Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

«Σήμερα δεν υπάρχουν διαβητικοί που δεν μπορούν να ρυθμιστούν»

Ανακοίνωση Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για την 14 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη)
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης καλπάζει, απασχολεί και προβληματίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.  Σήμερα θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη «χρόνια πάθηση» στο Κόσμο, με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Η πρόληψη και η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη πρέπει να αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα όλων των Συστημάτων Υγείας.

Στην εποχή μας ο Σακχαρώδης Διαβήτης δεν θεωρείται πλέον αρρώστια με την γνωστή έννοια του όρου, αλλά τρόπος ζωής.

Στη χώρα μας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα σχετικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη. Κάθε χρόνο 35.000 – 40.000 άνθρωποι ανακαλύπτουν για πρώτη φορά το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων και περισσότερα από 600 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών!

Αξίζει να αναφερθεί ιδιαίτερα ότι τα τελευταία χρόνια η μεγάλη αύξηση της Παιδικής Παχυσαρκίας, που μπορεί να προκαλέσει Σακχαρώδη Διαβήτη στην ενήλικη ζωή, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών από πολύ μικρή ηλικία και την δημιουργία απρόβλεπτων συνεπειών για την ποιότητα και το μέλλον της ζωής των παιδιών.

Η Ελλάδα έχει το δυστυχές προνόμιο να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην Παιδική Παχυσαρκία. Η ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων μας είναι επιτακτική!

Η εξέλιξη της κατανόησης και η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, έχει βελτιωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να προσφέρει μεγάλη ποικιλία επιλογών και καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Αυτό που χρειάζεται ένας σύγχρονος διαβητικός είναι πρωτίστως να συμφιλιωθεί με το πρόβλημά του και να συνειδητοποιήσει, ότι για να ζήσει πολλά και καλά χρόνια χρειάζεται «μέτρο», συνέπεια και αυτοκυριαρχία.

Βασικές αρχές για την αντιμετώπιση του Διαβήτη αποτελεί η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής και πρωτίστως η συστηματική σωματική δραστηριότητα και άσκηση. Η διατροφή και γενικά ο τρόπος ζωής ενός ανθρώπου με Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελεί παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους.

Η θεραπευτική προσέγγιση των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά. Σε αυτό έχουν συμβάλει τα καινούργια θεραπευτικά σχήματα, που προσφέρουν τη δυνατότητα σε κάθε διαβητικό να μπορεί να επιτυγχάνει πολύ καλή ρύθμιση, η οποία προστατεύει αποτελεσματικά από τις μακροχρόνιες επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Για το λόγο αυτό, κάθε διαβητικός μπορεί φτιάξει τη ζωή του όπως επιθυμεί, με ασφάλεια και καλή ποιότητα ζωής. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή προσαρμογή της θεραπευτικής του αγωγής στον τρόπο ζωής που επιθυμεί!

Σ’ αυτό έχει συμβάλει και η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία ξαφνιάζει και εντυπωσιάζει.

Η χρήση τεχνολογικά βελτιωμένων τρόπων χορήγησης Ινσουλίνης, με τις περίφημες «πέννες» ή «στυλό», τα σύγχρονα συστήματα συνεχούς καταγραφής του σακχάρου και τις Αντλίες Ινσουλίνης, έχει αλλάξει προς το καλύτερο την αντιμετώπιση και ρύθμιση της πάθησης. Σήμερα δεν υπάρχουν πλέον διαβητικοί που δεν μπορούν να ρυθμιστούν, παρά μόνο διαβητικοί που «δε θέλουν να ρυθμιστούν».

Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση και η κατανόηση του Σακχαρώδη Διαβήτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Σακχαρώδης διαβήτης σήμερα δεν είναι ασθένεια αλλά τρόπος ζωής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.