Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

12η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

Για 12η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στις 02-03-04 Σεπτεμβρίου 2016, στην Ζ΄ Παιδική Εξοχή Κερατέας, του Ν. Αττικής, από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Ο.Ε.), με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. .

Το θέμα της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας ήταν

«Ο Χριστιανισμός και οι Μονές στον Πόντο».
Στη Συνάντηση συμμετείχαν νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, σε έναν πολύ όμορφο φυσικό χώρο. Από το μεσημέρι της Παρασκευής οι νεολαίοι άρχισαν να φτάνουν στο χώρο, όπου τους υποδέχτηκε η οργανωτική επιτροπή της νεολαίας.

Με την ολοκλήρωση των αφίξεων το βράδυ της Παρασκευής, έγινε η έναρξη της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης της Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε., με τους χαιρετισμούς του εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής πατρός Κωνσταντίνου, του Προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γεώργιο Βαρυθυμιάδη. Την έναρξη χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης, ο Πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. Γεώργιος Παρχαρίδης, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς και τέλος ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε., Γρηγόρης Κεσαπίδης.

Την Συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους, κατά τη διάρκεια του 3ημέρου, ο βουλευτής, Γ.Γ της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε και μέλος του Δ.Σ της Π.Ο.Ε Ιωάννης Αντωνιάδης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιάς Αργιθέας κ.κ. Νεκτάριος Μητρόπουλος, και η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων (Π.Ο.Α.Σ.) Αθηνά-Μαρία Μαυραντζά και μέλη του Δ.Σ. της Συντονιστικής Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Α.Σ..

Ο Γεώργιος Βαρυθυμιάδης χαιρέτησε και καλωσόρισε τους συνέδρους: «Σας καλωσορίζουμε στον ευλογημένο τόπο της Λαυρεωτικής γης, που φέρει βαριά κληρονομιά και Ιστορία αιώνων. Στο τόπο που αγκάλιασε μετά τη Γενοκτονία και τον ξεριζωμό των προγόνων μας, το Ποντιακό στοιχείο. Και το οποίο αποτελεί σήμερα, μέσω του τοπικού Συλλόγου Ποντίων «Ο Μιθριδάτης», ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και το μέσο μεταλαμπάδευσης, στις επόμενες γενιές». Απηύθυνε ευχαριστίες στο Δήμο Λαυρεωτικής και στο Δήμαρχο αυτού Δημήτρη Λουκά, στον πρόεδρο της κατασκήνωσης Γιώργο Παπαγιάννη, και στο προσωπικό αυτής. 

Επίσης ευχαρίστησε το αρτοποιείο του Ιωάννη Γκάγκωση , τους εθελοντές, τους νέους και νέες από όλα τα μέρη της Ελλάδας και τέλος τα μέλη και το Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου και τις γυναίκες του Συλλόγου, οι οποίοι στήριξαν και βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Έκλεισε με τη φράση του Χαρίλαου Φλωράκη: ‘’Οι ζευγάδες φεύγουν... Η σπορά μένει και μεγαλώνει. Και καρπίζει. Και ρίχνει νέους σπόρους στη γη.’’ και πρόσθεσε: ‘’Για αυτή τη σπορά, λοιπόν, αξίζουν όλες οι θυσίες μας. Γι’ αυτή τη σπορά πρέπει να συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας και τις προσπάθειές μας.’’

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης χαιρέτησε τη συνάντηση, δίνοντας έμφαση στο θεσμό που έχει δημιουργήσει η νεολαία της Π.Ο.Ε. . Συνεχάρη όλους τους νεολαίους και τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. για την τόσο ενεργό δράση τους στον ποντιακό χώρο. Έκλεισε καλώντας στο βήμα τον πρόεδρο της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. Γεώργιο Παρχαρίδη, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι ο λόγος τόσο της δικής μου συμμετοχής όσο και πολλών άλλων ανθρώπων στον οργανωμένο ποντιακό χώρο, και από τους μεγαλύτερους αγωνιστές της διατήρησης της μνήμης και της παράδοσης του ποντιακού ελληνισμού».

Ο πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε., καθηγητής Γεώργιος Παρχαρίδης για άλλη μία φορά τόνισε τη δύναμη της νεολαίας. Μοιράστηκε με τους νεολαίους τα συναισθήματα χαράς και υπερηφάνειας για αυτόν τον πλέον καθιερωμένο θεσμό της ποντιακής νεολαίας της Π.Ο.Ε.. και ευχήθηκε σε όλους καλό συνέδριο, και καλό αντάμωμα του χρόνου.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γρηγόρης Κεσαπίδης ευχαρίστησε με τη σειρά του τους συμμετέχοντες νεολαίους, που για ακόμα μία φορά έδωσαν δυναμικό παρόν στην πλέον καθιερωμένη συνάντηση και τους ανθρώπους που συντέλεσαν για την πραγματοποίηση αυτής.

Ευχαρίστησε επίσης όλους τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων, καθώς ήταν η τελευταία του συνάντηση ως Πρόεδρος της Σ.Ε.Ν. της Π.Ο.Ε.. Δήλωσε τη στήριξη του στις επόμενες γενιές, και τον αγώνα που θα δίνει πάντα για τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει η Π.Ο.Ε.. Τελειώνοντας τον λόγο του αναφέρθηκε στη νεολαία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων, ανεβάζοντας στο βήμα τον πρόεδρο αυτής Κωνσταντίνο Σιατραβάνη καθώς και τον Ηγούμενο κ.κ. Νεκτάριο Μητρόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος Σιατραβάνης ευχαρίστησε τον πρόεδρο Γρηγόρη Κεσαπίδη για την πρόσκληση και την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή, δηλώνοντας επίσημα τη στήριξη της Σ.Ε.Ν. της Π.Ο.Α.Σ. προς την νεολαία και τον αγώνα της Π.Ο.Ε. . Ο κ.κ. Μητρόπουλος με τη σειρά του ευχαρίστησε τη Σ.Ε.Ν. της Π.Ο.Ε. για την πρόσκληση, καθώς όπως ανέφερε και ο ίδιος, ο Πόντος για αυτόν είναι μια ακόμα πατρίδα. Δήλωσε τη στήριξη του σε όλες τις ενέργειες και τους αγώνες της Π.Ο.Ε. .

Η βραδιά συνεχίστηκε με δείπνο για τους φιλοξενούμενους νέους και τους επισήμους και φυσικά με ποντιακό γλέντι, πλαισιωμένο από τους νεολαίους μουσικούς της Συνάντησης, οι οποίοι εναλλάσσονταν όλο το βράδυ, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές κεφιού. Οι νεολαίοι της Αργιθέας συμμετείχαν με μεγάλη χαρά στο γλέντι, δίνοντας και μια νότα αργιθεάτικης μουσικής, την οποία αγκάλιασαν και οι νεολαίοι της Π.Ο.Ε..

Το πρωί του Σαββάτου, ξεκίνησαν οι θεματικοί κύκλοι συζητήσεων και ομιλιών της Συνάντησης με πρώτο ομιλητή, τον κ.κ. Νεκτάριο Μητρόπουλο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σπηλιάς Αργιθέας, και υποψήφιο διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το θέμα της πρώτης εισήγησης ήταν «ο Κρυπτοχριστιανισμός: Ιστορική αναδρομή στο χθες και η επικράτησή του έως σήμερα». Οι νεολαίοι με το τέλος των εισηγήσεων, διατύπωσαν ερωτήσεις πάνω στο θέμα, εξέφρασαν τις απόψεις τους και έκαναν έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Στη συνέχεια ο Ευστάθιος Πελαγίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, παρουσίασε τη δεύτερη θεματική ενότητα. Το θέμα της εισήγησης ήταν «Εκκλησία και Μοναστικά κέντρα στον Πόντο – Εθνικός και πολιτιστικός τους ρόλος». Ο Ευστάθιος Πελαγίδης ανέφερε τα περισσότερα από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του Πόντου, με λεπτομέρειες τόσο χρονολογικά όσο και το ρόλο που διαδραμάτισαν στο πέρασμα του χρόνου.

Ακολούθησε το μεσημεριανό γεύμα στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης και το απόγευμα, κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι σύνεδροι νεολαίοι άδραξαν την ευκαιρία, και επισκέφθηκαν τις γειτονικές μονές, έχοντας την ευκαιρία της ξενάγησης σε ένα μαγευτικό τοπίο της περιοχής.

Η τρίτη και τελευταία θεματική ενότητα για το Σάββατο, είχε εισηγητή την Ελένη Κριτσιβέλα, δασκάλα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. Το θέμα της εισήγησης της ήταν «Πόντος εν άστρον φωτεινόν». Η Ελένη Κριτσιβέλα, επισήμανε την επιτακτική ανάγκη για τη συνδρομή των συλλόγων στην μεταλαμπάδευση της ιστορίας της Μικρασιατικής Καταστροφής στους μαθητές και τα σχολεία.

Ακολούθησε δείπνο για τους νεολαίους και για τους επίσημους παρευρισκόμενους. Η βραδιά έκλεισε τις πρώτες πρωινές ώρες υπό τους ήχους ποντιακής μουσικής με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, οι οποίοι βρίσκοντας ανάμεσα στους συνέδρους.

Το πρωί της τρίτης μέρας , στο χώρο της συνάντησης έγινε εισήγηση με θέμα «Η Οικονομία του Πόντου στους τελευταίους αιώνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Εισηγητής ήταν ο δρ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. Ο δρ. Χατζηκυριακίδης έκανε μια σύντομη αναφορά στην οικονομία του Πόντου, χωρίζοντας την σε 3 περιόδους, δίνοντας πληροφορίες για την εκάστοτε περίοδο.

Οι νεολαίοι της Π.Ο.Ε. αφού κατέθεσαν τις σκέψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους, διατύπωσαν τα συμπεράσματά τους και η 12η Πανελλήνια Συνάντηση της Ποντιακής Νεολαίας ολοκληρώθηκε με την έκδοση των ψηφισμάτων.

Ψηφίσματα 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε.

1. Απαιτούμε να επανενταχθεί στο βιβλίο της Γ’ Λυκείου το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

2. Απαιτούμε την αλλαγή του Διοικητικού και Νομικού καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά που δυστυχώς επί 50 συνεχή έτη διοικείται από μια οικογένεια και αποτελεί παγκόσμια πρωτιά οικογενειοκρατίας

3. Διακηρύσσουμε την πίστη μας για την συνέχιση και την ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας, καθώς και την ποινικοποίηση της αλλά και τη διάθεση και την απόφαση μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση

4. Προτείνουμε την επανίδρυση ιστορικών μοναστηριών του Πόντου όπως είναι

α) Η Παναγία Θοσκεπάστου στο Μίθριο Μονή (γυναικεία μονή), όπου πήραν την απόφαση και συνέταξαν σχετικό υπόμνημα (από κρυπτοχριστιανοί να γίνουν χριστιανοί)

β) Παναγία Κρεμαστή, κοντά στον Βαζελώνα

Άμεσος σκοπός να επανιδρυθούν και να λειτουργήσουν και άλλα μοναστήρια, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τα επισκεφθούμε.

5. Να διατεθεί υλικό στα σχολεία μας, τώρα που η ελληνική ιστορία κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ, τώρα που κάποιοι ετοιμάζονται να διαγράψουν τη Μικρασιατική Καταστροφή από τα σχολικά βιβλία, τώρα που η πολυπολιτισμικότητα θα εξαφανίσει τους λαούς και τις ρίζες τους. Παροτρύνουμε τους συλλόγους να αναδεικνύουν τον ποντιακό ελληνισμό, τα ήθη και έθιμα του Πόντου, μέσα από προβολές ταινιών, ημερίδες, διαγωνισμούς, εκθέσεις, έχοντας κύριο στόχο την αφύπνιση των παιδιών και των νέων, μέσα από τη δράση και την ενεργό συμμετοχή.

6. Η οικονομία είναι θέμα πάντα επίκαιρο, καθώς επηρεάζει πολιτική και στρατηγικές. Η αναφορά στην Οικονομία του Πόντου κρίνεται απαραίτητη καθώς εξηγεί – και αυτή η προσέγγιση- ότι συνέβη στην ιστορική πατρίδα την ταραγμένη δεκαετία των διώξεων και της Γενοκτονίας. Η επιστημονική μελέτη της οικονομίας όπως και άλλων πτυχών του Πόντου πρέπει να υποστηριχθεί από τον οργανωμένο ποντιακό χώρο.

7. Ως νέοι της 4ης και 5ης γενιάς Ποντίων θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό και διαθέτουμε με όλες τις δυνάμεις μας προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουμε την ταυτότητα μας και τον πολιτισμό των προγόνων μας στις επόμενες γενεές Ποντίων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας την Π.Ο.Α.Σ. κατέθεσε ψήφισμα στην Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. γράφοντας τα εξής:

Ψήφισμα Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Α.Σ.
Το προεδρείο της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων, συμμετέχοντας στην 12η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, θέλοντας να εκφράσει τη χαρά της για τον δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε., συνεπής στους καταστατικούς σκοπούς της Ομοσπονδίας μας για αγαστή συνεργασία με φορείς Νεολαίων, άλλων Ομοσπονδιών, που μάχονται για τη διατήρηση των ηθών και εθίμων της ιδιαίτερης πατρίδας τους, αποφάσισε:

-  Θα στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια ιστορικής διεκδίκησης των πάγιων αιτημάτων του Ποντιακού Ελληνισμού,
-  Η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η ιστορική αποκατάσταση και γνώση, είναι υποχρέωση, και δική μας, για αυτό και εμείς θα είμαστε συμπαραστάτες με κάθε γόνιμο τρόπο
-  Υιοθετούμε το ψήφισμα της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας, στην οποία και συμμετέχουμε, όσον αφορά:

· Την επαναλειτουργία των Μονών του Πόντου

· Τη διατήρηση της Ιστορίας του Πόντου και της Μ.Ασίας, όπως πραγματικά έχει, στα σχολικά βιβλία και στη διδασκαλεία στα σχολεία

· Του υπαρκτού ζητήματος των Κρυπτοχριστιανών και της διεθνούς επιλύσεως του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.