Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

«Βία κατά των Γυναικών – Μορφές και Πολιτικές Πρόληψης και Καταπολέμησης του Φαινομένου»


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που τιμάται ετησίως στις 25 Νοεμβρίου, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου - Αλεξάνδρα» και το Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ, διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Βία κατά των Γυναικών - Μορφές και Πολιτικές Πρόληψης και Καταπολέμησης του Φαινομένου».

Στόχος της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στις 22/11/2016 σε αίθουσα του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», υπήρξε η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για πιο ειδικές θεματικές γύρω από το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, τις μορφές εκδήλωσής της και την αναζήτηση αποτελεσματικών πολιτικών και πρακτικών για την καταπολέμησή της.

H Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, τόνισε εξ’ αρχής τις ανησυχητικές διαστάσεις που συνεχίζει να λαμβάνει η βία κατά των γυναικών, αναφερόμενη σε ορισμένες από τις συνηθέστερες μορφές της και συμπληρώνοντας με τις επώδυνες συνέπειες της βίας για τις γυναίκες – θύματα κακοποίησης, ταυτόχρονα με τη διατάραξη της συνεκτικότητας της κοινωνίας μας, γενικότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «Στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών - θυμάτων έμφυλης βίας και απέναντι στην αναπαραγωγή κάθε μορφής βίας, που υπονομεύει τα δικαιώματα των γυναικών για ελευθερία, ισότητα και αξιοπρέπεια».

Επίσης, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι «Η συνεργασία με τα νοσοκομεία είναι από τις προτεραιότητες μας, αφού αποτελούν την πρώτη δομή, μαζί με τα αστυνομικά τμήματα, που θα καταφύγει μια γυναίκα κακοποιημένη. Επομένως, οι γιατροί, οι νοσοκόμες/μοι και οι αστυνομικοί είναι για μας εκείνες οι ομάδες πληθυσμού, που χρειάζονται συνεχώς επιμόρφωση πάνω σε θέματα ισότητας, αναγνώρισης και αντιμετώπισης βίαιων περιστατικών».

Ακόμη, η Φωτεινή Κούβελα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πολύτιμη συνεργασία της ΓΓΙΦ με το ΕΚΔΑΑ, το οποίο συμμαχεί στις δράσεις της ΓΓΙΦ και επιμορφώνει δημόσιους υπαλλήλους για θέματα έμφυλων διακρίσεων και βίας.

Επίσης, στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο Διοικητής του ΓΝ «Έλενα Βενιζέλου», Δημήτριος Βεζυράκης και η Αναπληρώτρια Διοικήτρια ΓΝΑ «ΚΑΤ» , Παρασκευή Κουφοπούλου.

Αναφορικά με το πάνελ των ομιλητών, απαρτίστηκε από έμπειρους και εξειδικευμένους εκπροσώπους διαφόρων φορέων. Ειδικότερα, τις εισηγήσεις τους γύρω από θεματικές για τη βία κατά των γυναικών ανέπτυξαν οι: Προϊστάμενη Διεύθυνσης Υπηρεσιών προς Πολίτες και Φορείς Γ.Γ.Ι.Φ, Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου, η Σύμβουλος κοινωνικής στήριξης από το Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας της ΓΓΙΦ, Έλενα Αποστολίδου, η Ψυχαναλύτρια, Μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ενώσεως, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την ψυχική υγεία των βρεφών, Μερόπη Μιχαλέλη, η Παιδοψυχίατρος, Προϊσταμένη Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας και Μονάδας Εφήβων Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε. - Επιστημονική Διευθύντρια Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε, Αλίκη Γρηγοριάδου.

Επίσης, η Νομικός από το Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας της ΓΓΙΦ , Ειρήνη Σιώζου, η Ψυχοθεραπεύτρια Ελένη Χουβαρδά, η Κοινωνική Λειτουργός από το ΓΝΑ "ΚΑΤ", Μαρία Κουσκουβάτα, η Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Επιμελήτρια Α΄ ΓΝΑ "ΚΑΤ, Ελένη Παραρά, η Σύμβουλος Ψυχολογικής Στήριξης από το Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας της ΓΓΙΦ, Ευφροσύνη Σπανέα,, η Υπεύθυνη Προγραμμάτων Πρόληψης και Ενημέρωσης της Α21, Μαρίνα Παπαδοπούλου, η τριμελής ομάδα του ΓΝ «ΈΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»: Αθανάσιος Φαρφαράς, Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος - Επιμελητής Β’, Αναστασία Τσίλια, Μαία και η Διονυσία Γιαννοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Λέων Γρηγόρης και η Ιατροδικαστής, Επιμελήτρια Β’ Γενικού Νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας», Άννα Ράζου.

Η κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις εκ μέρους όλων των ομιλητών και ομιλητριών και το αμείωτο ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο, μεταξύ άλλων, απαρτιζόταν από γιατρούς, νοσηλεύτριες, μαίες, σπουδαστές και σπουδάστριες στους τομείς της υγείας και της ψυχικής υγείας, επιβεβαίωσαν την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το θέμα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, γεγονός που λειτουργεί ως σημαντική παράμετρος για την ενίσχυση του έργου της ΓΓΙΦ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.