Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς: "Αίτημά μας ο προσεισμικός έλεγχος και η αντισεισμική ενίσχυση των σχολικών κτηρίων"

Δελτίο τύπου Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς 
Την ανησυχία για μια σειρά αρνητικές εξελίξεις στην παιδεία εξέφρασε το Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς (μέλος ΟΓΕ), στις συναντήσεις που είχε την Τρίτη 29-11 με τους διευθυντές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού Κιλκίς, κ. Α. Παπαδόπουλο και κ .Κ. Αθανασόπουλο αντίστοιχα.
Τα μέλη του ΔΣ εξέφρασαν την αγωνία των γονιών των λαϊκών οικογενειών απέναντι στα μεγάλα εμπόδια που συναντούν για να μεγαλώσουν και να μορφώσουν τα παιδιά τους. Τα εμπόδια αυτά δεν αφορούν μεμονομένες δυσκολίες κάποιων οικογενειών, δεν έχουν να κάνουν με την ατομική προσπάθεια. Είναι εμπόδια που μπαίνουν, και χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της εφαρμογής σειράς αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων. Νομοσχέδια που συγχωνεύουν νηπιακά τμήματα, που αφήνουν βρέφη και νήπια έξω από παιδικούς σταθμούς, που καταργούν ειδικότητες στα ΕΠΑΛ. 

Νομοσχέδια που έχουν στόχο η μόρφωση των παιδιών μας να γίνεται ολοένα και πιο πανάκριβο εμπόρευμα που όποιος έχει χρήματα θα το αγοράζει, γιατί χρόνο με το χρόνο συνεχώς περικόπτονται τα κονδύλια που κατευθύνονται για την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Αυτές οι ρυθμίσεις τσακίζουν τα μορφωτικά διακαιώματα των παιδιών μας, με κτηριακές υποδομές υποτυπώδεις, με τους μαθητές να «στοιβάζονται» σε ελάχιστα τετραγωνικά, και ειδικά στη πόλη του Κιλκίς η έλλειψη σχολικών κτηρίων είναι σοβαρή. Επίσης τα τεράστια κενά της εκπαίδευσης δεν μπορούν να τα διαχειρίζονται με λιγότερους εκπαιδευτικούς.

Οι πρόσφατοι σεισμοί έχουν θορυβήσει την τοπική κοινωνία και δεν θα μπορούσαμε να μην επαναλάβουμε ως μανάδες και γυναίκες το πάγιο αίτημά μας για προσεισμικό έλεγχο και αντισεισμική ενίσχυση όπου απαιτείται, όλων των σχολικών κτηρίων. Σήμερα υπάρχουν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όλες οι επιστημονικές μέθοδοι και τεχνικές που η εφαρμογή τους, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, μπορεί να εγγυηθεί τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών. Αυτό που δεν υπάρχει και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να το κατακτήσουμε, είναι η πολιτική βούληση να ικανοποιηθεί και αυτή η ανάγκη του λαού μας.

Θέσαμε, ακόμα, στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Α. Παπαδόπουλο, τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης για την μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων. Η εκπαιδευτική στήριξη των παιδιών αυτών είναι κρίσιμο ζήτημα για να νιώσουν ότι ζουν -όσο αυτό είναι δυνατόν- σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες. Πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή, παιδαγωγική διαδικασία, τόσο στους χώρους φιλοξενίας όσο και στα σχολεία.

Κατά την γνώμη μας αυτή η προκλητική καθυστέρηση, ρίχνει νερό στον μύλο των ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων, τις οποίες ο Σύλλογός μας καταδικάζει απερίφραστα. Πρόκειται για σοβαρό ζήτημα, διότι πρέπει να υπάρχει σαφής εικόνα των σχολείων, των προβλημάτων που αυτά έχουν, των συνθηκών και των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται ώστε να γίνει σωστά και ολοκληρωμένα η υποδοχή των προσφυγόπουλων και η εκπαίδευσή τους. Επίσης πρέπει να υπάρχει το απαραίτητο διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό, καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες. Να εξασφαλιστεί η μετακίνησή και η σίτισή τους.

Να ολοκληρωθεί η χορήγη όλων των απαραίτητων ιατρικών βεβαιώσεων και εμβολίων, όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών που απαιτούνται για την εγγραφή κάθε μαθητή. Τα παραπάνω πρέπει να αποτελούν αποκλειστική ευθύνη και μέριμνα των αντίστοιχων κρατικών δομών και υπηρεσιών του Νομού και σε καμία περίπτωση να μην γίνονται με την εμπλοκή ΜΚΟ.

Η ευθύνη της οργάνωσης όλων των δραστηριοτήτων ανήκει στα αρμόδια Υπουργεία, τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τους Συλλόγους Διδασκόντων. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η προετοιμασία και ενημέρωση μαθητών και γονιών των σχολείων, μέσα και από την εκπαιδευτική διαδικασία, με εκδηλώσεις-συζητήσεις, παιχνίδια, να καλοδεχτούν και να αγκαλιάσουν τα παιδιά που γλύτωσαν από τον όλεθρο του πολέμου, που θαλασσοπνίγηκαν μέχρι να φτάσουν ως εδώ, εκτεθειμμένα σε κάθε κίνδυνο. 

Που εξαιτίας της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΕΕ, που με τη Συνθήκη του Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχουν εγκλωβιστεί με τις οικογένειες τους στη χώρα μας, στερώντας τους το δικαίωμα να μετακινηθούν στις χώρες προορισμού τους. Αυξημένη μέριμνα και φροντίδα απαιτείται για τα ασυνόδευτα παιδιά. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους πρόσφυγες και πολύ περισσότερο με τα παιδιά τους. Δεν μας χωρίζουν οι διαφορετικές αντιλήψεις και πολιτισμικές μας συνήθειες. Δεν μας χωρίζει ούτε η γλώσσα, ούτε η καταγωγή.

Να πέσει στο κενό η οργανωμένη προσπάθεια ελάχιστων γονέων, οι οποίοι με σαθρά και παιδαριώδη επιχειρήματα προσπαθούν να αρνηθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και να συγκαλύψουν την προσπάθεια καλλιέργειας ξενοφοβίας και ρατσισμού στους γονείς και στους μαθητές των σχολείων. Οι ίδιοι οι γονείς να απομονώσουν αυτούς που εκμεταλλεύονται την αγωνία τους και να μην επιτρέψουν να αναπαραχθούν στην κοινωνία εθνικιστικά, συντηρητικά, ρατσιστικά και απάνθρωπα ιδεολογήματα.

Καλούμε τους γονείς να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια σ’ αυτούς που αναγκάζουν τους πρόσφυγες να ζουν σε άθλιες συνθήκες, που στερούν στα μικρά προσφυγόπουλα το σχολειό. Να αγωνιστούν για τα μορφωτικά δικαιώματα και το μέλλον όλων των παιδιών - ελληνόπουλων, μεταναστών και προσφυγόπουλων και να διεκδικήσουν επαρκείς και κατάλληλες σχολικές υποδομές.

Εκφράσαμε, τέλος, στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κ. Αθανασόπουλο, την αντίθεσή μας στην εντεινόμενη προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων μαθητών και εργαζομένων. Με αφορμή την σύλληψη μέλους του Συλλόγου μας, την Δευτέρα 7 Νοέμβρη έπειτα από καταγγελία του Διευθυντή του 2ου ΓΕΛ Κιλκίς με την κατηγορία της «διατάραξης οικογενειακής ειρήνης» και «διέγερσης», την ώρα που βρισκόταν έξω από το σχολείο με σκοπό να ενημερώσει τους μαθητές για τα αιτήματα του μαθητικού κινήματος μπροστά στα μαθητικά συλλαλητήρια που πραγματοποιούνταν πανελλαδικά την ίδια μέρα. 

Ως Σύλλογος Γυναικών έχουμε απέναντί μας οποιονδήποτε με την στάση του προωθεί την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε, που προσπαθεί να τρομοκρατήσει τα παιδιά μας με σκοπό να βγουν από το σχολείο υποταγμένα, δεχόμενα μια ζωή δίχως δικαιώματα.

Γνώμη μας είναι πως μέρος της εκπαιδευτικής μορφωτικής διαδικασίας πρέπει να είναι η προσπάθεια του εκπαιδευτικού και του σχολείου συνολικά να καλλιεργήσει και να παραδειγματίσει στην αγωνιστική στάση ζωής τον νέο ανθρώπο, τον μαθητή, και σταθερά και σχεδιασμένα να τον φέρει σε επαφή με τις πλούσιες αγωνιστικές παρακαταθήκες του λαού μας, των διεκδικήσεων των προηγούμενων γενιών που θυσίασαν πολλές φορές ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί τους δύο Διευθυντές Εκπαίδευσης για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.