Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ας χειροκροτήσουμε τις επαναστατικές μεταρρυθμίσεις


Της Βασιλικής Μαυρογονάτου*
Οι Έλληνες φορολογούμενοι πρέπει να αισθάνονται πραγματικό δέος και ικανοποίηση για τις νέες μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα αυτοί οι οποίοι κατορθώνουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Η υπερφορολόγηση και οι επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό δημιουργούν κλίμα επιπλέον άγχους και ανασφάλειας στις επιχειρήσεις και στους πολίτες.

Παρόλο που το Δ.Ν.Τ στην ετήσια έκθεσή του αναφέρει πως η λύση βρίσκεται στη μείωση της φορολόγησης και όχι στην περαιτέρω αύξησή της και στον εξορθολογισμό του φορολογικού βάρους ώστε να μην επηρεάζονται αρνητικά οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας πολιτικά δεν βλέπουμε καμία μεταβολή προς αυτή την πρακτική.

Παρακάτω αναγράφονται οι προτάσεις του ΔΝΤ
1) Στα δημοσιονομικά απαιτείται αλλαγή στο μείγμα πολιτικής με στοχευμένη μείωση του αφορολογήτου ορίου καθώς και του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή να επεκταθεί η φορολογική βάση μέσω πάταξης της φοροδιαφυγής ώστε να αντιστραφεί η υπερφορολόγηση που εμποδίζει την ανάκαμψη και να περιορισθεί ο αριθμός των εν δυνάμει φορολογουμένων που δεν πληρώνει φόρο (είναι το 50% του συνόλου σήμερα).

2) Το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος, ακόμη και μετά την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διαμορφώνεται σε 10 π.μ του ΑΕΠ και συνεπώς πρέπει να μειωθεί περαιτέρω για να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος ώστε να καταπολεμηθεί η επίπτωση της ανεργίας και της φτώχειας στο βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού και να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες, κυρίως στον τομέα της υγείας.

3) Πρέπει να αντιμετωπισθούν κατά προτεραιότητα τα προβληματικά δάνεια και να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων για να επιστρέψει η ρευστότητα στην αγορά, καθώς και να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

4) Τέλος, δεν μπορεί να αφεθεί η βιωσιμότητα του χρέους στην αβέβαιη επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης χωρίς ρύθμιση του χρέους, και, ταυτόχρονα, να διατηρούνται πρωτογενή πλεονάσματα 3.5 π.μ του ΑΕΠ στο διηνεκές, όταν η ανεργία αναμένεται να κυμανθεί σε διψήφιο επίπεδο μέχρι τα μέσα του αιώνα! Είναι εκ των πραγμάτων σημαντικό οι δανειστές να βρουν μεταξύ τους τη λύση στο ζήτημα του χρέους. Αυτό, όμως, δεν αρκεί.

Οι εύκολες πρακτικές που εφαρμόζονται, δηλαδή η έμμεση ή άμεση φορολόγηση των μισθωτών και των υγειών επιχειρήσεων που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν, δεν είναι σίγουρα πρακτικές ανάπτυξης.. Ταυτόχρονα η πληγή που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις μέσω των capital controls είναι σε αρκετές περιπτώσεις ανεπανόρθωτη.

Η έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του World Economic Forum για το 2016-2017 καταγράφει για την Ελλάδα μια υποχώρηση στην 86η θέση, από την 81η πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται περισσότερο στην κακή μακροοικονομική κατάσταση, παρά σε μια σημαντική επιδείνωση των επιδόσεων της οικονομίας σε επιμέρους πεδία.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν παραμένουν σημαντικές αδυναμίες, όχι μόνο στο επίπεδο θεσμών αλλά και σε ζητήματα όπως το επίπεδο πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις, την υπερφορολόγηση και τη μη προώθηση ή και υποχώρηση μεταρρυθμίσεων.

Από την άλλη, η χώρα συνεχίζει να έχει, μεταξύ άλλων και παρά τις αναμενόμενες απώλειες λόγω της κρίσης, ικανό προσωπικό, επιχειρήσεις που μετασχηματίζονται με ρεαλισμό και καλά κέντρα έρευνας. Τα πεδία στα οποία πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση είναι η βελτίωση της ποιότητας των ασκούμενων πολιτικών, η μείωση της αβεβαιότητας και η αποκατάσταση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, ώστε να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της χώρας.

2 σχόλια :

  1. Ασχημο τελος θα εχει η αριστερα σου...ασχημο και αιματοβαμμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Κομμουνιστες ειναι παντου και παντα οι ιδιοι.Απανθρωποι εγκληματιες απεναντι των αοπλων θυματων τους και ετοιμοι παντα να τραπουν εις φυγη,αν βρεθουν ποτε στην αναγκη να πολεμησουν η να λογοδοτησουν για τα εγκληματα τους.http://www.pare-dose.net/5081?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pare-dose%2FNxDC+%28%CE%A0%CE%AC%CF%81%CE%B5-%CE%94%CF%8E%CF%83%CE%B5%29 ΚΚΕ,ο ηθικος αυτουργος για τα Καλαβρυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή