Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Η παρουσία του γονέα στην αθλητική δραστηριότητα του παιδιού του

Του Κώστα Πουντζουκίδη*
Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα παιδιά εισέρχονται στον αθλητισμό είναι για να τους βλέπουν οι γονείς. Αποτελεί διασκέδαση για τα παιδιά η παρουσία των γονέων στην προπόνηση τελικά;

Ο ρόλος του γονέα στην αθλητική δραστηριότητα του παιδιού είναι να του παρέχει τη συναισθηματική και υλική υποστήριξη που του χρειάζεται. Όταν παρακολουθεί και σχολιάζει την προπόνηση λέγοντας πρέπει να δίνεις μεγαλύτερη προσοχή στον προπονητή ή θα πρέπει να είσαι πιο συγκεντρωμένος, μοιραία περνά σε σχολιασμό της παρουσίας του παιδιού στην αθλητική δραστηριότητα του.

Για την επιβολή των κανόνων στην προπόνηση υπεύθυνος είναι μονο ο προπονητής και αποτελεί μάθημα για το παιδί η υπακοή σε κανόνες που θέτει κάποιο άλλο προσωπο. Είναι βήμα για την κοινωνικοποίησή του.

Είναι πολύ δύσκολο για έναν γονέα να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση το παιδί στην προπόνηση και να μην μπει στον πειρασμό του σχολιασμου. Οταν νιώσει ότι έχει αποκτήσει την εικόνα του αθλήματος θα αρχίσει να κρίνει την απόδοση του παιδιού και την αποτελεσματικότητα του και θα μπει στη διαδικασία της αξιολόγησης του.

Το παιδι ομως κάνει αθλητισμό για να διασκεδάσει! Θα μπερδευτούν οι ρόλοι, θα αναλύονται τεχνικά θέματα και το παιδι θα συγκριθεί με συμπαίκτες του, θα αναπτύξει άγχος και εν τέλει θα σταματησει.

Η παρουσία του γονέα αποτελεί μια εμμεση εμπλοκή στην προπονητική διαδικασία. Τα παιδιά μπαίνουν στον πειρασμό να κοιτάξουν τους γονείς κατά τη διάρκεια της προπόνησης τους, αναζητούν οτιδήποτε μπορεί να τους δείξει ότι ο γονέας παρακολουθεί. Νιώθουν ασφαλη με την παρουσία του και τον επιζητουν διαρκώς. Η εικόνα του παιδιού που κοιτάζει σε κάθε προσπάθειά του για να δει την αντίδραση του γονέα είναι δημιούργημα δικο μας.

Τι ψάχνει; Φοβάται την αντίδραση του γονέα στην λαθος προσπάθεια; Μια προσπάθεια ενός παιδιού που μπήκε στον αθλητισμό για να διασκεδάσει;
Η εισαγωγή του παιδιού τελικα στον αθλητισμό γίνεται για να αυτονομηθεί και να νιώσει ασφαλές σε άλλο κοινωνικό περιβάλλον εκτος του σπιτιου.Θα αυτονομηθεί τελικα με τη διαρκή παρουσία του γονέα;

Η μη παρουσία του γονέα στην προπόνηση είναι ένας τρόπος να δείξουμε στο παιδί ότι μπορεί να εμπιστευτεί και άλλο περιβάλλον, πέραν του οικογενειακού, να νιώσει μέλος μιας αλλης ομάδας.

*Πουντζουκίδης Κώστας
- Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ
- Ειδικότητες: Πυγμαχία-Tae kwon do- Kick boxing - Σωματική Διάπλαση
Προπονητής Ομάδας tae kwon do Λιμενικού Σώματος.
- Επί 13 έτη μέλος και προπονητής Αυτοάμυνας της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Λ.Σ.
- 2 Φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής kick boxing wasco 2008 - 2009.
- Πρωταθλητής και Κυπελούχος Ελλάδος tae kwon do


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.