Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Κιλκίς: Υλοποίηση Δράσεων «γράμματα, χαράγματα ….. σπουδάγματα»

Δελτίο τύπου Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς 
Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς διά του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων και του Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς κ. κ. Δρ. Μανωλίδη Γεώργιου προτίθενται, στα πλαίσια των γενικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να πετύχουν την αποτελεσματική λειτουργία των Σχολικών Μονάδων, να οργανώσουν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς: 
 
Δρ. Μαρία Φαρμάκη,
Δρ. Ελένη Κοτζαμποπούλου,


στο πλαίσιο της στρατηγικής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς για την ενίσχυση της σχέσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς με την τοπική κοινωνία, ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς το νέο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «γράμματα, χαράγματα... σπουδάγματα».

Το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε σε συνάφεια με την διδακτέα ύλη της ιστορίας και των αρχαίων ελληνικών στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές - μαθήτριες Γυμνασίου, συνδιαμορφώθηκε από:

· Το Τμήμα Κλασικών σπουδών του Α.Π.Θ.,
(κ. Ιωάννης Τζιφόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ.),

· το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας,
(Δρ. Νίκη Οικονομάκη),

· και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς,
(Δρ. Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δρ. Μαρία Φαρμάκη).

Η δράση περιλαμβάνει αρχικά ψηφιακή προβολή και συζήτηση με θέμα την γέννηση και κυρίως την εξέλιξη της γραφής στον Ελλαδικό χώρο. Στη συνέχεια με αφορμή αρχαιολογικά ευρήματα, όπως ενεπίγραφα ειδώλια, αγάλματα, πήλινα σκεύη, επιτύμβιες στήλες και νομίσματα, αναλύονται η μορφή και η εξέλιξη του ελληνικού αλφαβήτου, το είδος των επιγραφών καθώς και τα υλικά και ο τρόπος γραφής. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με βιωματικό εργαστήριο κατά τη διάρκεια του οποίου, τα παιδιά με οδηγό διάγραμμα της εξέλιξης του ελληνικού αλφαβήτου, δημιουργούν πήλινες πινακίδες, πάνω στις οποίες χαράσσουν το όνομα και το πατρώνυμό τους.

Η συμμετοχή των μαθητών του Γυμνασίου στις εν λόγω δράσεις είναι προαιρετική και δωρεάν και θα πραγματοποιείται, χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων και μετά από συνεννόηση με τους Διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολικών μονάδων.

Επισημαίνουμε ότι για τη συμμετοχή των ανηλίκων μαθητών απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων τους.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώσουν για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω δράση τους αρχαιολόγους της Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, κα. Φαρμάκη Μαρία (τηλέφωνο 2310801402), ώστε να γίνει έγκαιρος προγραμματισμός της δράσης.Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου