Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Θεόφιλος Γουλτίδης για Juanjo Corrales: "Ουδείς πλέον αχάριστος του ευεργετηθέντος"

Του Θεόφιλου Γουλτίδη 
Πριν από 17 χρόνια ο Δήμος Κιλκίς ξεκίνησε τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας και τοποθέτησε τον Juanjo Corrales σαν καλλιτεχνικό διευθυντή. Ήταν η εποχή των παχιών αγελάδων όπου ο προϋπολογισμός του φεστιβάλ επέτρεπε η αμοιβή του να ήταν ιδιαίτερα υψηλή. 

Όλοι σχεδόν οι Κιλκισιώτες καμαρώναμε, γιατί μέσω του φεστιβάλ προβαλλόταν η μικρή μας πόλη στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα και για ένα τουλάχιστο εικοσαήμερο τα ΜΜΕ ασχολούνταν με το Κιλκίς. Υπήρχαν επίσης σεμινάρια για κάθε ενδιαφερόμενο, κυρίως εκπαιδευτικό, αλλά λειτούργησαν αποσπασματικά, χωρίς μακρόπνοο σχεδιασμό που θα απέδιδε ουσιαστικότερα οφέλη.

Έχω την τύχη να ανήκω σ' αυτούς που παρακολούθησαν μεγάλο μέρος των παραστάσεων και σεμιναρίων του φεστιβάλ και ομολογώ ότι η ποιότητα και ο σχεδιασμός του Corrales ακολούθησαν μια φθίνουσα πορεία. Την τελευταία όμως πενταετία η προχειρότητα και ο κάκιστος σχεδιασμός έφεραν στο φεστιβάλ παραστάσεις που πολλές φορές απέπνεαν τη λογική της "αρπαχτής". 

Όταν ήρθε η εποχή των ισχνών αγελάδων, ο Δήμος πολύ σωστά θέλησε προκειμένου να διατηρήσει το θεσμό του φεστιβάλ, να μειώσει όσο του επέτρεπαν τα οικονομικά του, τον προϋπολογισμό. Όπως όμως φαίνεται, μόλις η κρίση και οι περικοπές άγγιξαν και τον κ. Juanjo Corrales, αυτός εγκατέλειψε τη θέση του κι από "συνδημιουργός" του φεστιβάλ Κιλκίς, έγινε άσπονδος εχθρός του. 

Γι' αυτό σε λίγε μέρες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης χωρίς ίχνος ντροπής και καλλιτεχνικής νοοτροπίας, στήνει, υποκλέπτοντας τον τίτλο, το "δικό" του Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας. Έτσι δυστυχώς όσοι αφελώς πίστεψαν στην "αγάπη" του για το θεσμό και το Κιλκίς, διαψεύστηκαν με το χειρότερο τρόπο. 

Οι παραστάσεις που ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης, είναι αυτές που καλώς ή κακώς είδαμε από το 2009 κι εμείς στο Κιλκίς. Σε περίοδο μάλιστα μεγάλης οικονομικής κρίσης το ιδιαίτερα υψηλό αντίτιμο εισιτηρίου 7€ καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την ποιότητα, τις προθέσεις αλλά και το κίνητρο του οργανωτή.

Ελπίζω μετά από το συγκεκριμένο πάθημα, να αφήσουμε την ξενομανία και να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας στηρίζοντας με κάθε μέσο και τρόπο το δικό μας φεστιβάλ, αλλά και τα πρόσωπα που στελεχώνουν το οργανωτικό του μέρος σε περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας.

1 σχόλιο:

  1. Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια κ. Γουλτίδη. Κάποτε κάποιος έπρεπε να μιλήσει. Να υπερασπιστεί την πόλη, τους πολίτες, το Δήμο,
    το θεσμό αλλά και αυτούς που πραγματικά οραματίστηκαν και δημιούργησαν το Φεστιβάλ. Μπράβο σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.