Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Ένα περίπλοκο ζήτημα και οι απειλές του

Γράφει ο Σάκης Αλατζόγλου
Ως τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εξέταση αιτήματος ασύλου των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που αιτήθηκαν άσυλο όταν εισήλθαν στην χώρα μας, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία. 
Το θέμα για τη χώρα μας αποτελεί «καυτή πατάτα» καθώς είναι νομικά πολύπλοκο και πολιτικά δύσκολο να διαχειριστεί. «Κρύβει» όλα εκείνα τα συστατικά που θα του επιτρέψουν να εξελιχθεί σε μια δεύτερη υπόθεση «Οτσαλάν», παρά τις διαφορές τους.

Η διεθνοποίηση του προβλήματος θα ήταν ίσως η καλύτερη προσέγγιση αφού θα το έθετε κάτω από την ομπρέλα διεθνών οργανισμών, αποφεύγοντας έτσι να γίνει διμερές πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Από τις αμήχανες αντιδράσεις της Κυβέρνησης διαφαίνεται πως δεν προσανατολίζεται σε αυτήν την κατεύθυνση καθώς πέρα από το διμερή χαρακτήρα του προβλήματος που έθεσε ο Ερντογάν στην τηλεφωνική επαφή με τον κ. Τσίπρα , επιπλέον έχασε και την ευκαιρία διεθνοποίησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την προηγούμενη Δευτέρα.

Η παραπάνω εξέλιξη περιορίζει τις επιλογές, αφήνοντας περισσότερες επιπλοκές για όποια λύση επιλεγεί. Εάν εκδοθούν οι 8 Τούρκοι Στρατιωτικοί τότε θα ανακύψουν εσωκομματικές και γενικότερα εσωτερικές αντιδράσεις αφού θα θεωρείται πως η Κυβέρνηση υπέταξε τις στοιχειώδεις ανθρωπιστικές αρχές στη διπλωματική σκοπιμότητα. Στην άλλη περίπτωση, εάν δεν τους εκδώσει, μπορεί να εξασφαλίσει το κύρος της χώρας μας αφού θα σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και το ισχύον δίκαιο που διέπει την έκδοση ασύλου αλλά θα ανεβάσει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες για θερμά επεισόδια στη Θράκη και στο Αιγαίο τις επόμενες εβδομάδες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.