Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ Κιλκίς για τον εορτασμό της Γυναίκας της Υπαίθρου

Ανακοίνωση Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟΚ Κιλκίς Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) έχει καθιερώσει την 15η Οκτωβρίου σαν ημέρα κατά την οποία εορτάζεται και αναδεικνύεται η Γυναίκα της Υπαίθρου.
Με βάση τα στοιχεία από το Παγκόσμιο Ίδρυμα Κορυφής για τις Γυναίκες ισχύουν τα εξής:

- Οι αγρότισσες αποτελούν πάνω από το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού.
1,6 δισεκατομμύρια αγρότισσες είναι γεωργοί και παράγουν το 60-80% των τροφίμων στην υποσαχάρια Αφρική και στην Καραϊβική, εκτελούν το 50% των εργασιών που αφορούν την εντατική καλλιέργεια ρυζιού στην Ασία και το 30% των αγροτικών εργασιών στις βιομηχανικές χώρες. Παρά τα παραπάνω, είναι ιδιοκτήτριες μόνο στο 2% της γης και λαμβάνουν μόνο το 1% της αγροτικής πίστης.
Στην Ελλάδα στο 64% του συνόλου των θέσεων μερικής απασχόλησης του αγροτικού τομέα εργάζονται γυναίκες.
Η γυναίκα προσφέρει την εργασία της στην οικογενειακή εκμετάλλευση συχνά ως σύζυγος του νόμιμου ιδιοκτήτη, χωρίς να λαμβάνει ξεχωριστό εισόδημα. Παρά λοιπόν τη συνεισφορά της στον αγροτικό τομέα, αυτή δεν αναγνωρίζεται και δεν καταγράφεται στους εθνικούς λογαριασμούς, με αποτέλεσμα την υποεκτίμηση της γυναικείας αγροτικής απασχόλησης και την αδυναμία λήψης μέτρων ενδυνάμωσης.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας της υπαίθρου, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να επισημάνουμε τον σημαντικό ρόλο των γυναικών στην αγροτική παραγωγή της χώρας μας. Οι γυναίκες της υπαίθρου, οι αγρότισσες, εκτός από τη συνεισφορά τους στο οικογενειακό εισόδημα είναι υπεύθυνες όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών, το νοικοκυριό, τη φροντίδα ηλικιωμένων κλπ.

Ο πολλαπλός ρόλος των συγκεκριμένων γυναικών αναδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι η ύπαρξη συγκεκριμένων δράσεων, οι οποίες θα βοηθούν τις αγρότισσες να ανταπεξέρχονται στην καθημερινότητα τους. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε πολιτικές, οι οποίες διευκολύνουν την εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Η αγρότισσα και γενικότερα η γυναίκα της υπαίθρου διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει ένα σοβαρό και αξιόλογο ρόλο στην αγροτική οικονομία και αποτελεί το στυλοβάτη της αγροτικής οικογένειας και κοινωνίας. Είναι εκείνη η γυναίκα που δίνει καθημερινά το δικό της δύσκολο αγώνα στην ελληνική περιφέρεια, που διαχρονικά έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέρχεται με επιτυχία στα παράλληλα καθήκοντά της, στο σπίτι, στο χωράφι καθώς επίσης και στην τοπική κοινωνία.

Είναι η γυναίκα, που ήταν και είναι ο αφανής ήρωας της ελληνικής περιφέρειας, αλλά με ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγική διαδικασία και γενικότερα στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Οι γυναίκες της υπαίθρου στην Ελλάδα, καταλαμβάνουν ήδη και είναι πολύ σημαντικό αυτό, ένα σημαντικό ποσοστό του ενεργού αγροτικού πληθυσμού, όχι σαν απλοί βοηθοί του αγρότη, αλλά σαν συνεργάτες, συνεταίροι και πλέον σαν ανεξάρτητοι επαγγελματίες.

Αυτήν την προσφορά την αναγνωρίζουμε και οφείλουμε να την τιμάμε με πολιτικές στήριξης και με πρωτοβουλίες ενθάρρυνσής της, ώστε στο μέλλον, να έχει ακόμα πιο δυναμικό ρόλο και να βρει τη θέση που δικαιωματικά της αξίζει.

Κι αυτό γιατί οι γυναίκες της υπαίθρου, αποτελούν ένα δυναμικό της ελληνικής περιφέρειας, που διαπιστωμένα πλέον, μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του αύριο.
Μπορεί να επιδείξει σύγχρονο επιστημονικό πνεύμα στην αγροτική δραστηριότητα.
Μπορεί να προστατεύσει την αγροτική μας παράδοση και να την μετατρέψει σε όχημα για το μέλλον.
Η δυναμική τους παρουσία αποδεικνύεται μέσα από την δραστηριοποίησή τους στους Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, που αποτελούν ζωντανό κύτταρο της ελληνικής περιφέρειας και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της αγροτικής οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως σήμερα λειτουργούν περίπου 140 αγροτικοί και οικοτεχνικοί γυναικείοι συνεταιρισμοί.

Θεωρούμε ότι μέσα από μία μεγαλύτερη γυναικεία προσφορά εργασίας στον αγροτικό τομέα, δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης των γυναικών στην ύπαιθρο και συγχρόνως επιτυγχάνεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες.

Οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούν και ενδιαφέρονται να στηρίξουν τον πολιτισμό μας, την παράδοση και το περιβάλλον, ενώ αντιλαμβάνονται με ιδιαίτερη ευαισθησία την ευθύνη των στόχων μας για ποιοτική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

Για τους λόγους αυτούς, πιστεύουμε πως αυτός ο πολυδιάστατος ρόλος της Ελληνίδας αγρότισσας πρέπει και μπορεί να προστατευθεί, αλλά και να ενισχυθεί περισσότερο.

Συγχαίρουμε λοιπόν τις γυναίκες της υπαίθρου που για άλλη μία φορά σήμερα παρουσιάζουν τα εξαιρετικά δείγματα της δουλειάς τους, τις καλούμε να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, προσπάθειές στις οποίες θα μας έχουν στο πλευρό τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.