Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Μπαράζ εισβολών κακοποιών στοιχείων σε σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Στόχος πολλαπλών επιθέσεων από κακοποιά στοιχεία έγινε για μια ακόμη φορά το σχολικό συγκρότημα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, το οποίο στεγάζει στη Νεάπολη (περιοχή Στρεμπενιώτη) Γυμνάσια, Λύκεια και ΙΕΚ, και στα οποία φιλοξενούνται περισσότεροι από 1.650 μαθητές. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, οι εισβολείς άφησαν πίσω τους το φονικό τους όπλο (μαχαίρι), το οποίο παραδόθηκε στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία για την έρευνα αποτυπωμάτων, ενώ παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν πρόσφατα και σε άλλα σχολεία του δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι στον χώρο αυτόν, και συγκεκριμένα πριν τρία χρόνια στο ΕΠΑΛ, σημειώθηκε από άγνωστο δολοφονική επίθεση σε βάρος καθαρίστριας κατά τη νυκτερινή της εργασία, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της με μαχαίρι, ενώ πολλά άλλα περιστατικά κλοπών και βανδαλισμών σε βάρος σχολικών κτιρίων του δήμου είναι καταγεγραμμένα στο μακρύ θλιβερό κατάλογο. Πιο πρόσφατο περιστατικό αποτελεί η ληστεία στο Λύκειο Πεύκων την περίοδο του Πάσχα, όπου άγνωστοι αφαίρεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές μαθητών και καθηγητών από τα εργαστήρια πληροφορικής, ενώ λίγους μήνες πριν άγνωστοι αφαίρεσαν από το 3ο Δημ. Σχολείο Πεύκων, που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, μεγάλο αριθμό φορητών υπολογιστών από το εργαστήριο πληροφορικής.

Τα διαδοχικά αυτά νέα κρούσματα ήρθαν να επιβεβαιώσουν για μια ακόμη φορά την ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη αστυνόμευση της περιοχής, και ειδικά των σχολικών και δημοτικών κτιρίων, γεγονός που πολλές φορές έχει καταγγείλει η δημοτική αρχή, και προσωπικά ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, με επιστολές του στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, όσο και με αναφορές στις εισαγγελικές αρχές. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουν την αισθητή έλλειψη της Δημοτικής Αστυνομίας που καταργήθηκε εν μια νυκτί, και παρά τις πιέσεις δεν επανήλθε στην ολοκληρωμένη μορφή λειτουργίας.

«Δυστυχώς οι κραυγές αγωνίας και οι καταγγελίες μας φαίνεται να πέφτουν στο κενό, καθώς η εγκληματικότητα, οι βανδαλισμοί και οι εισβολές στα σχολεία, με σκοπό τη ληστεία, καλά κρατούν. Η κρατική αστυνομία είναι ανύπαρκτη. Η μηδενική παρουσία αστυνομικών στους δρόμους με περιπολικά ή συμβατικά οχήματα και η μηδενική παρουσία πεζών περιπολιών είναι στοιχεία που αποθρασύνουν τους κακοποιούς για να προβαίνουν αδίστακτα στις εγκληματικές τους ενέργειες. 

Η συγχώνευση και η ταυτόχρονη αναδιοργάνωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών και των Αστυνομικών Τμημάτων, όπως και η επιπλέον στελέχωσή τους, παραπέμφθηκαν στις καλένδες. Έτσι, τα Α.Τ. παραμένουν αποδεκατισμένα καθώς λειτουργούν με το 1/3 του προσωπικού που έπρεπε να διαθέτουν, και το οποίο μόλις και μετά βίας επαρκεί για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών και τη φρούρηση των γραφείων», καταγγέλλει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, καλώντας τις αρμόδιες αρχές «να σταθούν επιτέλους στο ύψος των αναγκών και των περιστάσεων». 

Και προσθέτει: «Επιτέλους, τι πρέπει να συμβεί για να συνειδητοποιήσουν οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι ότι είναι αδήριτη η ανάγκη της ενίσχυσης της αστυνόμευσης της περιοχής; Πότε θα λάβουν υπόψη τους τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, τις γραπτές και προφορικές διαμαρτυρίες μας προς όλη την ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς της Πολιτείας, για την επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων εγκληματικότητας, αλλά και τις προτάσεις μας έτσι ώστε να παγιωθεί η πρόληψη και η αποτροπή τέτοιων περιστατικών;».

Διαδοχικά τα περιστατικά…
Τα τελευταία περιστατικά σημειώθηκαν τις παραμονές και ανήμερα της αργίας της Εορτής της Παναγίας (15 Αυγούστου). Κακοποιά στοιχεία, εκμεταλλευόμενα την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, που τα σχολεία είναι κλειστά, εισέβαλαν νυχτερινές ώρες στο σχολικό συγκρότημα και στα κυλικεία του Πειραματικού Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ με σκοπό τη ληστεία.

Για …κακή τους τύχη, την εισβολή αντιλήφθηκε έγκαιρα η σχολική φύλακας, στη θέα της οποίας οι επίδοξοι ληστές τράπηκαν σε φυγή, προκαλώντας έτσι μόνο υλικές ζημιές στον χώρο, ενώ τα κυλικεία ήταν άδεια από προϊόντα καθώς βρισκόμαστε σε μεταβατικό διάστημα για την αλλαγή επαγγελματιών εκμετάλλευσής τους. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, άνδρες της οποίας κατέφθασαν στα σχολεία διεξάγοντας τις πρώτες έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, που όμως απέβησαν άκαρπες.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη στο κυλικείο του ΕΠΑΛ, όπου δυο άτομα νεαρής ηλικίας παραβίασαν το παράθυρο του χώρου και εισέβαλαν σε αυτόν. Μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία της φύλακα πήδηξαν από τα κάγκελα και τράπηκαν σε φυγή. Σχεδόν την ίδια ώρα άλλα δυο άτομα επιχείρησαν με σιδερολοστό να παραβιάσουν το παράθυρο του κυλικείου του Πειραματικού Γυμνασίου, αλλά μόλις αντίκρυσαν τη σχολική φύλακα να κατευθύνεται προς το μέρος τους τράπηκαν σε φυγή πηδώντας επίσης από τα κάγκελα.

Η έκπληξη, όμως, και ο φόβος της φύλακα ήταν μεγαλύτερη όταν την ημέρα του 15Αύγουστου, κατά την έναρξη της εργασίας της τις πρωινές ώρες, βρέθηκε αντιμέτωπη με τρίτο περιστατικό. Όταν πήγε να κλείσει τη μια πόρτα στις τουαλέτες του ΕΠΑΛ, από τη δεύτερη τρεπόταν σε φυγή νεαρός άνδρας που είχε εισβάλει στον χώρο, αφήνοντας, όμως, πίσω του ένα μαχαίρι. Αυτό το περισυνέλεξε η φύλακας με προσοχή, για να παραδοθεί προχθές, Τρίτη 16 Αυγούστου, στο Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης, όπου έγινε η αναφορά και η καταγγελία και των τριών περιστατικών.

«Πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες που δεν στρέφονται μόνο κατά του δημόσιου συμφέροντος και υπονομεύουν την άρτια λειτουργία των σχολείων προς όφελος της νέας γενιάς. Είναι εγκληματικές πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, και επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει για την πρόληψη και την αποτροπή τους», δηλώνει ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και δημοτικός σύμβουλος, Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.