Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Αξιούπολη: Πυρκαγιά έκαψε 250 στρέμ. δασική έκταση

Δελτίο τύπου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γουμένισσας
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε την 18η Αυγούστου 2016 ημέρα Πέμπτη και περί Ω/13:45΄περίπου σε δασική έκταση στη θέση «ΚΑΛΕ ΛΟΦΟΣ - ΚΑΣΤΡΟ» Α - ΝΑ και σε απόσταση 5 χλμ. του οικισμού Πλαγιάς του Δήμου Παιονίας. Συγκεκριμένα κάηκαν διακόσια πενήντα (250) στρέμ. περίπου δασικής έκτασης από παρεδάφια και χαμηλή βλάστηση σε δάσος αυτοφυής δρυός με μίξη από κέδρα, παλιούρια και γαύρο καθώς και άλλα αείφυλλα πλατύφυλλα.. 

Για την αντιμετώπιση του συμβάντος, κινητοποιήθηκε η Π.Υ. Γουμένισσας με πέντε (5) πυροσβεστικά οχήματα (τρία υδροφόρα & δύο επιβατικά) και δέκαοχτώ (18) πυροσβέστες καθώς υπήρξε και ενίσχυση τόσο από την Π.Υ. Κιλκίς με τέσσερα (4) πυροσβεστικά οχήματα (τρία υδροφόρα & ένα επιβατικό) και δέκα (10) Πυροσβέστες, την Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς με τρία (3) πυροσβεστικά οχήματα (δύο υδροφόρα & ένα επιβατικό) και πέντε (5) Πυροσβέστες, την Π.Υ. Γιαννιτσών με ένα (1) πυροσβεστικό όχημα και δύο (2) Πυροσβέστες όσο και από την 2η Ε.Μ.Α.Κ. με πεζοπόρο Τμήμα των δεκατριών (13) Πυροσβεστών. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν δύο (2) πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CANADAIR CL – 415 που έκαναν τέσσερις (4) ρήψεις νερού από αέρος στις εστιές πυρκαγιάς.

Η ύπαρξη ισχυρών κλίσεων στο έδαφος αλλά και η αδυναμία πρόσβασης και προσέγγισης των εστιών της πυρκαγιάς από τα πυροσβεστικά οχήματα, (εξαιτίας της πυκνής δενδρώδους και θαμνώδους βλάστησης) δυσκόλεψαν το έργο της κατάσβεσης από τις επίγειες δυνάμεις. Προέβησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς με μεγάλες εγκαταστάσεις «χαμηλής πίεσης» (μήκους 1.200 μέτρων) χρησιμοποιώντας σωλήνες 25mm αλλά και πεζοί χρησιμοποιώντας επινώτιους πυροσβεστήρες και σκαπτικά εργαλεία (τσάπες, σκαπάνες, φτυάρια και αλυσοπρίονα).

Επίσης ενεργοποιήθηκε και συμμετείχε στο έργο της κατάσβεσης το πυροσβεστικό βαγόνι (Π.Υ. 18301) ιδιοκτησίας Ο.Σ.Ε. με έναν (1) υπάλληλο του Ο.Σ.Ε. και πλήρωμα ομάδα Πυροσβεστών της Π.Υ. Γουμένισσας. Υπήρξε διακοπή της ηλεκτροδότησης καθώς και της κυκλοφορίας των τρένων της σιδηροδρομικής γραμμής για όλο το χρονικό διάστημα της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Τέλος στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν δύο (2) χωματουργικά μηχάνήματα τύπου GREIDER (Δήμου Παιονίας και Αντιπεριφέρειας Κιλκίς) διανοίγωντας προσβάσιμους οδούς προσέγγισης των εστιών της πυρκαγιάς, ένα (1) μικρό και ευέλικτο όχημα πυρόσβεσης, με δεξαμενή χωρητικότητας εφτακοσίων (700) λίτρων νερού, του Κυνηγετικού Συλλόγου Παιονίας «ΤΟ ΠΑΪΚΟ» επανδρωμένο με δύο (2) μέλη του, και ένα (1) όχημα του Κυνηγετικού Συλλόγου Αξιούπολης «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» επανδρωμένο με δύο (2) μέλη του.

Στον τόπο του συμβάντος παρευρέθησαν καθόλη την διάρκεια της κατάσβεσης και παρείχαν κάθε δυνατή βοήθειας τόσο ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παιονίας όσο και περιπολικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και του Δασαρχείου Γουμένισσας.

Κατά την διάρκεια της νύχτας παρέμειναν πυροσβεστικές δυνάμεις για "φύλαξη" της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Το έργο της κατάσβεσης συντόνιζε ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Π.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τον Διοικητή της Π.Υ. Γουμένισσας.

Προανάκριση για τα αίτια του συμβάντος διενεργεί το Ανακριτικό Γραφείο της Π.Υ. Γουμένισσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.