Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Έρευνα Γνώμης: Τσουχτερά πρόστιμα άνω των 3000 ευρώ για παράνομη παραγωγή, διακίνηση και χρήση βρώσιμου πάγου

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά. Οι υψηλές θερμοκρασίες μας ταλαιπωρούν σε καθημερινή βάση και το μόνο που επιζητούμε όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο είναι η θάλασσα και η δροσιά από τα κλιματιστικά και τα κρύα ροφήματα με τα πολλά και λαχταριστά παγάκια…

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή πάγου στο σπίτι, μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητά τους; Πόσα όμως γνωρίζουμε ως καταναλωτές για τον πάγο που διατίθεται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος;

Με αφορμή λοιπόν ερωτήματα αναγνωστών μας σχετικά με το πόσο ασφαλής είναι η παραγωγή και διάθεση του τροφίμου-πάγου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, απευθυνθήκαμε στην αρμόδια υπηρεσία ελέγχου, την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς προκειμένου να πληροφορηθούμε για τους υγειονομικούς όρους και τις προδιαγραφές σχετικά με την παρασκευή, μεταφορά και διάθεση του πάγου.

Τα ισχύοντα σε μονάδες παραγωγής πάγου
-Ο πάγος θεωρείται τρόφιμο, και όπως κάθε άλλο τρόφιμο, η συσκευασία στην οποία περιέχεται προτού διατεθεί είναι απαραίτητο να είναι πιστοποιημένη και κατάλληλη για αποθήκευση τροφίμου. Η διακίνησή του σε “no name” συσκευασία είναι 100% απαγορευτική και παράνομη.

Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο πάγος να διακινείται από διάφορους παραγωγούς-πωλητές σε λευκές διάφανες σακούλες, δίχως να αναγράφεται επάνω κανένα στοιχείο όσον αφορά το σημείο παραγωγής του, την επωνυμία του προϊόντος, την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, τα στοιχεία συντήρησης του, τηλέφωνα επικοινωνίας και φυσικά χωρίς να αναγράφεται κανένα πιστοποιητικό ποιότητας.

-H άδεια λειτουργίας και μόνο αυτή, δεν καθιστά τις μονάδες παραγωγής πάγου και τα καταστήματα τα οποία διατηρούν παγομηχανές νόμιμα, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 5, κανονισμός 852/2004 πρέπει να εφαρμόζονται και να τηρούνται απαραιτήτως και οι επτά βασικές αρχές του HACCP, όπου εξασφαλίζεται ο τακτικός έλεγχος του τροφίμου-πάγου και ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι επιμόλυνσης του κατά την παραγωγική διαδικασία και συντήρηση.

Επιπλέον, όλες οι επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης του τροφίμου-πάγου οφείλουν να διατηρούν και τα απαραίτητα πιστοποιητικά ποιότητας.

Σε περίπτωση παράβασης κατά την παραγωγική διαδικασία και διάθεσης πάγου οι κυρώσεις είναι αυστηρές και προβλέπουν ανάλογα με την παράβαση πρόστιμα από 3.000 ευρώ και πάνω.

-Σύμφωνα επίσης, με το άρθρο 5 του κανονισμού 852/2004 Ε.Ε οι επιχειρήσεις νερού και τροφίμων πρέπει να τηρούν αρχείο νερού το οποίο να περιέχει αποδεικτικά στοιχεία του τρόπου υδροδότησης της επιχείρησης και όπου απαιτείται αποτελέσματα δειγματοληψίας. Σε αντίθετη περίπτωση, μη τήρησης δηλαδή αρχείου νερού προβλέπονται κυρώσεις από το νόμο.

Τα ισχύοντα σε καταστήματα που διατηρούν παγομηχανές
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παράγουν πάγο για ίδια χρήση, πρέπει να τοποθετούν τις μηχανές παρασκευής πάγου σε ξεχωριστούς και υγειονομικά ασφαλείς χώρους, σε μεγάλη απόσταση από πιθανές εστίες μόλυνσης (τουαλέτες, κάδους απορριμμάτων κλπ) και σε χώρους εντός της επιχείρησης, που δε θα επιτρέπουν την επιμόλυνση του πάγου. Τα εσωτερικά τοιχώματα αυτής που έρχονται σε επαφή με τον πάγο, να διατηρούνται καθαρά και σε καλή κατάσταση και να ακολουθείται πρόγραμμα υγειονομικής συντήρησης με πιστοποιητικό καθαρισμού και απολύμανσης.

Επιπλέον, η επιχείρηση πρέπει να εξασφαλίζει ότι τι νερό από το οποίο παρασκευάζεται ο πάγος είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Ο πάγος που χρησιμοποιείται για τους παραπάνω σκοπούς, θα χρησιμοποιείται και θα αποθηκεύεται όπως τα τρόφιμα που είναι έτοιμα για κατανάλωση.
Δε θα αγγίζεται με γυμνά χέρια και δε θα επιμολύνεται με οποιονδήποτε τρόπο από το περιβάλλον, τον εξοπλισμό, τους εργαζόμενους ή άλλα τρόφιμα.

Προς αποφυγή λοιπόν δυσάρεστων καταστάσεων στη δημόσια υγεία από τη μη τήρηση των οριζόμενων προδιαγραφών στην παρασκευή, μεταφορά και διάθεση του πάγου (που μπορεί να επιφέρουν σοβαρές παρενέργειες στους καταναλωτές, όπως γαστρεντερικές διαταραχές, λοιμώξεις αναπνευστικού και ουροποιητικού, κ.α.), τόσο οι μονάδες παραγωγής πάγου όσο και τα καταστήματα εστίασης τα οποία παράγουν ή σερβίρουν βρώσιμο πάγο, οφείλουν να τηρούν στο ακέραιο την αυστηρή νομοθεσία, να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και να διαφυλάττουν πάνω από όλα το καταναλωτικό κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.