Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Παρίσταναν τους υπαλλήλους της Δ.Ε.Η.και λήστευαν σπίτια ηλικιωμένων

Η πολύμηνη και συστηματική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Γιαννιτσών οδήγησε στην εξακρίβωση της δράσης εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε περιπτώσεις κλοπής σε βάρος ηλικιωμένων, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους της Δ.Ε.Η.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 9 ημεδαπών, δύο γυναικών και 7 ανδρών, ηλικίας από 24 έως 56 ετών και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας και των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.

Όπως προέκυψε από την μέχρι στιγμής έρευνα, οι προαναφερόμενοι από τον Ιούλιο του 2015, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους και προσποιούμενοι τους υπαλλήλους της ΔΕΗ, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, πήγαιναν στα σπίτια των θυμάτων και προφασιζόμενοι κίνδυνο πρόκλησης βραχυκυκλώματος ή πυρκαγιάς από τον δήθεν ελαττωματικό ηλεκτρολογικό πίνακα, τους έπειθαν για την αντικατάσταση του.

Ακολούθως κατάφερναν να τους πείσουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα και τα χρυσαφικά σε σημεία της οικίας για δήθεν προστασία τους κατά την διάρκεια των υποτιθέμενων εργασιών και στη συνέχεια αποσπώντας την προσοχή τους, τα αφαιρούσαν.

Σημειώνεται ότι για να γίνονται πιο πειστικοί επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με κάποιο από τα μέλη του κυκλώματος, παρουσιάζοντας τον ως τον υποτιθέμενο προϊστάμενο τους.

Επίσης κατά περίπτωση άλλο μέλος του κυκλώματος είχε τον ρόλο του «τσιλιαδόρου», αναμένοντας σε όχημα διαφυγής έξω από τα σπίτια των θυμάτων.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί 7 περιπτώσεις κλοπών και συγκεκριμένα 6 από αυτές σε περιοχές της Πέλλας και μία στη Δράμα, ενώ η συνολική λεία τους σύμφωνα με εκτιμήσεις των παθόντων ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Η δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε σε βάρος τους υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιαννιτσών.

Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, προτρέπει τους πολίτες:

· να μην πείθονται από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχουν προηγουμένως καλέσει

· επισημαίνεται ότι από τα νοσοκομεία ή τις δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η τακτική υπάλληλοί τους να πηγαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν

· να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.)

· σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά με το γνωστό - συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι

· σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους

· να μην πείθονται όταν άγνωστοι τους ζητούν να καταβάλλουν χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα - εταιρείες για αγορά αγαθών - προσφορά υπηρεσιών

· να μην δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού

· να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.)

· να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών Αρχών

να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

(Αναλυτικά χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες στον ακόλουθο σύνδεσμο της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.