Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

«Επίδομα εργασίας» για 10.000 άνεργους προωθεί η κυβέρνηση

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη της ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων Ελλάδος, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τα προεδρεία των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της απασχόλησης στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η δυνατότητα προώθησης προγράμματος για 10.000 ανέργους διάρκειας 12 μηνών σύμφωνα με το οποίο το επίδομα ανεργίας να μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας με την επιχείρηση να καλύπτει το υπόλοιπο ποσό ώστε ο ωφελούμενος να λαμβάνει τουλάχιστον τον κατώτατο το μισθό.

Στην πράξη ο άνεργος εφόσον το επιθυμεί και αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση του προγράμματος θα μετατρέπει το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει από το ΟΑΕΔ σε επίδομα απασχόλησης το οποίο θα συμπληρώνεται από τον εργοδότη.

Η διάρκεια του προγράμματος ενδέχεται να φτάσει τους 12 μήνες με τον ΟΑΕΔ να καλύπτει το επιπλέον ποσό στην περίπτωση που η επιδότηση ανεργίας διαρκεί λιγότερο.

«Εκπτώσεις» γίνονται και όσον αφορά τις υποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Αναλυτικά βάση του σχεδιασμού η υποχρέωση των επιχειρήσεων να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις περιορίζεται από 6 σε 3 μήνες πριν την έναρξη του προγράμματος.

Αντίστοιχα ο εργοδότης θα υποχρεούται να διατηρήσει στην εργασία τον ωφελούμενου για τρεις μόνο μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Αν και το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από εθνικούς πόρους, το Υπουργείο Εργασία θα πρέπει να το συζητήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να υπάρξει θετική απόφαση.

Την ιδιαίτερη σημασία μιας τέτοιας συνάντησης για το μείζον πρόβλημα της ενίσχυσης απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας και έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση επισήμανε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις προκειμένου να προωθηθούν ενεργητικά μέτρα προώθησης της απασχόλησης και όχι παθητικά μέτρα επιδότησης της ανεργίας.

Ράνια Αντωνοπούλου: Στόχος η στήριξη των μικρομεσαίων και της απασχόλησης
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας στο Υπουργείο Εργασίας σηματοδοτήσαμε ότι για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους ανέργους πραγματικά θα πρέπει να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας και αυτές οι καινούργιες θέσεις εργασίας μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από την ανάπτυξη, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου.

Όπως είπε στο ενδιάμεσο «είναι υποχρέωση μας, είναι το αντικείμενο μας να υποστηρίζουμε τους ανέργους, δώσαμε προτεραιότητα στην δημιουργία νέων θέσεων υποστηρίζοντας το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος σε ένα ποσοστό στον ιδιωτικό τομέα».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε μία δράση η οποία έχει πλέον ολοκληρώσει τον μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας και τα προγράμματα που βγαίνουν πλέον κατάρτισης για τους ανέργους στηρίζονται στο τι χρειάζονται σε κάθε περιφέρεια.

Η κατάρτιση επίσης ακολουθείται με εγγυημένη απασχόληση τουλάχιστον για 6 μήνες. «Με τους κοινωνικούς εταίρους έχουμε άριστη συνεργασία από τότε που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας και σήμερα κάνουμε μία ακόμη βελτίωση το ταμείο ανεργίας να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί τα επιδόματα που παίρνουν οι άνεργοι σαν χρηματοδότηση και επιχορήγηση για να γίνονται καινούργιες προσλήψεις που σημαίνει ότι ο άνεργος έχει την επιλογή να επιλέξει να παίρνει το επίδομα ανεργίας και αν θελήσει να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει θα έχει αυτή την δυνατότητα».

Αυτό σημαίνει, συνέχισε η υπουργός, ότι επίσης υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν προσλάβει, έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους, όπως επίσης και αυτοαπασχολούμενους που έχουν βέβαια μία έδρα για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα αλλά και αυτοί θα μπορούν να κάνουν αυτές τις προσλήψεις.

Το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι για 12 μήνες θα υπάρχει χρηματοδότηση σε ένα μέρος, θα χρησιμοποιείται το επίδομα ανεργίας που γίνεται επίδομα εργασίας, και για τους υπόλοιπους μήνες που απομένουν θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΕΔ. Θα έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν την πρόσληψη για 3 μήνες. Είναι ακόμα ένα βήμα που κάνουμε προς την κατεύθυνση να υποστηρίξουμε τον χώρο της εργασίας, κατέληξε.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλoς ο οποίος συζήτησε με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων όλες τις πτυχές του προβλήματος της φοροδιαφυγής με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ζητούν μετ επιτάσεως την δυνατότητα ένταξής τους σε μια νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.