Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Πρώτη επιτυχημένη πτήση ηλιακού drone του Facebook για Ίντερνετ παντού



H μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη δοκιμαστική πτήση ενός drone τροφοδοτούμενου με ηλιακή ενέργεια. Χάρη στο Aquila (αετός στα ιταλικά), η Facebook Inc. και προσωπικά ο ιδρυτής της Μαρκ Ζούκερμπεργκ φιλοδοξεί να διευρύνει την πρόσβαση στο Ίντερνετ από τα πλέον απρόσιτα σημεία της γης.

To πρώτο ηλιακό Aquila σηκώθηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους και πέταξε επί περισσότερο από μιάμιση ώρα στην περιοχή Γιούμα στην Αριζόνα. Στόχος της Facebook είναι ένας στόλος Aquila ικανός για πτήσεις επί τρεις μήνες σε ύψος αρκετών χιλιάδων μέτρων (18+ χιλιάδες μέτρα ύψος), με τα drone να επικοινωνούν μεταξύ τους για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις για πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Σκοπός του ιντερνετικού αετού της Facebook είναι να μπορεί να παρέχει πρόσβαση στο Ίντερνετ σε μια περιοχή διαμέτρου περίπου 100 χιλιομέτρων από ύψους 18 χιλιομέτρων. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Aquila έχει εξαιρετικά χαμηλές απαιτήσεις ενέργειας: 5.000 Watt, δηλαδή «όσο τρία πιστολάκια μαλλιών ή ένας προηγμένος φούρνος μικροκυμάτων».

Η πτήση του πρώτου Aquila θεωρήθηκε επιτυχής αφού ο επικεφαλής μηχανικός του Connectivity Lab της εταιρείας Γιαέλ Μαγκουάιαρ δήλωνε ότι αρχικά ήλπιζε ότι θα πετάξει μόνο επί 30 λεπτά, εντούτοις αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα τεχνικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν τα ηλιακά drone αναλάβουν εργασία.

Ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ αναφέρθηκε στις προκλήσεις αυτές: να σηκωθεί ένας ολόκληρος στόλος Aquila στον ουρανό, ικανός να πετάξει για πολύ περισσότερο σε ύψος 60 χιλιάδων ποδών ενώ παράλληλα κάθε drone θα αποτελεί έναν αξιόπιστο κόμβο που θα επιτρέπει την διαδικτυακή πρόσβαση με την επικοινωνία με σταθμούς εδάφους.

Η ομάδα του Μαγκουάιαρ φιλοδοξεί τώρα να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας πτήσης ηλιακών μη επανδρωμένων ιπτάμενων σκαφών, δηλαδή τις δύο εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.