Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Αποστόλου από Λάρισα: Προτεραιότητα στους Νέους Αγρότες

Δύο είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ:
· Η αναθεώρηση της διανομής των ιστορικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα που δυσκολεύουν την εγκατάσταση των νέων στη γεωργία.

· Η στήριξη με Συνδεδεμένες Ενισχύσεις των στρατηγικής σημασίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων, με βάση τις στρατηγικές εθνικές επιλογές στον αγροτικό τομέα.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στην ημερίδα του Υπουργείου με θέμα «Πολιτικές στον αγροτικό χώρο της Θεσσαλίας», που πραγματοποιείται στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας.

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου:

«Είναι στρατηγική επιλογή μας να στηρίξουμε την αιγοπροβατοτροφία, τα προϊόντα της οποίας, η φέτα, το γάλα, το γιαούρτι αλλά και το κρέας, καλύπτουν εγχώριες ανάγκες, αλλά και ανοίγουν δρόμους στις διεθνείς αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό η καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών και ψυχανθών που αποτελούν άριστες ζωοτροφές, θα έχουν βασική προτεραιότητα στην πρότασή μας για την αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Είναι αδιανόητο να πληρώνουμε ως χώρα πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για εισαγωγή σόγιας.

Προχωράμε σε αυτές τις επιλογές, όχι μόνο για να αναστρέψουμε τη στρεβλότητα της σχέσης φυτικής παραγωγής προς τη ζωϊκή, που είναι 72% προς 28%, αλλά και για να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο ή και συμπληρωματικό εισόδημα στις πιο δόκιμες για την κτηνοτροφία περιοχές της χώρας».

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ακόμα ότι κονδύλια ύψους άνω των 300 εκ. ευρώ θα διατεθούν από το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού επενδυτικού κόστους 6 δις, για την είσοδο 24.000 περίπου νέων αγροτών.

«Οι στρατηγικές μας επιλογές στο ΠΑΑ διατρέχονται οριζόντια από την εισαγωγή της καινοτομίας σε όλες της τις μορφές» είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφερόμενος ειδικότερα σε:

- συμβουλευτικές δομές για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους, κτηνίατρους και οικονομολόγους

- συμπράξεις καινοτομίας που προωθούνται μέσω επιχειρησιακών ομάδων, που συστήνονται από αγρότες, ερευνητές, συμβούλους

- σύσταση Ομάδων Παραγωγών και με 100% κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.