Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Συνελήφθη γυναίκα-μέλος σπείρας που εξαπατούσε πολίτες μέσω τηλεφώνου

Η άμεση κινητοποίηση αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Γιαννιτσών, έπειτα από καταγγελία, οδήγησε στην άμεση σύλληψη μέλους συμμορίας που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών με το πρόσχημα ότι το παιδί τους προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα.

Πρόκειται για μια 44χρονη υπήκοο Ρωσίας, σε βάρος της οποίας, καθώς και 3 άγνωστων συνεργών της (2 γυναικών και ενός άντρα), σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και απάτη.

Όπως προέκυψε από την έρευνα οι προαναφερόμενοι είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών και κυρίως ηλικιωμένων, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης και μεθοδολογία δράσης.

Ειδικότερα, χθες (11-12-2016) το πρωί συνεργός της 44χρονης τηλεφώνησε σε οικία 52χρονης ημεδαπής στα Γιαννιτσά Πέλλας και προσποιούμενη την κόρη της ζητούσε βοήθεια λόγω θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος που δήθεν προκάλεσε. Ακολούθως, δεύτερη συνεργός της «εμφανίστηκε» ως υποτιθέμενη αστυνομικός και της ζήτησε να παραδώσει σε δήθεν συνάδελφό της μεγάλο χρηματικό ποσό προκειμένου να αποφύγει τις υποτιθέμενες συνέπειες.

Άμεσα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, με αποτέλεσμα να συλληφθεί η 44χρονη χθες (11-12-2016) το μεσημέρι στα Γιαννιτσά, τη στιγμή που παραλάμβανε το προσυμφωνηθέν χρηματικό ποσό σε προκαθορισμένο ραντεβού με την παθούσα.

Από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης έχοντας συγκεκριμένους ρόλους κάθε φορά, εμπλέκονται σε ακόμα 5 περιπτώσεις απάτης και απόπειρας απάτης και συγκεκριμένα: 

- την 10-11-2016 κατάφεραν και έπεισαν 2 γυναίκες σε περιοχή της Πέλλας να παραδώσουν στην 44χρονη συλληφθείσα το συνολικό χρηματικό ποσό των 4.000 ευρώ και χρυσαφικά αξίας 2.000 ευρώ και 

- την 10 και 11-12-2016 αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς μεθοδολογία σε περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας 2 γυναίκες και έναν άνδρα.

Κατασχέθηκε το όχημα της 44χρονης, με το οποίο προσήλθε στο προκαθορισμένο ραντεβού προκειμένου να παραλάβει τα χρήματα, ως μέσω τέλεσης για την παράνομη δραστηριότητας τους.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.

Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας προτρέπει τους πολίτες: 

να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.) 

σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά με το γνωστό - συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι 

σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους 

να μην πείθονται όταν άγνωστοι τους ζητούν να καταβάλλουν χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα - εταιρείες για αγορά αγαθών - προσφορά υπηρεσιών 

να μην δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού 

να μην πείθονται από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχουν προηγουμένως καλέσει 

επισημαίνεται ότι από τα νοσοκομεία ή τις δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η τακτική υπάλληλοί τους να πηγαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν 

να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.) 

να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών. 

- Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίσημο κανάλι της Ελληνικής Αστυνομίας στο YouTube έχει αναρτηθεί σχετικό βίντεο για πρόληψη παρόμοιων περιστατικών.

(Αναλυτικά χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες στον ακόλουθο σύνδεσμο της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.