Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα με θέμα: «Τα δικαιώματα του παιδιού και η παιδική κακοποίηση»



Η Σχολή Ψυχολογίας και η Σχολή Εκπαίδευσης του Mediterranean College Θεσσαλονίκης, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Τα δικαιώματα του παιδιού και η παιδική κακοποίηση», την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016, 17:30 με 21:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Mediterranean College, κτίριο ΒΙΕΝΝΗ (Εγνατία 2-4), 4ος όροφος.


Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Παιδική Κακοποίηση, 19 Νοεμβρίου και της Παγκόσμιας Ημέρας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, 20 Νοεμβρίου.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να προσεγγίσει το θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών, που η καταπάτησή τους αποτελεί πληγή για τη σύγχρονη κοινωνία. Επιπλέον, θα αποτελέσει ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης. Ένα περιστατικό κακοποίησης παιδιού, γίνεται γνωστό σχεδόν κάθε μέρα από τα μέσα ενημέρωσης. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, σχολικού εκφοβισμού και cyber bulling, αυξάνουν και η ελλιπής γνώση των ανθρώπων που αποτελούν τον περίγυρο του παιδιού, καθυστερούν την αναγνώριση και άρα την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ομιλητές της ημερίδας είναι εκπρόσωποι τοπικών αλλά και ευρωπαϊκών φορέων, που μέσα από τις δράσεις τους στοχεύουν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, και στην εξάλειψη του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης. Επίσης, στην ημερίδα συμμετέχουν νομικοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, καθώς και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας της πόλης μας.

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε φορείς, οργανισμούς και σωματεία που δραστηριοποιούνται στην εξάλειψη της βίας και υπέρ των δικαιωμάτων του παιδιού, σε ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νομικούς, σε φοιτητές παιδαγωγικών, ψυχολογίας και νομικής, και σε όλους όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για την ασφάλεια του παιδιού και την υπεράσπιση και την προαγωγή των δικαιωμάτων του.

Υποστηρικτές της ημερίδας είναι το ΙΙΕΚ ΑΛΦΑ, ο εθελοντικός οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ», ο παγκόσμιος οργανισμός “Save the Children” Ελλάδος και το σωματείο «Οικογένεια και Παιδί». Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι ιστοσελίδες Schools.gr, orathessaloniki.gr, και semifind.gr. Στην εκδήλωση θα δοθεί υλικό της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
17.30-17.45: Προσέλευση
17.45-18.00: Έναρξη Ημερίδας – Χαιρετισμοί
1η Ενότητα: ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
18.00-18.15: Αλεξάνδρα Γέροντα, Ψυχολόγος
Msc in Dyslexia, Systemic - Family Psychotherapist
Child Protection Case Worker για την Save the Children
18.15-18.30:           Νίκος Φτιάκας, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συντονιστής του Προγράμματος Mobile School για την Άρσις
                    «Παρουσίαση δράσεων για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, των εγχειριδίων Compass & Compasito και του Mobile School»
18.30-18.45: Έλπη Σολδάτου, Νομικός
                    «Το ελληνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο της σύμβασης των δικαιωμάτων του παιδιού – Νομικό πλαίσιο κατά της παιδικής κακοποίησης»
18.45-19.00: Ερωτήσεις - Συζήτηση
19.00-19.15: Διάλειμμα

2η Ενότητα: H ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
19.15-19.30: Ναυσικά Αντωνιάδου, Εκπαιδευτικός Προσχολικής Αγωγής
                        «Σχολικός εκφοβισμός – Διαδικτυακός εκφοβισμός»
19.30-19.45: Ματίνα Γαβριήλογλου, Ψυχολόγος, Εκπρόσωπος του Εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
«Σσσς…είναι μυστικό»
19.45-20.00: Κώστας Βεργίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εν αποστρατεία Αξιωματικός στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ελληνική Αστυνομία
«Η κακοποίηση στην οθόνη μας: Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο»
20.00-20.30: Φρόσω Μουρελή, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια, Ιδρυτικό μέλος της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)
«To αγόρι που χτυπούσε»
20.30–21.00: Ερωτήσεις – Συζήτηση
Συντονισμός: Χριστίνα Καλαϊτζή, Programme Leader, School of Education & Academic Coordinator MPS Programmes
*Σημείωση: Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης και φάκελο με τα πρακτικά


Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν στο σύνδεσμο: https://goo.gl/forms/daZzbGzouaHOdKEm1
Info: Mediterranean College Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 2-4, τηλ.: 2310287779



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.