Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

"Απόλυτα νόμιμες οι ενέργειες του διευθυντή του 2ου Λυκείου Κιλκίς Αναστάσιου Χονδροματίδη"

Ανακοίνωση
Προοδευτικής
Ενότητας
Καθηγητών
Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης
Κιλκίς
"Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε δεινή θέση με πολλά προβλήματα λόγω της λιτότητας και των μνημονίων. Υποχρηματοδότηση της παιδείας, μηδενικοί διορισμοί, αντιμεταρρυθμίσεις που σκοπό έχουν την περαιτέρω υποβάθμισή της.

Οι εκπαιδευτικοί χάνουν συνέχεια δικαιώματα, που έχουν κερδίσει με αγώνες δεκαετιών, εργάζονται σε πολύ πιο δύσκολο περιβάλλον με ελλείψεις στις υποδομές, με μετακινήσεις σε πολλά σχολεία, με αβεβαιότητα για το μέλλον. Οι μαθητές γεμάτοι όνειρα για το μέλλον τους παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, για ένα δημόσιο σχολείο που τους αξίζει, κόντρα στις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων.

Η νεολαία μας, με τη ζωντάνια που τη διακρίνει, έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί και να αγωνίζεται ειδικά σήμερα που οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες και η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Οι μαθητικές κοινότητες έχουν τα νόμιμα συμβούλιά τους και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες παίρνουν αποφάσεις. Οι γονείς βιώνουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και δίνουν αγώνα κάθε μέρα να τα βγάλουν πέρα. Μέσα σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση οι εκπαιδευτικοί δίνουν το καλύτερο εαυτό τους για να κρατήσουν ζωντανή την παιδεία μας.

Στις 7 Νοεμβρίου οι μαθητές πανελλαδικά αποφάσισαν να κάνουν κινητοποιήσεις. Οι μαθητές του 2ου Λυκείου είχαν ήδη κάνει 4 ημέρες κατάληψη ή αποχή για διάφορα αιτήματα σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου τους. Ο διευθυντής την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου ενημέρωσε το δεκαπενταμελές για τις επιπτώσεις που θα έχουν από τις επιπλέον καταλήψεις και οι οποίες προβλέπονται από τη νομοθεσία. Οι μαθητές λοιπόν ήταν πλήρως ενημερωμένοι από την Παρασκευή και προφανώς κανείς δεν επιτρέπεται να τους επηρεάσει ή να τους καθοδηγήσει σε παράνομες πράξεις. Μόνο οι γονείς τους είναι υπεύθυνοι για τις ενέργειές τους.

Τη Δευτέρα το πρωί 7-11-2016 στην είσοδο της αυλής του 2ου Λυκείου ένα μέλος της ΚΝΕ μοίραζε στους μαθητές φυλλάδια σχετικά με τις κινητοποιήσεις. Σεβόμαστε τις ανησυχίες του μέλους της ΚΝΕ για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, αλλά δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε να πλησιάσει τους μαθητές το πρωί της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου ακριβώς στην είσοδο της αυλής του 2ου Λυκείου, που θεωρείται χώρος του σχολείου, αντιβαίνει εγκυκλίους του υπουργείου παιδείας. 

Θεωρούμε πως ο διευθυντής του 2ου Λυκείου κος Αναστάσιος Χονδροματίδης, μέλος του σωματείου μας και παλιό συνδικαλιστικό στέλεχος, βρέθηκε σε ένα μεγάλο δίλημμα. Να επιτρέψει τη διακίνηση των εντύπων με το ρίσκο να μηνυθεί από κάποιον γονέα ανήλικου μαθητή ή να προτρέψει το μέλος της ΚΝΕ να συνεχίσει σε κάποια απόσταση από το σχολείο. 

Ο διευθυντής, αφού επέλεξε τη δεύτερη λύση και εξάντλησε όλα τα μέσα που διέθετε προτρέποντας το μέλος της ΚΝΕ να απομακρυνθεί στο απέναντι πεζοδρόμιο, αναγκάστηκε τελικά να τηρήσει τα νόμιμα (εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας) όντας υπόλογος απέναντι σε γονείς και μαθητές προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του σχολείου του. 

Είναι προφανές πως ο Διευθυντής δεν ζήτησε την ποινική δίωξη του μέλους της ΚΝΕ, απλά ζήτησε την απομάκρυνσή της από το χώρο του σχολείου.

Αναρωτιόμαστε αν κάποιο μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης μοίραζε το ίδιο ακριβώς φυλλάδιο στο ίδιο ακριβώς σημείο και ο διευθυντής το επέτρεπε, ποια θα ήταν η αντίδραση όλων αυτών που τώρα τον καταγγέλλουν. Θα σιωπούσαν ή θα τον κατήγγειλαν και πάλι;

Είναι αλήθεια ότι αυτοί που κατέχουν θέσεις ευθύνης και όχι μόνο, πολλές φορές είναι αναγκασμένοι βάσει νόμου να παίρνουν αποφάσεις που ενδεχόμενα να είναι και αντίθετες με τις ιδέες και τα πιστεύω τους. 

Όλοι οι υπόλοιποι που δεν έχουν σχέση με το γεγονός αυτό καθαυτό και προφανώς δε φέρουν την ευθύνη λειτουργίας του σχολείου μπορούν να κρίνουν αλλά και να επικρίνουν τελικά βλέποντας από μια διαφορετική οπτική γωνία τα πράγματα. 

Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών Κιλκίς, με αίσθημα ευθύνης και λαμβάνοντας υπόψη την ενημέρωση από τον ίδιο το διευθυντή, τις ανακοινώσεις του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Λυκείου, στηρίζει ανεπιφύλακτα τις ενέργειες του διευθυντή του 2ου Λυκείου κου Χονδροματίδη Αναστάσιου. 

Ευχόμαστε να επικρατήσει η σύνεση και η λογική από όλους και να αφεθεί η εκπαιδευτική κοινότητα, σε δύσκολες συνθήκες, να επιτελέσει το έργο της μακριά από πολιτικές και κομματικές επιρροές. Είναι πασιφανές ότι η παιδεία αυτή την περίοδο υπάρχει και λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο, την ευσυνειδησία και την παιδαγωγική ωριμότητα των εκπαιδευτικών.

Ανησυχούμε για το πόσο εύκολα καταγγέλλεται ένας διευθυντής άκριτα από κόμματα, παρατάξεις και διάφορους συλλόγους γυναικών για απόλυτα νόμιμες ενέργειές του. Αν αυτό δεν είναι ανθρωποφαγία τι άλλο θα μπορούσε να είναι;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.