Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση Περιφέρειας για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που εορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει τα εξής:

« Από το έτος 1999 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς, με τη στήριξη και την συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), καθιέρωσε ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Από το 2000 όμως και μετά εορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Το φετινό θέμα έχει τίτλο: «Ενισχύστε την Ζωή σας» (POWER YOUR LIFE).

Στόχος είναι η πρόληψη, μέσα από την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα (Cardio Vascular Disease – CVDs).

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι μια ομάδα διαταραχών που αφορούν στην καρδιά και τα αγγεία και σε αυτές περιλαμβάνονται η υπέρταση, η ισχαιμική καρδιοπάθεια, οι ρευματικές καρδιακές παθήσεις και η αγγειακή εγκεφαλική νόσος ή τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Μερικοί από το πιο επικίνδυνους παράγοντες κινδύνου είναι:

• Η υπέρταση,

• Τα αυξημένα επίπεδα LDL «κακής» χοληστερόλης,

• Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου αίματος – μεταβολικό σύνδρομο),

• Το κάπνισμα,

• Κακή διατροφή και ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων και λαχανικών,

• Το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία.

Τα παγκόσμια στοιχεία δείχνουν ότι:

• Πρόκειται για μία πανδημία

• Το 31% των θανάτων παγκοσμίως οφείλονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα

• Πάνω από είκοσι τρία (23) εκατομμύρια θα είναι οι θάνατοι από τα καρδιαγγειακά νοσήματα έως το 2030

• Επηρεάζονται περισσότερο οι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες

• Σε παγκόσμιο επίπεδο τα καρδιακά νοσήματα είναι η τρίτη αιτία θανάτου στις γυναίκες

• Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ως στόχο τη μείωση των πρόωρων θανάτων από τα μη μεταδοτικά νοσήματα, κατά 25% ως το 2050. Το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων αυτών αναλογεί στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

• Τα νοσήματα αυτά μπορούν να προληφθούν επειδή κατά ένα μεγάλο μέρος εξαρτώνται από συμπεριφορικούς παράγοντες.

Αν και πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις (CVDs) μπορούν να θεραπευθούν ή να προληφθούν, υπολογίζεται ότι 17,1 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από CVDs κάθε χρόνο.

Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς τους θανάτους αποδίδονται στο κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο και εγκεφαλική αγγειακή νόσο, κατά δύο έως τρεις φορές. Ο κίνδυνος αυξάνει με την ηλικία και είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες.

Σε αντίθεση, τα καρδιακά επεισόδια παρουσιάζουν μείωση κατά ποσοστό 50% στα άτομα που διακόπτουν το κάπνισμα συμπεριλαμβανομένων του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της περιφερικής αγγειακής νόσου.

Η μείωση είναι σημαντική κατά τα δύο πρώτα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Τρεις απλοί τρόποι για την προστασία της καρδιάς είναι οι εξής:

1. Σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον για 30 λεπτά την ημέρα.

2. Κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων ημερησίως φρούτων και λαχανικών και περιορισμός πρόσληψης αλατιού, λιπαρών τροφών και αλκοόλ.

3. Διακοπή καπνίσματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τη σύμβαση- πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού MPOWER και το πακέτο οδηγιών SHAKE για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού, δημιούργησε τη δράση με τίτλο «Παγκόσμιες Καρδιές» και την ενέταξε διαχειριστικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, δραστηριοποιείται στην πρόληψη της καπνικής συνήθειας στο μαθητικό εφηβικό πληθυσμό από το 2013, με το πρόγραμμα αγωγής υγείας «Ενεργητικός Αντικαπνιστής». Στόχος είναι η τροποποίηση της συμπεριφοράς των εφήβων στα θέματα που αφορούν στην υγεία τους και κυρίως το κάπνισμα, που είναι επιβαρυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη τέτοιων παθολογικών καταστάσεων.

Η δράση αυτή ενισχύεται και επεκτείνεται σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω των επαγγελματιών υγείας που συμμετέχουν στο Δίκτυο Δράσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της ΠΚΜ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.