Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

«ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2016» Π. Μουζουράκης και Neozbiljni Pesimisti ξεσήκωσαν το κοινό…

● Τη μουσική σκηνή μοιράστηκαν χτες Ελλάδα και Σερβία
● Τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης και ο Κώστας Μακεδόνας
● Αύριο η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και το Σάββατο η Manjola Nalbani από την Αλβανία
● «Μαγνήτης» για τα παιδιά η «Παιδική Σκηνή»

Ελλάδα και Σερβία μοιράστηκαν χτες βράδυ τη σκηνή που στήθηκε στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Βαλκανικής Πλατείας, που κάθε χρόνο στήνεται στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, με στόχο τη συνεργασία και τη συναδέλφωση των λαών.

Η σαρωτική σκηνική παρουσία και η ζωντάνια του Πάνου Μουζουράκη έδεσαν εξαιρετικά με τη μοναδική ενέργεια των Χαρούμενων Πεσιμιστών (Neozbiljni Pesimisti), μιας μπάντας που γέμισε τον χώρο με το γνωστό μουσικό ύφος του balkan με στοιχεία από έθνο-punk, rock, funk και ska.

Την ίδια ώρα, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των επισκεπτών της φετινής «Βαλκανικής Πλατείας» και για τα περίπτερα που φιλοξενούν κοινωνικές οργανώσεις και συλλόγους του δήμου και της ευρύτερης περιοχής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρουσιάσουν στο κοινό το έργο και τις δράσεις τους.

Ο έντονος μουσικός χαρακτήρας της «Βαλκανικής Πλατείας» διατηρείται και σήμερα, καθώς στη σκηνή του Ανοιχτού Θεάτρου Νεάπολης ανεβαίνει στις 9 το βράδυ ο Κώστας Μακεδόνας, που μέσα από κυρίως λαϊκούς δρόμους, ενώνεται με τον κόσμο σε μια παρέα που τραγουδά την καρδιά και το κέφι της.

Μία ώρα πριν, στις 8 το βράδυ, στον εκθεσιακό χώρο της περιοχής Στρεμπενιώτη, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «ζωή μεθόρια» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, παρουσία του ίδιου του συγγραφέα. Την εισαγωγή θα κάνει ο Χαράλαμπος Ιμβρίδης, ενώ προλογίζει ο Τέλλος Φίλης.

Η Παιδική «Βαλκανική Πλατεία»
Το πιο… χαρούμενο βέβαια κομμάτι της «Βαλκανικής Πλατείας» είναι η Παιδική της Σκηνή. Χτες η παράσταση κουκλοθεάτρου-θεάτρου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος «Το δώρο» σκόρπισε χιούμορ και τρυφερότητα σε μικρούς και μεγάλους, ενώ τα εργαστήρια που κάθε απόγευμα στήνονται στην Παιδική Σκηνή «Βαλκανική Πλατεία» συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των λιλιπούτειων επισκεπτών.

Σήμερα τα εργαστήρια, που επιμελείται η καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην Πόλη», αφορούν στην κατασκευή αρχαίων παιχνιδιών για γονείς και παιδιά αλλά και διαδραστικά ομαδικά παιχνίδια. Ακολουθεί στις 9 μ.μ. η παράσταση Καραγκιόζη από το Σκιοθέατρο Αγαπίου με τίτλο «Η παραμυθοσαλάτα του Καραγκιόζη».

Αύριο, Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα ξεκινούν εργαστήρια κατασκευής αντικειμένων με ανακυκλώσιμα υλικά και πηλό, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μορφογέννεσις, αλλά και ατελιέ ζωγραφικής. Στις 9 το βράδυ, το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών παρουσιάζει το μουσικό παραμύθι σε κείμενα και μουσική της μουσικού του Ωδείου Αγγελικής Καραγιώργου, με τίτλο «Διακοπές στο χωριό».

Το πρόγραμμα
Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που ακολουθούν έχουν ως εξής:

    ΠΕΜΠΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Συναυλία με τον Κώστα Μακεδόνα

Ο αγαπημένος και πολύ σημαντικός τραγουδιστής Κώστας Μακεδόνας θα μας χαρίσει μουσικές στιγμές που θα μείνουν για καιρό μέσα μας. Έχοντας επιλέξει μελωδικούς και κυρίως λαϊκούς δρόμους, επιδιώκει να ενωθεί με τον κόσμο σε μια παρέα που τραγουδάει την καρδιά και το κέφι της.

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε τραγούδια όπως το «Στον Λευκό τον Πύργο», το «Έπεσε Έρωτας» ή τα κλασικά «Αχ αυτός ο άτιμος», «Ο πιο καλός ο μαθητής» και τόσα άλλα υπέροχα και αγαπημένα; Από το πρόγραμμα του Κώστα Μακεδόνα δεν λείπουν και τα τραγούδια-σταθμός της ελληνικής δισκογραφίας των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Χρήστου Νικολόπουλου, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοΐζου και άλλων σπουδαίων δημιουργών.

Μαζί του επί σκηνής η Μαίρη Δούτση, μια αυθεντική λαϊκή ερμηνεύτρια που η πορεία της στο χώρο του καλού τραγουδιού δημιουργεί προσδοκίες.
·    Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9μ.μ. – Είσοδος: 5€

Παρουσίαση βιβλίου «ζωή μεθόρια»
      του Θεόδωρου Γρηγοριάδη (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ)

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Παγγαίου του νομού Καβάλας. Εμφανίστηκε στον χώρο της ελληνικής πεζογραφίας το 1990 με το μυθιστόρημα «Κρυμμένοι άνθρωποι» για να ακολουθήσουν η συλλογή διηγημάτων «Ο αρχαίος φαλλός» και τα μυθιστορήματα «Ο ναύτης», «Ο χορευτής στον ελαιώνα», «Τα νερά της Χερσονήσου», «Το Παρτάλι», «Έξω απ’ το σώμα».

«Το Παρτάλι» παρουσιάστηκε ως θεατρικός μονόλογος στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2011, ενώ η «Δεύτερη γέννα» ανέβηκε ως θεατρικός μονόλογος στο Φεστιβάλ Αθηνών και Καβάλας το 2009. Η συλλογή διηγημάτων «Χάρτες» ήταν υποψήφια για το Βραβείο Διαβάζω 2007 και ο «Παλαιστής και ο δερβίσης» για το Athens Prize for Literature του περιοδικού «(δέ)κατά», για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2011 και το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ολλανδικά. Το μυθιστόρημα «Αλούζα, χίλιοι και ένας εραστές» κυκλοφόρησε στα αραβικά το 2013.
·    Εκθεσιακός χώρος – περιοχή Στρεμπενιώτη  – 8μ.μ.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Συναυλία με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη

Με ένα ουράνιο μουσικό τόξο με χρώματα από την Ελλάδα, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Άλκηστι Πρωτοψάλτη, μια από τις πιο αγαπημένες διαχρονικές Ελληνίδες ερμηνεύτριες, η οποία φημίζεται γιά την “δωρική” και τρυφερή φωνή της, την ξεχωριστή έκφρασή της αλλά και τη μοναδική σκηνική της παρουσία που ξεσηκώνει το κοινό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.
Το πρόγραμμα αυτό έχει παρουσιαστεί στο Μetropolitan Museum της Νέας Υόρκης, στο Alhambra theater του Παρισιού, στο Cadoghan Τheater του Λονδίνου, στο Τελ Αβίβ, στην Κύπρο, κ.α., με ιδιαίτερη επιτυχία και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές. 

H εξαιρετική ερμηνεύτρια θα μας συγκινήσει τραγουδώντας μελοποιημένη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και θα συνεχίσει με σύγχρονη ελληνική μουσική, χαρίζοντάς μας τα καλύτερά της τραγούδια που θα μας κάνουν να ονειρευτούμε, να αγαπήσουμε, να ξεχάσουμε, τραγούδια με χρώματα από την Ελλάδα, μελωδικά, με ροκ πινελιές, τραγούδια που θα γεμίσουν την ψυχή μας.
Μαζί της μία ομάδα εξαιρετικών μουσικών, διακεκριμένων σολίστ, οι οποίοι ξεχωρίζουν με το πάθος τους, ξεδιπλώνοντας μοναδικά στη σκηνή το ταλέντο τους.
·    Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9μ.μ. – Είσοδος: 10€

    ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Συναυλία με την Manjola Nallbani (Αλβανία)

Από τις αγαπημένες φωνές του αλβανικού τραγουδιού με ξεχωριστή χροιά και με πληθώρα φωνητικών προσόντων. Γεννημένη στα Τίρανα, από μικρή ηλικία κάνει την εμφάνισή της στον καλλιτεχνικό στίβο. Μετά από σπουδές στο Καλλιτεχνικό Λύκειο «Jordan Misja» και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών των Τιράνων, ξεκινά την καριέρα της ως επαγγελματίας ερμηνεύτρια σε κλασικές οπερετικές σκηνές.

Ερμηνεύει όλα τα είδη τραγουδιών, από κλασικό, pop, jazz μέχρι δημοτικό και λαϊκό, με πολλές διακρίσεις εντός και εκτός χώρας, Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, ΗΠΑ. Το τελευταίο της Album (τέταρτο στη σειρά) με τίτλο «Tingujt e shpirtit tim – Ήχοι της ψυχής μου» κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο και έτυχε ένθερμης και ευρείας αποδοχής από το αλβανικό κοινό εντός και εκτός Αλβανίας. Σήμερα, εκτός από την καλλιτεχνική της παρουσία, συνεχίζει την ακαδημαϊκή της καριέρα ως καθηγήτρια τραγουδιού στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Τιράνων.
·    Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9μ.μ. – Είσοδος: 5€

 ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΠΕΜΠΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
      ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // 7-9μ.μ.
Εργαστήρι κατασκευής αρχαίων παιχνιδιών για γονείς και παιδιά
Με ξύλο, χαρτί, πηλό και φυσικά υλικά θα φτιάξουμε παιχνίδια που ταξίδεψαν στον χρόνο απ’ την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, παιχνίδια ξεχασμένα που όμως «κάτι μας θυμίζουν», παιχνίδια απλά και διασκεδαστικά. Το κάθε παιδί θα έχει την ευκαιρία να κατασκευάσει τη δική του «ίυγγα», πολύχρωμη σβούρα ή νεροσφυρίχτρα και να μάθει πως παίζονται.

Παιχνίδια παντός καιρού! Διαδραστικά ομαδικά παιχνίδια
Στην «Παιχνιδογωνιά» της Βαλκανικής Πλατείας παιδιά και γονείς θα μοιραστούν στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς μέσα από παραδοσιακά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, σκυταλοδρομίες, τσουβαλοδρομίες και αστείες δοκιμασίες.
-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη»

«Η παραμυθοσαλάτα του Καραγκιόζη»
                  Παράσταση Καραγκιόζη από το Σκιοθέατρο Αγαπίου - 9 μ.μ.
Ένα παράξενο ξωτικό μπερδεύει τα παραμύθια και αρχίζει μια περιπέτεια μπροστά στην παράγκα του Καραγκιόζη… Ένα έργο για μικρούς και μεγάλους.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
      ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // 7-9μ.μ.
Σε συνεργασία με το Σύλλογο Μορφογέννεσις
Δίνουμε ζωή σε αντικείμενα δημιουργώντας με ανακυκλώσιμα υλικά και
παίζουμε με τον πηλό.
«Η Γκουέρνικα της Ειρήνης»
Ατελιέ ζωγραφικής - Επιμέλεια: καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη»

Σε ένα καμβά μεγάλων διαστάσεων (3Χ2) που θα στηθεί στο χώρο αλλά και σε μικρότερους καμβάδες (για παιδιά μικρότερης ηλικίας) θα έχει σχεδιαστεί αδρά ο σπουδαίος πίνακας του Πάμπλο Πικάσο. Παιδιά ελάτε να ζωγραφίσουμε ομαδικά τον πίνακα με τα δικά μας χρώματα και να αφήσουμε ένα εικαστικό αποτύπωμα για την ειρήνη στον κόσμο.
«Διακοπές στο χωριό» - Μουσικό παραμύθι – 9μ.μ.
Το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών παρουσιάζει το μουσικό παραμύθι σε κείμενα και μουσική της μουσικού του Ωδείου Αγγελικής Καραγιώργου (Α΄εκτέλεση).

Τι θα λέγατε λοιπόν να φεύγαμε για διακοπές; Να πηγαίναμε λέει σε ένα φανταστικό χωριό που να τα έχει όλα! Να έχει ένα βουνό με πανύψηλα δένδρα, ένα δάσος με όλων των ειδών τα πουλιά, ένα ποτάμι όπου στις όχθες του παίζουν νεράιδες και ξωτικά, μια θάλασσα με πεντακάθαρα, διάφανα νερά, κι αν είμαστε τυχεροί, να συναντήσουμε τη γοργόνα, την αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου…

Ελάτε μαζί μας να ταξιδέψουμε σε μια σαγηνευτική μουσική ιστορία για μικρούς και μεγάλους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
      ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // 7.30-9μ.μ.

Εργαστήριο κατασκευής πάνινης κούκλας από την ομάδα JINX
Κατασκευάζουμε πάνινα ζωάκια, ανθρωπάκια, αμαξάκια, παιχνίδια, κ.ά., από υλικά συμβατά και ακίνδυνα προς τα παιδιά.

Γλυκές γεύσεις από τα παλιά, εργαστήριο παραδοσιακής κουζίνας
Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο παραδοσιακές τηγανίτες, λουκουμάδες, μπισκοτολούκουμα κι άλλες γλυκές συνταγές της γιαγιάς. Γνωρίζουμε υλικά και τεχνικές και παίρνουμε μαζί μας τις πιο νόστιμες συνταγές!
-Επιμέλεια: Καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη».

«Ο λύκος και τα 3 γουρουνάκια» - Παράσταση κουκλοθεάτρου - 9 μ.μ.

Η ομάδα JINX παρουσιάζει το γνωστό παιδικό παραμύθι υπό τους ήχους γνωστών κομματιών της κλασικής μουσικής. Στην παράσταση δίνεται έμφαση στο πώς κατασκευάζονται οι κούκλες και τα σκηνικά. Οι κουκλοπαίχτες Ντόμινι Λυμπέρη και Χρύσα Καρκαντώνη δεν κρύβονται πίσω από τα σκηνικά, αλλά συμμετέχουν διαδραστικά στην παράσταση, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα συναρπαστική για τα παιδιά.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.