Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στο Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle
Χωρίς απτά αποτελέσματα συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Στο μεταξύ η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε μέσω του πρακτορείου του Amaq την ευθύνη της επίθεσης.
Οι έρευνες γύρω από τον δράστη της επίθεσης με νταλίκα σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο δυτικό Βερολίνο συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, αλλά παραμένουν…στο σκοτάδι. Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα και επικεφαλής των ερευνών Πέτερ Φρανκ ο 23χρονος κύριος ύποπτος δεν είναι ο δράστης της επίθεσης. Κατά συνέπεια η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι δεν θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης και ότι ο 23χρονος Πακιστανός αφέθηκε ελεύθερος. Ήδη σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας παραδέχονταν εμμέσως πλην σαφώς ότι: «Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι (σσ. ο συλληφθής) δεν είναι ο δράστης ή δεν ανήκε στην ομάδα των δραστών».

Λίγες ώρες νωρίτερα η εφημερίδα Die Welt επικαλούνταν, χωρίς να τον κατονομάζει, υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αστυνομίας, ο οποίος παραδέχονταν ανοιχτά ότι «συλλάβαμε λάθος άνθρωπο». Ενδεικτική είναι ακόμα και η δήλωση του τοπικού υπουργού Εσωτερικών της Βάδης-Βυρτεμβέργης Τόμας Στρόμπλ στην Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία (SWR): «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου ο οδηγός του φορτηγού διαφεύγει της σύλληψης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Spiegel Online άλλο ένα στοιχείο που συνηγορούσε στο ότι ο συλληφθής Πακιστανός δεν είναι ο δράστης της επίθεσης είναι ότι ενώ φερόταν να είχε δολοφονήσει τον πολωνό επαγγελματία οδηγό, από τον οποίο αφαίρεσε την νταλίκα, η αστυνομία δεν εντόπισε στο σώμα του κατάλοιπα πυρίτιδας, όπως συμβαίνει συνήθως σε όσους πυροβολούν.

Οι δράστες κυκλοφορούν ελεύθεροι….
Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι λιγότερα από πενιχρά. Ο κύριος ύποπτος γύρω από τον οποία τόσα και τόσο γράφτηκαν για την ενοχή του στα μέσα ενημέρωσης είναι πλέον ελεύθερος και το χειρότερο οι αρχές δείχνουν να μην έχουν καν υπόπτους ή έστω στοιχεία που ενδεχομένως να έχουν σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι οι δράστες κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι, είναι πιθανότατα ένοπλοι και δεν αποκλείεται να σχεδιάζουν και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. Ήδη η αστυνομία του Βερολίνου προειδοποίησε μέσω twitter τον πληθυσμό: «Για την ασφάλειά σας, μην αναλάβετε πρωτοβουλίες σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι ύποπτο. Αυτό είναι δική μας δουλειά».

Προς το παρόν πάντως η αστυνομία ενίσχυσε την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου, αυξάνοντας τους αστυνομικούς που είναι με το χέρι στην σκανδάλη σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα δύο αεροδρόμια της πρωτεύουσας Τέγκελ και Σένεφελντ. Παράλληλα πυκνώνουν οι έλεγχοι αστυνομικών, εξοπλισμένων με πολυβόλα και αλεξίσφαιρα γιλέκα, στην ζώνη των 30 χιλιομέτρων που χωρίζει το Βερολίνο από τα σύνορα με την Πολωνία.

Deutsche Welle
Dpa, Afp, Spiegel Online / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.