Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Ο Α. Τζιτζικώστας στην έναρξη του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς

Παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκε η έναρξη του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς, το οποίο ενισχύει και στηρίζει αδιαλείπτως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της περιοχής.

Στο χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή του Φεστιβάλ, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «το Διεθνές Φεστιβάλ του Κιλκίς είναι μία ιδιαίτερη διοργάνωση για μία ιδιαίτερη, διαδραστική και εκπαιδευτική τέχνη, το κουκλοθέατρο και την παντομίμα, που μας ταξιδεύει στους μαγικούς κόσμους της φαντασίας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας δίνει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, να ξετυλίξουν το ταλέντο τους, να επικοινωνήσουν με το κοινό, ανοίγοντας καινούριους δρόμους στην τέχνη τους».

Το Φεστιβάλ χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης 2007 – 2013 για έξι χρόνια, από το 2010 έως και το 2015, με συνολική δημόσια δαπάνη περίπου 947.000 ευρώ. Είναι διάρκειας 13 – 15 ημερών και περιλαμβάνει παραστάσεις κουκλοθέατρου, μονογραφικές – μονοθεματικές εκθέσεις για την τέχνη του θεάτρου, διάφορα δρώμενα, εργαστήρια κατασκευής κούκλας, εργαστήρια για σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), καθώς και εργαστήρια κοινωνικού θεάτρου για εφήβους, σεμινάρια καλλιτεχνών, διαγωνισμό θιάσων νέων καλλιτεχνών και παραγωγή παραστάσεων βραβευμένων θιάσων, ομιλίες και παρουσιάσεις για την τέχνη και την επιστήμη του κουκλοθεάτρου και της παντομίμας και διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με παράλληλες παραστάσεις και προβολές χρηματοδοτούμενες από διάφορα Ινστιτούτα.

«Για εμάς, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο πολιτισμός είναι ανάγκη κι όχι πολυτέλεια. Είναι το εισιτήριο για μία καλύτερη ζωή. Γι’ αυτό και βασική προτεραιότητα της πολιτικής μας είναι η ουσιαστική στήριξη των πιο σημαντικών πολιτιστικών θεσμών της Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και την πολυδιάστατη προβολή όχι μόνο του μητροπολιτικού κέντρου της Θεσσαλονίκης αλλά και των επτά Περιφερειακών μας Ενοτήτων. Επειδή πιστεύουμε βαθιά στην αποκέντρωση και την ισόρροπη ανάπτυξη και προβολή του κάθε τόπου, με τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Γιατί κάθε πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να γίνει ‘κυψέλη’ πολιτισμού και επίκεντρο διεθνών εξελίξεων. 

Κάθε περιοχή της Περιφέρειάς μας διαθέτει ικανούς και ξεχωριστούς ανθρώπους, με φρέσκες και καινοτόμες ιδέες. Χρειάζονται όμως οικονομική στήριξη και κατάλληλες υποδομές για να μπορέσουν να ζωντανέψουν τα οράματά τους. Γι’ αυτό και εμείς, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιδιώκουμε και συμβάλλουμε ουσιαστικά στη δημιουργία και την υλοποίηση αξιόλογων πρωτοβουλιών που προάγουν τον πολιτισμό και την εξωστρέφεια της κάθε περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στήριξε το Διεθνές Φεστιβάλ προκειμένου να γίνει θεσμός, να αναπτυχθεί και να εδραιωθεί ως ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός, με διεθνή εμβέλεια. Μέσω του ΕΣΠΑ χρηματοδοτήθηκε η καλλιτεχνική οργάνωση του φεστιβάλ, οι αμοιβές των θιάσων, η φιλοξενία, διατροφή και μετακινήσεις των καλλιτεχνών, τα υλικά για τα εργαστήρια, ο στολισμός δημόσιων χώρων, η διαμόρφωση των θεματικών εκθέσεων, οι δράσεις προώθησης του φεστιβάλ, ο εξοπλισμός, η δημιουργία δικτυακής πύλης, η δημιουργία αρχειακού υλικού και η συνεργασία με σχολές Καλών Τεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη τους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Δήμο Κιλκίς και προσωπικά στον Δήμαρχο Δημήτρη Σισμανίδη, καθώς και σε όλους τους τοπικούς φορείς για τη στήριξη και την εξασφάλιση της επιτυχούς λειτουργίας και συνέχισης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.