Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Ο πρωταθλητής, ο αθλούμενος, ο αθλητής: Τρεις διαφορετικές έννοιες


Του Κώστα Πουντζουκίδη*
Αθλητισμός είναι η συστηματική συμμετοχή σε κινητικές δραστηριότητες, που μπορεί να γίνουν είτε ατομικά είτε ομαδικά. Άθλημα λοιπόν χαρακτηρίζεται ένα αγώνισμα ατομικό ή ομαδικό, που για να διεξαχθεί απαιτεί κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά, φυσικά χαρακτηριστικά και κανονισμούς. 

Αθλητής και πρωταθλητής είναι αυτός που ασκείται συστηματικά, είναι εγγεγραμμένος σε κάποιο σύλλογο και παίρνει μέρος σε προγραμματισμένους αγώνες, σε ερασιτεχνικό επίπεδο. 

Αθλούμενος είναι το άτομο που συμμετέχει σε ένα άθλημα και αθλείται μόνο για ψυχαγωγία. Ο αθλούμενος παίρνει μέρος σε κάποιους προγραμματισμένους αγώνες , οι οποίοι δεν διεξάγονται στο πλαίσιο κάποιου πρωταθλήματος .

Τα οφέλη του αθλητισμού.
Η μακροχρόνια σωματική άσκηση συμβάλλει σημαντικά στην ανατομική κατασκευή και τη λειτουργία των οργάνων και συστημάτων του ανθρώπινου σώματος, ενισχύοντας την ανάπτυξή του, και την υγεία του. 

Μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που αθλούνται αναπτύσσουν πιο υγιές καρδιαγγειακό σύστημα και έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις χοληστερόλης και υψηλότερες συγκεντρώσεις λιποπρωτεϊνών HDL. Οι μαθητές που ασχολούνται με τον αθλητισμό ξεπερνούν σημαντικά τους συνομήλικους τους στη σωματική ανάπτυξη. 

Η άθληση έχει επιδράσεις στο σκελετό,ενισχύει σημαντικά τη δύναμη, αντοχή και μάζα των οστών. Ενισχύει τη δύναμη των μυών και διατηρεί την ευκαμψία τους στην ανάπτυξη γρήγορων και επιδέξιων κινήσεων. `Ολα τα συστήματα δουλεύουν με οικονομία .

Η έννοια του Πρωταθλητισμού .

Ο πρωταθλητισμός είναι η συμμετοχή των αθλητών σε συστηματική προπόνηση με τη βοήθεια αθλητικών επιστημόνων με μοναδικό στόχο τους τη νίκη.
Ο αθλητισμός, με βάση το Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα καλλιεργεί την πειθαρχία, την επιμονή, την τόλμη, το συλλογικό πνεύμα. Χαρακτηριστι­κά του είναι η άμιλλα, ο αγώνας για τη νίκη η επίδοση και η δυνατό­τητα του αθλητή να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και να εκδηλώσει τις ικανότητές του για καλύτερες αθλητικές επιδόσεις. 

Στον πρωταθλητισμό οι αρχές αυτές καταστρατηγούνται. Το μόνο που απασχολεί είναι η νίκη, χωρίς τον ευγενή ανταγωνισμό. Εδώ βασιλεύει η λατρεία για την νίκη που για χάρη της περιφρονούνται όλες οι αρχές όπως η ψυχαγωγία , η διασκέδαση , ο αθλητισμός για την υγεία. 

Οι πρωταθλητές στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την απόδοσή τους εκμεταλλεύονται όλα τα επιστημονικά μέσα (τεχνική, εξοπλισμός και ψυχολογική υποστήριξη) με μόνο στόχο την νίκη και την διάκριση, αφήνοντας πίσω την διασκέδαση την ψυχαγωγία ακόμα και την υγειά .

Προπονούν το σώμα τους σε βαθμό τέτοιο ώστε να ξεπεράσουν τους αθλητές ανταγωνιστές τους. Κάνουν πράγματα εξωπραγματικά πράγματα που για τον μέσο άνθρωπο φαίνονται απίστευτα (π.χ. υπερμαραθώνιος 24 ωρών )

Είναι φανερό λοιπόν ότι ο αθλητισμός είναι απαραίτητος σε όλες τις ηλικίες, γιατί βελτιώνει την κατάσταση του αθλούμενου, ενώ ο πρωταθλητισμός δημιουργεί το σύνδρομο του πρώτου νικητή, με τα επακόλουθά του.

Το σημαντικότερο όλων είναι η υγεία του ατόμου, γιατί μόνο τότε αυτό θα μπορέσει να ζήσει ποιοτικά και να είναι χρήσιμο στον εαυτό του και στην κοινωνία.

Ο πρωταθλητής όμως γίνεται το πρότυπο, γίνεται αντικείμενο θαυμασμού ,γίνεται αυτός που θα τον ακολουθούν οι υπόλοιποι.

Τελικά λοιπόν τι θέλουμε να γίνουν τα παιδιά μας και εμείς, Πρωταθλητές ή Αθλητές; Αθλητές ή Αθλούμενοι;

Θα κάνουμε πρωταθλητισμό; αθλητισμό η θα είμαστε απλός αθλούμενοι;
* Πουντζουκίδης Κώστας
- Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ
- Ειδικότητες: Πυγμαχία-Tae kwon do- Kick boxing - Σωματική Διάπλαση
Προπονητής Ομάδας tae kwon do Λιμενικού Σώματος.
- Επί 13 έτη μέλος και προπονητής Αυτοάμυνας της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Λ.Σ.
- 2 Φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής kick boxing wasco 2008 - 2009.
- Πρωταθλητής και Κυπελούχος Ελλάδος tae kwon do

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.