Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Στην Ελλάδα αντί του Ιντσιρλίκ η γερμανική δύναμη;

Πηγή: Deutsche Welle
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας με αφορμή την απαγόρευση επίσκεψης Γερμανών βουλευτών στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ. Γερμανός πολιτικός προτείνει μεταφορά στην Ελλάδα ή την Ιορδανία.

Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ δήλωσε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung πως ενδεχομένως να έπρεπε κανείς να σκεφθεί την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ. Συμπλήρωσε μάλιστα πως οι Γερμανοί στρατιώτες θα πρέπει να σταθμεύουν στα πλαίσια διεθνών αποστολών εκεί όπου είναι καλοδεχούμενοι.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε σήμερα το πρωί στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk και ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός Φλόριαν Χαν. Στην ερώτηση τι θα γίνει εάν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει να εμποδίζει τις επισκέψεις γερμανών αξιωματούχων στο Ιντσιρλίκ, απαντά ότι «σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Τότε θα πρέπει να δούμε πού μπορούμε εναλλακτικά να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή. Θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ελλάδα ή η Ιορδανία θα ήταν καλές επιλογές».

Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα ή η Ιορδανία συμφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο ο Φλόριαν Χαν επισημαίνει ότι «αυτό θα διαφανεί μέσα από συζητήσεις. Αλλά είμαι σίγουρος ότι, για παράδειγμα, η Ιορδανία θα ήταν πρόθυμη, διότι μας είχαν δώσει το μήνυμα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού αυτής της αποστολής».

Κριτική από όλα τα γερμανικά κόμματα
Αφορμή για την ένταση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι το πρόσφατο ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου που αναγνώρισε τη σφαγή των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια ως γενοκτονία. Στις αρχές Ιουλίου η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ταξίδεψε με ειδική άδεια στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο όμως να συνοδεύεται από βουλευτές ή δημοσιογράφους. Σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της Φίκρι Ισίκ δεν στάθηκε δυνατόν να βρεθεί λύση.

Το θέμα συζήτησε προ ημερών και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, χωρίς ωστόσο και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να βρεθεί λύση.

Βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα στη Γερμανία ασκούν έντονη κριτική στην Τουρκία. Ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Πρασίνων Τσεμ Έτσντεμιρ δήλωσε στο δημόσιο κανάλι ARD ότι «πρέπει να γνωρίζουμε, ως βουλευτές που στέλνουμε κάπου στρατιώτες, πού βρίσκονται και πώς είναι. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν στην Τουρκία, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν στη Γερμανία». Παρόμοια είναι και η άποψη του σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Νιλς Άνεν, ο οποίος ζήτησε η καγκελάριος Μέρκελ να ζητήσει μια δεσμευτική απάντηση από τον Πρόεδρο Ερντογάν, ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη μετάβαση των Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ.

DPA/DLF/ Μαρία Ρηγούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.