Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Οι φόβοι της Ειδομένης…

Του Πάνου Μόλλια
Τα «φώτα» που είχαν στραφεί στην Ειδομένη λόγω του προσφυγικού καταυλισμού μετά την εκκένωση έσβησαν. Η καθημερινότητα κυλάει σε κανονικούς καθημερινούς γνώριμους ρυθμούς. Πρόσφατα οι γενναίοι κάτοικοι τίμησαν μόνοι τους, τους ήρωες του 1940.


Η πολιτεία έχει ξεχάσει τους κατοίκους, αδρανοποιώντας τις αποζημιώσεις τους για τις καταστροφές που υπέστησαν, την μαύρη περίοδο εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στον παράνομο καταυλισμό. Θυμόμαστε διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής πως «η ιστορία της Ειδομένης δεν πρόκειται να επαναληφθεί». Η ελπίδα όμως δε χάθηκε κι έτσι πρόσφυγες και μετανάστες έφταναν καθημερινά στην Ειδομένη, ευελπιστώντας να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Οι αστυνομικές αρχές που βρίσκονται στην περιοχή εντοπίζουν τους περισσότερους σε δάση και χωράφια και τους επιστρέφει στην ενδοχώρα.

Πρόσφατα, ιδιοκτήτης οικίας στην Ειδομένη, ο οποίος κατά την μαύρη περίοδο του παράνομου καταυλισμού, έπεσε ήδη δυο φορές θύμα διάρρηξης από μετανάστες και πρόσφυγες, πριν από μέρες αντίκρισε το ίδιο σκηνικό. Άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι του, μαγείρεψαν τα λιγοστά τρόφιμα που υπήρχαν, κοιμήθηκαν στα κρεβάτια και τελικά φεύγοντας πήραν μαζί τους σκεπάσματα και ρούχα.

Ο σχεδιασμός της απομάκρυνσης των προσφύγων από την Ειδομένη περιλαμβάνει και τις περιπολίες από αστυνομικούς που γίνονται μέχρι σήμερα στην περιοχή για αποτροπή των μεταναστών και προσφύγων να βρίσκονται δίπλα στα σύνορα.

Αλλά οι μετανάστες μάλλον εμμένουν στην πραγματοποίηση του ονείρου τους και προσεγγίζουν την περιοχή συνεχίζοντας να δημιουργούν προβλήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.