Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Τέλος στην «αφάνεια» της γυναίκας αγρότισσας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο με τίτλο «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Αγροτική Ανάπτυξη. Συνεργασία, Παράδοση, Ποιότητα» και η Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών, που συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και η Περιφέρεια Αττικής, στις 10 & 11 Δεκεμβρίου 2016 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.
Κατά την έναρξη του συνεδρίου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας ότι «κοινός μας στόχος είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των υφιστάμενων Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών, αλλά και η ένταξη περισσότερων γυναικών στο αγροτικό επιχειρείν. 

Πιστεύουμε ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών είναι η δικτύωση και η προώθηση συνεργασιών. Έτσι, μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και με τις Περιφέρειες της χώρας, οργανώνoυμε δράσεις όπως είναι το παρόν συνέδριο, που συμβάλλουν στην επίτευξη του αυτού του στόχου».

Η Γενική Γραμματέας έκανε λόγο για τις ολοκληρωμένες προτάσεις που η ΓΓΙΦ κατέθεσε και ψηφίστηκαν στο νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), οι οποίες ενισχύουν τη γυναίκα αγρότισσα και εμποδίζουν τις έμφυλες διακρίσεις. 

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο 3ετές πρωτόκολλο συνεργασίας της ΓΓΙΦ με το ΥπΑΑΤ, στο Πρόγραμμα Επικοινωνίας και Δημοσιότητας του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου (ΕΑΔ) και στις προτάσεις που έχει καταθέσει και οι οποίες αφορούν την ισόρροπη και ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τα σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης.

Επίσης, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να σπάσουμε εκείνους τους φραγμούς, που θέλουν τη γυναίκα αγρότισσα στην αφάνεια. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε τις ευνοϊκές προϋποθέσεις ώστε να αναδειχθεί ο πρωταγωνιστικός της ρόλος για την υγιή διατήρηση του πρωτογενή τομέα μας, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξή του».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι γυναίκες των συνεταιρισμών είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους και να καταθέσουν προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του πρωτογενή τομέα, γενικότερα.

Τις προτάσεις αυτές, η πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε να τις μελετήσει και να προχωρήσει σε δράσεις, που στοχεύουν στη μεγαλύτερη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή και μεταποιητικό αγροτοδιατροφικό τομέα της οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, δόθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους της Αθήνας να γνωρίσουν, να δοκιμάσουν και να αγοράσουν αυθεντικά παραδοσιακά προϊόντα, φτιαγμένα με κόπο και μεράκι από τις γυναίκες των συνεταιρισμών όλης της χώρας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΓΙΦ, ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑ
Κυρίες και κύριοι,
Είναι πλέον κοινή παραδοχή ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, ώστε να βγούμε από την κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Ο αγροτικός τομέας θα προσφέρει προοπτικές απασχόλησης, όχι μόνο για βιοποριστικούς λόγους, αλλά και για επιχειρηματική ανάπτυξη.

Ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς στόχους της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, είναι να στραφούν οι γυναίκες σε παραγωγές στον πρωτογενή και μεταποιητικό αγροτοδιατροφικό τομέα, με υψηλής προστιθέμενης αξίας και καινοτόμες εφαρμογές, ακολουθώντας οικολογικές πρακτικές, που θα είναι ανταγωνιστικές ακόμα και στη διεθνή αγορά.

Οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, με την εμπειρία τους από τις παραδόσεις και, κατά συνέπεια, να δημιουργήσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στα προϊόντα που παράγουν ή που μεταποιούν.

Από το Φεβρουάριο του 2016, έχουμε υπογράψει με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, Πρωτόκολλο Συνεργασίας τριετούς διάρκειας, με στόχο:

· τη στροφή των γυναικών σε καινοτόμες, ανταγωνιστικές παραγωγές υψηλής προστιθέμενης αξίας, βάσει οικολογικών πρακτικών, που θα αποβλέπουν και στη διεθνή αγορά

· τη δημιουργία δράσεων και σταθερών σημείων ενημέρωσης με νέες ιδέες και πραγματικό ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα της οικονομίας, ώστε οι νεοεισερχόμενες γυναίκες που θέλουν να στραφούν στον αγροτικό τομέα να μπορούν να έχουν άμεση ενημέρωση και να αξιολογούν άρτια το επιχειρηματικό ρίσκο και τους παράγοντες επιτυχίας

· τη συνεργασία της ΓΓΙΦ με τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλες τις πολιτικές που αναπτύσσει και υλοποιεί

· την από κοινού έρευνα και ανάπτυξη θεμάτων, που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων στον αγροτικό τομέα

Βασικός κοινός μας στόχος είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των υφιστάμενων Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών, αλλά και η ένταξη περισσότερου γυναικείου πληθυσμού στο αγροτικό επιχειρείν.

Μέσα από το Πρόγραμμα Επικοινωνίας και Δημοσιότητας του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου (ΕΑΔ), έχουμε ήδη προτείνει δράσεις, που καταρχήν θα αφορούν την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των γυναικών, όπως :

· Ημερίδες παρουσίασης καλών πρακτικών, που αφορούν γυναικείους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με σκοπό την εσωτερική και οριζόντια δικτύωσή τους και την ενοποιημένη προώθηση των προϊόντων τους μέσα και έξω από την Ελλάδα

· Υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης με τελικό στόχο την προώθηση της απασχόλησης γυναικών στον αγροτικό τομέα και στον τομέα της μεταποίησης αγροτοδιατροφικών προϊόντων

· Δράσεις ευαισθητοποίησης των γυναικών σε θέματα ανάπτυξης των βιολογικών καλλιεργειών και γενικότερα θέματα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ενίσχυση της καινοτομίας

Κυρίες και κύριοι,

Πρωταρχικός στόχος του συνεδρίου μας είναι η ανάδειξη της προσφοράς της γυναίκας αγρότισσας στη διατήρηση και ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, στην παραγωγή των τροφίμων, στην προβολή των παραδοσιακών προϊόντων και όλων των παραδόσεων του κάθε τόπου.

Γι’ αυτή την προσφορά, από πλευράς μας, έχουμε ήδη καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη γυναίκα αγρότισσα, οι οποίες προστέθηκαν στο νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ) - το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση- και συμπεριλήφθηκαν άρθρα, που ενισχύουν τη γυναίκα αγρότισσα και εμποδίζουν τις έμφυλες διακρίσεις. Ταυτόχρονα, έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις για την ισόρροπη και ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τα σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης.

Πιστεύουμε ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπως άλλωστε και όλων των επιχειρήσεων, είναι η δικτύωση και η προώθηση συνεργασιών. Κατ’ επέκταση, η ΓΓΙΦ μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και με τις Περιφέρειες της χώρας, οργανώνει δράσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη του αυτού του στόχου.

Εξάλλου, η δημιουργία συνεργασιών βοηθά στην προώθηση της καινοτομίας, τη μείωση του κόστους παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, αξιοποιώντας για παράδειγμα, την από κοινού επένδυση στην έρευνα, την τεχνολογία, τον άρτιο εξοπλισμό και την προώθηση των προϊόντων.

Πρόσφατα διοργανώσαμε ένας Διεθνές Συμπόσιο, με τίτλο «Γυναίκες των Πρεσπών – Γυναίκες του Κόσμου. Οι Γυναίκες των Πρεσπών Επιχειρούν» στη Φλώρινα. Είμαστε ήδη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας για την περαιτέρω αξιοποίηση των συμπερασμάτων του Συμποσίου, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε και αντίστοιχο συνέδριο για τα νησιά του Ιονίου.

Σε παρόμοιο πλαίσιο υλοποιείται και η διημερίδα μας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η έκθεση προϊόντων των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών.

Στόχος μας είναι να σπάσουμε εκείνους τους φραγμούς, που θέλουν τη γυναίκα αγρότισσα στην αφάνεια. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε τις ευνοϊκές προϋποθέσεις ώστε να αναδειχθεί ο πρωταγωνιστικός της ρόλος για την υγιή διατήρηση του πρωτογενή τομέα μας αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Ευελπιστούμε ότι με τη λήξη των εργασιών, θα έχουμε συνδράμει στην ενίσχυση της συνεργατικής σύμπραξης των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών.

Καλή επιτυχία .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.