Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2016

Η οδική ασφάλεια στην κεντρική Μακεδονία τον Ιούλιο του 2016

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν σε θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που έλαβαν χώρα κατά τον μήνα Ιούλιο του έτους 2016, στην εδαφική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώθηκαν 46 τροχαία ατυχήματα έναντι 65 το 2015.

Ειδικότερα σημειώθηκαν:

- 7 θανατηφόρα ατυχήματα έναντι 5 το 2015.
8 σοβαρά τροχαία ατυχήματα έναντι 9 το 2015.31 ελαφρά τροχαία ατυχήματα έναντι 51 το 2015.

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των Διευθύνσεων Αστυνομίας καταγράφηκαν συνολικά 79 παθόντες έναντι 103 το 2015. Ειδικότερα καταγράφηκαν:
7 νεκροί έναντι 5 το 2015.
12 βαριά τραυματίες ίδιος αριθμός το 2015.
60 ελαφρά τραυματίες έναντι 86 το 2015.

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
Η υπερβολική ταχύτηταΗ οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλΗ απόσπαση προσοχής του οδηγούΗ μη χρήση ζώνης ασφαλείας/προστατευτικού κράνουςΗ κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίαςΗ χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγησηΗ παραβίαση της προτεραιότητας

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Οι Υπηρεσίες Τροχαίας Αστυνόμευσης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Ιούλιο του έτους 2016, βεβαιώθηκαν μεταξύ άλλων και 4.389 παραβάσεις ως ακολούθως:
12 παραβάσεις για την παραβίαση προτεραιότητας,2.144 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα,38 παραβάσεις για την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,11 παραβάσεις για αντικανονικούς ελιγμούς,199 παραβάσεις για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,102 παραβάσεις για αντικανονικό προσπέρασμα,33 παραβάσεις για κίνηση στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας ή μη κίνηση στο άκρο δεξιό του οδοστρώματος,205 παραβάσεις για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση,132 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους κατά την οδήγηση,3 παραβάσεις για μη χρήση παιδικών καθισμάτων κατά την οδήγηση,261 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη), 1.101 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων,122 παραβάσεις για Κ.Τ.Ε.Ο.,26 παραβάσεις για παράνομα τοποθετημένη διαφημιστική πινακίδα.

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

· Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

· Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος

· Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά

· Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας

· Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας

· Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας

· Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος

· Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη

· Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα

· Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ

· Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής κουλτούρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου