Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ανακοίνωση Περιφέρειας για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που εορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου κάθε έτους, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει τα εξής:

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει την ψυχική υγεία ως μία κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας, στην οποία το άτομο είναι ικανοποιημένο από τα προσωπικά του επιτεύγματα, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και είναι σε θέση να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Η ψυχική υγεία περιλαμβάνεται στον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την υγεία. Κατά τον Π.Ο.Υ., υγεία είναι: «Η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας».

Το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έλαβαν από κοινού την πρωτοβουλία να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκρινε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία με τέσσερις βασικούς στόχους έως το 2030: Την ευελιξία υπηρεσιών υγείας, τις στρατηγικές πρόληψης, την αποτελεσματική πολιτική και την ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων.

Με την παγκόσμια οικονομική ύφεση, τα περιστατικά ψυχικών νοσημάτων φαίνονται να αυξάνονται, με κυρίαρχη την κατάθλιψη.

Ως παράγοντες κινδύνου κακής ψυχικής υγείας θεωρούνται επίσης η απομόνωση και η αποξένωση, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, οι κακές κοινωνικές συνθήκες, η ανεργία, ο πόλεμος, οι φυλετικές διακρίσεις και το εργασιακό άγχος.

Η προαγωγή της ψυχικής υγείας και η πρόληψη της κακής ψυχικής υγείας επικεντρώνεται στο άτομο, στην οικογένεια και στην κοινωνία, με την ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και τη μείωση των παραγόντων κινδύνου.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας έχει τίτλο «Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες» με στόχο την ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη. Απευθύνεται κυρίως στα λεγόμενα κοινωνικά επαγγέλματα όπως είναι οι επαγγελματίες υγείας, οι πυροσβέστες, οι διασώστες κ.λπ. οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες στα θύματα μεγάλων καταστροφών που εκτίθενται σε εξαιρετικά στρεσογόνες καταστάσεις, με κίνδυνο να κλονιστεί η ψυχική τους υγεία (πόλεμος, σεισμοί, πλημμύρες κ.λπ.).

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφασίστηκε ότι η προαγωγή της ψυχικής υγείας, η ευημερία, η πρόληψη και η αντιμετώπιση της κατάχρησης ουσιών αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα της ατζέντας της βιώσιμης ανάπτυξης που θα μεταμορφώσει τον κόσμο μας από το 2030. Πρόκειται για μία ακόμη ρητή και επίσημη ένδειξη αναγνώρισης της ψυχικής υγείας ως παγκόσμιας προτεραιότητας στην ανάπτυξη και την υγεία του κόσμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.