Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Στο Σπήλαιο των Πετραλώνων και στην Άφυτο Χαλκιδικής με την ΤΕΧΝΗ Κιλκίς

Ημερήσια εκδρομή σε Πετράλωνα και Άφυτο Χαλκιδικής πραγματοποίησε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016, η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία ΤΕΧΝΗ Κιλκίς. Εν μέσω φθινοπωρινής περιόδου, αλλά με σύμμαχό τους τον ηλιόλουστο καιρό, οι 50 περίπου εκδρομείς επισκέφθηκαν ένα από τα σημαντικότερα Σπήλαια της Ελλάδας, αυτό των Πετραλώνων και περιηγήθηκαν στον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό της Αφύτου.

Ως γνωστόν, στο Σπήλαιο των Πετραλώνων βρέθηκε το περίφημο απολιθωμένο κρανίο του Αρχανθρώπου, που αποτελεί αρχαϊκή μορφή του σύγχρονου ανθρώπου -πρώιμο μεταβατικό εξελικτικό στάδιο από τις προγονικές ανθρωπιδικές μορφές στον σώφρονα Άνθρωπο - Homo sapiens. Τόσο η ιστορία του Ανθρώπου των Πετραλώνων, που όπως έχουν δείξει έρευνες έζησε πριν από 700.000 περίπου έτη, όσο και ο πλούσιος σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες διάκοσμος του σπηλαίου, ενθουσίασε τους Κιλκισιώτες εκδρομείς.

Εντυπωσιασμένοι όμως έμειναν και από την μετέπειτα ξενάγηση στο Ανθρωπολογικό Μουσείο, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και άλλα σπουδαία ευρήματα όπως απολιθώματα ζώων, αρχέγονα παλαιολιθικά εργαλεία, την αναπαράσταση της πιθανής θέσης εύρεσης του κρανίου του Ανθρώπου των Πετραλώνων, όπως επίσης και το εκμαγείο του κρανίου (το αυθεντικό φυλάσσεται στο Α.Π.Θ.).

Ακολούθως, στον κορυφαίο τουριστικό θερινό προορισμό, την Άφυτο, οι συμμετέχοντες με τη συνοδεία του αγαπητού φίλου της ΤΕΧΝΗΣ και γλύπτη Βασίλη Παυλή, ο οποίος διαμένει μόνιμα στον οικισμό, καθώς και του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής κ. Κ. Μπαλαρούτσου ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο και στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου στην κεντρική πλατεία.

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλία του Ν. Παραλή και στεγάζεται στο παραδοσιακό κτίριο Αλετρά. Στον χώρο του φιλοξενείται μεγάλη λαογραφική συλλογή, ευγενική χορηγία των κατοίκων του χωριού. Αντίστοιχα, ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου κτίστηκε το 1859 στα ερείπια παλαιότερου ναού αφιερωμένου στον ίδιο Άγιο, ο οποίος καταστράφηκε το 1821 στο Χαλασμό της Κασσάνδρας.

Ακολούθησε ελεύθερο πρόγραμμα για φαγητό και βόλτα στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια του οικισμού, ενώ η εκδρομή έκλεισε με επίσκεψη στο εργαστήρι του Β. Παυλή.

Εκεί, στον χώρο δημιουργίας του ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης αναφέρθηκε στη σχέση του με τη γλυπτική και στα θέματα που τον εμπνέουν και απάντησε σε απορίες σχετικά με τη διαδικασία δημιουργίας των έργων του.

Η ΤΕΧΝΗ Κιλκίς ευχαριστεί θερμά όλους τους φίλους και τα μέλη που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της και συμμετείχαν στην εκδρομή, καθώς επίσης και τον Βασίλη Παυλή για την εξαιρετική φιλοξενία του.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.