Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Σόιμπλε: «Δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα»

Σε δηλώσεις του ο υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε απογοητευμένος από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, είπε ότι οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους και τάχθηκε κατά μιας διαγραφής του χρέους.

Mιλώντας στο 26ο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο της Φρανκφούρτης, στο οποίο συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπαγκ Γενς Βάιντμαν, αλλά και οι επικεφαλής της Deutsche Bank και της Commerzbank, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε δυσαρέσκεια για την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. 

Πιο συγκεκριμένα διαπίστωσε ότι δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, το εργατικό δίκαιο, τους κανόνες της αγοράς και όλα εκείνα είναι που, κατά την άποψή του, προωθούν την ανάπτυξη. Παράλληλα ωστόσο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι: «Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Έχουν σε σχέση με το ΑΕΠ τους σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις απ' ό,τι για παράδειγμα οι Γερμανοί πολίτες». 

Για μια ακόμα φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε κατά μιας διαγραφής του ελληνικού χρέους, όπως ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμώντας ότι αυτό θα εξασθενούσε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αθήνας. Εξηγώντας το γιατί, τόνισε: «Αν γίνει διαγραφή χρέους τότε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Με αυτό τον τρόπο δεν προσφέρουμε στην Ελλάδα καλή υπηρεσία».

Προειδοποίηση Σόιμπλε για νέα οικονομική κρίση
Αυστηρή κριτική στην πρόταση του ευρωπαίου επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί προς τις χώρες-μέλη με πλεονάσματα να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, άσκησε το πρωί στο Βερολίνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. 

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε την Κομισιόν ότι με την πρότασή της αμβλύνει τις πιέσεις στις χώρες που δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες. «Αυτό δεν ανταποκρίνεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Β. Σόιμπλε τονίζοντας ότι «οι αιτίες για ορισμένα προβλήματα στην Ευρώπη δεν είναι ότι γίνονται πολλές, αλλά ότι γίνονται λίγες μεταρρυθμίσεις». 

Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για νέα οικονομική κρίση και νέα φούσκα λόγω της αύξησης των χρεών διεθνώς και τις συνέπειες της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Deutshce Welle
Dow Jones, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.