Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΣτΕ: Εκτός Δημοσίου τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που εκβίαζαν επιχειρηματίες

Τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ πήραν εντολή να πραγματοποιήσουν ελέγχους, στην Βόρεια Εύβοια και Σκύρο, αλλά εκείνοι εκβιάζοντας επιχειρηματίες και καταστηματάρχες για δήθεν ανύπαρκτες παραβάσεις που είχαν στα λογιστικά τους βιβλία, αποσπούσαν χρηματικά ποσά. Συνελήφθησαν, καταδικάστηκαν και απολύθηκαν, αλλά δύο εξ αυτών ζήτησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους για να συνεχίσουν το έργο τους, αλλά οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν τους έκαναν το χατίρι.

Τριμελές κλιμάκιο του ΣΔΟΕ (πρώην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) το καλοκαίρι του 2007 πήρε εντολή να πραγματοποιήσει ελέγχους σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις, στην Σκύρο και την Εύβοια. Πράγματι, επισκέφθηκαν την Σκύρο, Χαλκίδα, Ερέτρια, Αλιβέρι, Αμάρυνθο και Λιανή Άμμο Χαλκίδας και έκαναν μεν ελέγχους στα λογιστικά βιβλία επιχειρήσεων, αλλά δεν παρέλειψαν να γεμίσουν τις τσέπες και τα τσαντάκια τους με δεσμίδες των 50 ευρώ και 500ευρα.

Έλεγξαν κέντρα διασκεδάσεως, πρατήρια υγρών καυσίμων (βενζινάδικα), πλυντήρια αυτοκινήτων, καταστήματα εμπορίας σκαφών αναψυχής, καταστήματα ελαστικών, κ.λπ. Δήθεν έβρισκαν στα βιβλία των ελεγχομένων φορολογικές παραβάσεις και «απειλώντας τους με την επιβολή προστίμου για ανύπαρκτες παραβάσεις» τους εξανάγκασαν να τους δίνουν χρηματικά ποσά, ανάλογα με το τζίρο της κάθε επιχείρησης.

Όμως, όταν πήγαν για έλεγχο σε κέντρο διασκεδάσεως στην Λιανή Άμμο της Χαλκίδας, και αφού ήλεγξαν τα λογιστικά του βιβλία, απειλώντας τον ιδιοκτήτη με «την επιβολή προστίμου για ανύπαρκτες παραβάσεις, επιχείρησαν να τον εξαναγκάσουν να τους δώσει το ποσό των 1.000 ευρώ», αλλά ο καταστηματάρχης δεν υπέκυψε στον εκβιασμό και κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία.

Από εκεί και πέρα η Ασφάλεια Χαλκίδας άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι, επισκεπτόμενοι τις επιχειρήσεις που είχαν ελέγξει οι τρεις του ΣΔΟΕ. Έτσι, συνελήφθησαν από την Ασφάλεια.

Στον πρώτο βρέθηκαν στην τσέπη του 3.400 ευρώ (σε χαρτονομίσματα των 500, 100 και 50 ευρώ) και στο πορτοφόλι του 425 ευρώ. Στο πορτοφόλι του δεύτερου βρέθηκαν 320 ευρώ και στον τρίτο, βρέθηκαν στο πορτοφόλι του 500 ευρώ (σε χαρτονομίσματα των 100 και 50 ευρώ) και στο τσαντάκι του μια δεσμίδα των 5.000 ευρώ (100 των 50 ευρώ) που είχε ακόμη πάνω την τραπεζική ταινία και σφραγίδα, όπως και την ημερομηνία 20 Ιουνίου 2007. Συνολικά και στους τρεις βρέθηκαν επάνω τους 9.645 ευρώ.

Συνελήφθησαν για εκβίαση κατά συναυτουργία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Με ένταλμα της εισαγγελίας Χαλκίδας προφυλακίστηκαν και ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για «εκβίαση κατ΄ εξακολούθηση από κοινού (τελεσμένη και σε απόπειρα) από υπαίτιους που μεταχειρίσθηκαν απειλή βλάβης της επιχείρησης των εξαναγκαζομένων και μάλιστα κατά συνήθεια και κατ΄ επάγγελμα» και για παράβαση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί πρόκλησης τρόμου.

Αναλυτικότερα, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ απείλησαν ιδιοκτήτη καταστήματος σκαφών αναψυχής, ότι θα του επιβάλλουν πρόστιμα, για ανύπαρκτες παραβάσεις, εάν δεν τους έδινε το ποσό των 5.000 ευρώ. Πράγματι, ο καταστηματάρχης τους έδωσε μια δεσμίδα των 5.000 ευρώ που είχε τραπεζική ταινία και τη σφραγίδα τράπεζας.

Με την μέθοδο πάντα των δήθεν παραβάσεων και απειλών, οι τρεις ζήτησαν, μεταξύ των άλλων, από βενζινάδικο 2.000 ευρώ, αλλά πήραν 1.600 ευρώ καθώς ο ιδιοκτήτης του δεν είχε άλλα.

Ένας εκ των τριών διαχώρισε τη θέση του ρίχνοντας τις ευθύνες στους άλλους δύο, ισχυριζόμενος ότι εκείνος δεν είχε ζητεί από πουθενά χρήματα και δεν είχε πάρει ούτε ένα ευρώ. Παρ΄ όλα αυτά, κατέθεσε ότι κατά την αναχώρησή τους από κατάστημα που είχαν ελέγξει, ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας «πέταξε μέσα στο αμάξι τους κάποια χρήματα», ενώ η λογίστρια άλλου ελεγχόμενου τους έδωσε 1.200 ευρώ. Ακόμη, κατέθεσε ότι οι άλλοι δύο συνάδελφοι του μετά την αποχώρηση από έλεγχους του είπαν ότι ο ένας καταστηματάρχης τους έδωσε 5.000 ευρώ και ένας άλλος 1.200 ευρώ.

Κατόπιν αυτών, διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση στην οποία καταγράφεται ότι η τριμελής ομάδα με εκβιασμούς εξανάγκαζε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, κ.τ.λ. να τους δίνουν χρηματικά ποσά ενώ εκείνοι προσπόριζαν στον εαυτό τους παράνομο περιουσιακό όφελος. Ακόμη, με τις παράνομες πράξεις τους «έθιξαν το κύρος τόσο του ιδίου του εφοριακού υπαλλήλου και δη ελεγκτή μιας από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εντεταλμένου από την Πολιτεία για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου», κλονίζοντας έτσι «την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων πολιτών και προκαλώντας αρνητικά σχόλια σε βάρος της υπηρεσίας».

Στη συνέχεια, το πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών, κήρυξε ομόφωνα ένοχους και τους τρεις για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και της χαρακτηριστικής αναξιοπρεπούς ή ανάξιας υπαλλήλου διαγωγής εντός και εκτός υπηρεσίας και τους επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής απόλυσης.

Δύο από τους τρεις προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή της απόλυσης. Το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε ομόφωνα τις προσφυγές τους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους του ισχυρισμούς των δυο, υπαλλήλων, ως αβάσιμους, κρίνοντας ότι ήταν εύλογη και προσήκουσα η πειθαρχική ποινή που τους επιβλήθηκε.

Μάλιστα, για τον ένα από τους τρείς που είπε ότι δεν πήρε «φακελάκι», οι δικαστές σημειώνουν ότι αυτό από πουθενά δεν προκύπτει ότι διαχώρισε την θέση ή ότι κατήγγειλε εγκαίρως τους δύο συναδέλφους τους στις αρμόδιες αρχές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.