετήσια απώλεια της δόσης των προηγούμενων παρακρατηθέντων (οι αποδόσεις των οποίων ολοκληρώθηκαν με την εκπνοή του 2016), και αφετέρου να αποκατασταθεί, έστω εν μέρει, η επιβάρυνση της οποία υφίστανται οι Δήμοι με συνεχείς περικοπές των εσόδων τους.

Προσυπογράψαμε το κοινό Ψήφισμα των Παραγωγικών και Επιστημονικών Φορέων της Θεσσαλονίκης για την απρόσκοπτη και πλήρη λειτουργία του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Υποδεχτήκαμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και συμβολικά του απονείμαμε καλλιτεχνικό έργο σε ανάμνηση της επίσκεψής του στην Κεντρική Μακεδονία.

Προβάλλοντας προσωπικότητες που αποτελούν φωτεινά παραδείγματα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, θάρρους και αγωνιστικότητας, απονείμαμε τιμητικές διακρίσεις της ΠΕΔΚΜ στους αδελφούς κ.κ. Λεωνίδα και Νικόλαο Παπαγεωργίου, μεγάλους ευεργέτες του ομώνυμου Περιφερειακού Νοσοκομείου, και στον ζωγράφο κ. Τριαντάφυλλο Ηλιάδη, που φιλοτεχνεί τα έργα του (ένα εκ των οποίων κοσμεί την αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΔΚΜ) ζωγραφίζοντας με το στόμα.

Προτείναμε

(α) την θέσπιση ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης των Δήμων για την αντιμετώπιση των δαπανών πιστοποίησης των Παιδικών Χαρών τους, στα πρότυπα της χρηματοδότησης για τους «αύλειους χώρους των σχολικών μονάδων» και

(β) την πρόβλεψη μιας αύξησης στο ποσοστό που αντιστοιχεί στα διαθέσιμα του «Πράσινου Ταμείου», για την κάλυψη των σχετικών δαπανών.

Διοργανώσαμε το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΔΚΜ (5-3-2016), και στο πλαίσιο των εργασιών του απονείμαμε τιμητικές διακρίσεις στις δυο γυναίκες Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, τις κυρίες Αγνή Δουβίτσα, Δήμαρχο Βισαλτίας, και Κατερίνα Ιγνατιάδου, Δήμαρχο Σκύδρας.

Συμμετείχαμε σε δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης κοινού για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού με το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, και άλλους κοινωνικούς φορείς, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.

Διοργανώσαμε:

(α) σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και το Εθνικό Σημείο Επαφής, ενημερωτικές συναντήσεις για το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», και

(β) διάλεξη με θέμα «Στρατηγικό Πλαίσιο Αναγνώρισης και Αναβάθμισης της Χωρικής Ταυτότητας του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης».και εισηγήτρια της Αρχιτέκτονα-Πολεοδόμο κα Αναστασία Πάπαρη.

Συμμετείχαμε στα ειδικά θεματικά Συνέδρια της ΚΕΔΕ: (α) για το Προσφυγικό, που διεξήχθη στην Σάμο (2-4 Ιουνίου),

(β) για την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο (17-18 Οκτωβρίου),

(γ) στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριό της (Θεσσαλονίκη, 1-3 Δεκεμβρίου).

(δ) στην ειδική Διημερίδα της ΚΕΔΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που διοργανώθηκε στην Αθήνα και εξέτασε διεξοδικά θέματα σχετικά με τον έλεγχο της νομιμότητας των δημοτικών δαπανών. Διατυπώσαμε μάλιστα πρόταση για επανάληψη της εκδήλωσης αυτής, με την μορφή Ημερίδας, στην Θεσσαλονίκη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εργασίες της και να ενημερωθούν σε βάθος για την θεματική της όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι αιρετοί αλλά και υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων μας. Η πρόταση, ενώ έγινε κατ’ αρχήν ασμένως δεκτή, δεν έχει ακόμη πάρει τον δρόμο της υλοποίησής της. Για να υποστηρίξουμε όμως τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, προμηθευτήκαμε και διανείμαμε, ως προσφορά της ΠΕΔΚΜ σε όλους τους Δήμους μας, ειδικό τόμο με μελέτες και άρθρα, που αναλύουν την σχετική με την λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και με τις αντίστοιχης υποχρεώσεις των Δήμων νομοθεσία.

(ε) στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Σιντικής, με τις οποίες τιμήθηκαν οι ήρωες των οχυρών Ρούπελ και Ιστίμπεη.

Συμπαραταχθήκαμε με τα αιτήματα του Δήμου Νέας Προποντίδας που επίμονα ζητεί να ρυθμιστούν επί τέλους οι εκκρεμότητες των ιδιωτικών δικτύων ύδρευσης.

Υποβάλαμε αιτήματα και προτάσεις για δεκάδες θεσμικές ρυθμίσεις.

(α) για μη αναδρομικότητα των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ως προς τον υπολογισμό δημοτικών εσόδων και τελών,

(β) για συμπλήρωση των διατάξεων των σχετικών με την παράταση μισθώσεων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων,

(γ) για την απόδοση των πρώην στρατοπέδων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στους οικείους Δήμους,

(δ) για την θεσμοθέτηση της είσπραξης των προς τους Δήμους οφειλών με την χρήση καρτών,

(ε) για την απόδοση στους δικαιούχους Δήμους του ποσοστού 10% της ειδικής εισφοράς του Λογαριασμού Πετρελαιοειδών των ετών 2014 και 2015,

(ς) για την κατάργηση του επιβληθέντος ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί,

(ζ) για την εκπόνηση ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος ώστε να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα πιστοποιημένα όργανα της δημοτικά Γυμναστήρια, παράλληλα με παράταση της σχετικής προθεσμίας για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού τους,

(η) για την στήριξη των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης,

(θ) για την πιστοποίηση της πυρασφάλειας των ΚΔΑΠ που στεγάζονται σε σχολικά κτίρια,

(ι) για την αποτροπή της αιφνιδιαστικής και αδικαιολόγητης ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να διατηρούν μεγαλύτερη δυναμικότητα,

(ια) για την αποκατάσταση και διασφάλιση της ομαλής ροής χρηματοδότησης του Προγράμματος “Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής Ζωής”,

(ιβ) για την εξαίρεση της ΕΥΑΘ α.ε. από την δικαιοδοσία του συσταθέντος «Υπερταμείου» με κατάργηση της σχετικής διάταξης του Ν. 4425,

(ιγ) για την εξομοίωση των Δήμων με το Ελληνικό Δημόσιο στις σχέσεις τους, τις υποχρεώσεις τους, τις προθεσμίες και τις διαδικασίες ενώπιον του Εθνικού Κτηματολογίου,

(ιδ) για την παραχώρηση έκτασης προς ίδρυση και λειτουργία Μουσουλμανικού Κοιμητηρίου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Προτείναμε να συμπεριληφθεί και ο Δήμος Παιονίας στην προωθούμενη κατά τις αρχές του 2016 υποψηφιότητα των ελληνικών Δήμων για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, καθώς αποτέλεσε διεθνές σημείο αναφοράς στο συνεχιζόμενο προσφυγικό δράμα και στην διηπειρωτική μετακίνηση πληθυσμών, ιδιαίτερα με τον καταυλισμό της Ειδομένης, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του οποίου είχε συμβάλει πολλαπλώς και η ΠΕΔΚΜ.

Προσφυγικό: Παράλληλα προβάλαμε σε κάθε ευκαιρία την ανυποχώρητη θέση για πανελλαδική διασπορά και αναλογική κατανομή των προσφυγικών πληθυσμών. Διατυπώσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις για την εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων, για τον βαθμό καταλληλότητας, τις συνθήκες υγιεινής, την πυκνότητα και λειτουργία των χώρων φιλοξενίας των προσφύγων, και για την εν γένει διαχείριση του κρισιμότατου αυτού ζητήματος, για το οποίο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, τα αιτήματα και τα υπομνήματά μας ποτέ δεν είχαμε μια συνολική ενημέρωση από την πλευρά των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων.

Τέλος αντικαταστήσαμε τον φωτισμό στα γραφεία μας με φωτισμό τύπου led και δαπανούμε το 1/3 της προηγούμενης δαπάνης.

Θα τελειώσω με μία έκκληση:

Καλούμε την κυβέρνηση σε διάλογο και συνεργασία. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβασθεί την τοπική αυτοδιοίκηση, την διοικητική και οικονομική της αυτοτέλεια. Να νομοθετεί και να ενεργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και να μην απειλεί δημάρχους με κυρώσεις επειδή αρνούνται να συμμορφωθούν στην εφαρμογή της αντισυνταγματικής νομοθετικής της ρύθμισης για παράταση 8άμηνων συμβάσεων. Οι αιρετοί το απέδειξαν ιστορικά ότι δεν φοβούμαστε ούτε δεχόμαστε απειλές. Αυτό πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Μήπως η κυβέρνηση θα στραφεί, πέραν των αιρετών, και κατά των δικαστών του Ε.Σ. και της τακτικής Ελληνικής Δικαιοσύνης διότι έκριναν ως μη νόμιμη και αντισυνταγματική τη σχετική νομοθετική της ρύθμιση; Ας αναζητήσει στον εαυτό της τα λάθη της, αφού δεν εισακούσθηκε η άποψή μας για μη αυτοδίκαιη αλλά για κατόπιν σύμφωνης γνώμης μας παράταση των συμβάσεων.

Ζούμε σε δημοκρατία, σε κράτος δικαίου και οφείλουμε όλοι και πρώτα και κύρια η κυβέρνηση να σεβόμαστε το Σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή χρονιά με υγεία, χαρά και επιτυχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.