Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Τι λέει η Αντιπεριφέρεια Κιλκίς για την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στο νομό Κιλκίς

Σχετικά με την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώθηκε στον Νομό Κιλκίς, από το γραφείο Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κιλκίς ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 στις 14:12 ώρα Ελλάδος έγινε σεισμός με μέγεθος Μ=4.4 στον χώρο μεταξύ των χωριών Παλαιό Γυναικόκαστρο, Βαπτιστής και Χωρύγι του νομού Κιλκίς, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Κιλκίς αλλά και στους γειτονικούς νομούς. 

Το επίκεντρο του σεισμού προσδιορίστηκε 7 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης του Κιλκίς και 40 χιλιόμετρα ΒΔ της Θεσσαλονίκης. Τις επόμενες έξι ημέρες, τον σεισμό αυτό ακολούθησαν μετασεισμοί με μεγέθη αρκετά μικρότερα και με ελάττωση της συχνότητας γένεσης με το νχρόνο. Στις 16 Νοεμβρίου 2016 στις 11:15 ώρα Ελλάδας, στον ίδιο εστιακό χώρο εκδηλώθηκε σεισμός με Μ=4.1, ο οποίος προκάλεσε τη δική του μετασεισμική ακολουθία, αφού η συχνότητα γένεσης των μετασεισμών αυξήθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα.

Στην περιοχή είχε προηγηθεί προσεισμική δραστηριότητα που άρχισε με έναν σεισμό με μέγεθος Μ=3.7 (10 Οκτωβρίου 2016, 02:33 ώρα Ελλάδας) και συνεχίστηκε μέχρι τη γένεση του σεισμού με Μ=4.4. Τα μεγέθη των περισσότερων προσεισμών ήταν μικρότερα το Μ=2.0. Από τις καταγραφές του Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων, μέχρι τις 06 Νοεμβρίου 2016 προσδιορίστηκαν τα επίκεντρα 17 σεισμών ο μεγαλύτερος των οποίων είχε μέγεθος Μ=2.2.

Ως συνέχεια των ανωτέρω εκδηλώθηκε νέος σεισμός στις 01:22 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου 2016 Μ=4.7 , στον ίδιο ως άνω εστιακό χώρο ο οποίος έγινε αισθητός και στους γύρω νομούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Α.Π.Θ. κ. Βασίλειο Καρακώστα, η σεισμική έξαρση στο σύνολό της εκδηλώνεται σε έναν χώρο του οποίου οι διαστάσεις δεν ξεπερνούν τα 3Χ3 χιλιόμετρα. Οι διαστάσεις αυτές αντιστοιχούν σε σεισμό μεγέθους 4.0-4.7 περίπου. Επίσης, στο χώρο αυτό δεν είναι γνωστός κανένας ισχυρός σεισμός του παρελθόντος, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα ιστορικά όσο και τα ενόργανα δεδομένα. 

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας μέχρι στιγμής, είναι κανονική. Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη ισχυρού σεισμού, μια τέτοια πιθανότητα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι αρκετά μικρή. Ακόμα και στην περίπτωση αυτή είναι αδύνατος ο ακριβής προσδιορισμός του χρόνου γένεσης ενός ισχυρού σεισμού. 

Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί στην περιοχή για εβδομάδες ή μερικούς μήνες. Κάποιοι από τους σεισμούς θα είναι αισθητοί από τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Η πιθανότητα γένεσης σεισμού με μέγεθος παρόμοιο με αυτό που έχει προηγηθεί δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.