Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

"Αδυναμία υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων από την Τεχνική Υπηρεσία της ΠΕ Κιλκίς"

Ερώτηση ΚΚΕ Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν, αρχές Σεπτέμβρη, και την Π.Ε. Κιλκίς, ανέδειξαν την πλήρη απαξίωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της καθώς επίσης και την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου έγκαιρης μελέτης, παρακολούθησης και υλοποίησης, από την Υπηρεσία, των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστική η διαπίστωση που κάνει η Δ/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Κιλκίς στην Τεχνική Έκθεση Αυτοψίας της, μετά από επικοινωνία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Κιλκίς λόγω ύπαρξης έντονων πλημμυρικών φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές της ΠΕ Κιλκίς:

«Επειδή προκύπτει άμεσος κίνδυνος βλάβης της περιουσίας και της ζωής των πολιτών (έκτακτη ανάγκη που έχει δημιουργηθεί λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων - καταιγίδων και συνο­δών πλημμυρικών φαινομένων σε υποδομές των παρακάτω περιοχών: α) οικισμός Σουλτογιαννέικα, β) οικισμός Ακρο­ποταμιά, γ) οικισμός Καλλιρόης) και δεδομένου:

· ότι η Υπηρεσία μας δε διαθέτει τα απαραίτητα μηχανήματα και χειριστές που απαιτούνται

· της έλλειψης καυσίμων

επιβάλλεται να ανατεθούν οι εργασίες σε ιδιώτη εργολάβο με σκοπό την άρση των δυσμενών συνεπειών, την ασφάλεια της κυκλοφορίας και την άρση της επικινδυνότητας που προκλήθηκε λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που σημειώθηκαν.»

Διαπίστωση που οδήγησε και την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να προβεί στην απευθείας ανάθεση των απαιτούμενων έργων σε ιδιώτες εργολάβους.

Η εξέλιξη της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα από το 1984, δείχνει την κατεύθυνση διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να διευκολύνουν τις τεχνικές εταιρείες να παίρνουν ολόκληρα κομμάτια της δουλειάς που πρέπει να κάνει το Δημόσιο, να εκτοξεύεται το κόστος των δημόσιων έργων και σε βάρος της ποιότητας των εργασιών (δημιουργώντας πολλές φορές και ζητήματα ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων), ενώ αποκομίζουν μεγάλα κέρδη.

Ευθύνη όμως πέρα από την κυβέρνηση και την Ε.Ε., έχουν και δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές συμπεριλαμβανομένης και αυτής της Κεντρικής Μακεδονίας, που λειτουργούν τις Τεχνικές Υπηρεσίες των φορέων της τοπικής διοίκησης ως στήριγμα των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Η αποδιάρθρωση τους σταθερή και μεθοδική χρόνια τώρα λειτουργεί ως το νομιμοποιητικό πλαίσιο για την χωρίς προσκόμματα εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικές εταιρείες και μεγαλοεργολάβους.

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

· Να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στις προαναφερόμενες περιοχές και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα απαραίτητα και αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στη ΠΕ Κιλκίς.

· Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, και να υπάρξει ο απαιτούμενος εξοπλισμός (μηχανήματα, καύσιμα, ανταλλακτικά, κλπ) και η επαρκής χρηματοδότηση των Περιφερειών ώστε οι Τεχνικές Υπηρεσίες και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι ίδιες, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες, που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.