Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

H μαγκιά της ανωνυμίας


Της Βασιλικής Μαυρογονάτου*
Η δύναμη του διαδικτύου είναι τεράστια, εκτός από πολύπλευρη και εύκολη γνώση έδωσε βήμα σε πολλούς ανθρώπους να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους. Έδωσε την ευκαιρία σε ανθρώπους μέσω των social media να έρθουν σε επαφή με παλιούς γνωστούς και να γνωρίσουν νέους. Όλα αυτά βέβαια όσον αφορά το θετικό κομμάτι, από την άλλη όλα αυτά οδήγησαν και στην καταπάτηση κάποιων ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και την παραπληροφόρηση από πηγές μη τεκμηριωμένες, χωρίς αξιοπιστία και εγκυρότητα. 

Ταυτόχρονα, διευκολύνθηκε η δημιουργία δημοσιογραφικών και ποικίλης ύλης site. Σε αυτά τα site πολύ συχνά διαβάζουμε σχόλια, άλλοτε καλοπροαίρετα και άλλοτε κακόβουλα. Το κοινό στοιχείο των κακόβουλων σχολίων είναι πως αυτοί που τα αναρτούν είναι ανώνυμοι ή χρησιμοποιούν διάφορα ψευδώνυμα.

Εννοείται, πως ο εκάστοτε αρθρογράφος με την όποια αντίληψη μπορεί να έχει αναφορικά με ένα θέμα, εκτίθεται επώνυμα και δέχεται οποιαδήποτε κριτική. Αγνοεί ωστόσο παντελώς την άποψη κάποιου που δεν έχει τη δύναμη επώνυμα να διαφωνήσει και να επιχειρηματολογήσει για τη δική του γνώμη. Άλλες φορές μπορεί κάποιος να συμφωνεί με τα λεγόμενά του σχολιαστή, μα πώς να απαντήσεις σε ένα μη υπαρκτό πρόσωπο. Δεν είναι δυνατόν πίσω από την ανωνυμία που προσφέρει ένας χώρος δημόσιος, να λέγονται διάφορες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ή ακόμη και να υβρίζονται πρόσωπα.

Κατά τον ίδιο τρόπο βλέπουμε να πράττουν άτομα νεαρών ηλικιών προς συμμαθητές και γνωστούς. Πολλές είναι οι φορές που παιδιά πέφτουν θύματα των κακών σχολίων με δυσάρεστες συνέπειες στην ψυχολογία των παιδιών και στην κοινωνικοποίησή τους. Μπορείτε να ανατρέξετε σε προηγούμενο άρθρο για τον κυβερνοεκφοβισμό.

Η απόκρυψη της ταυτότητας μας δίνει τη δυνατότητα να βγάλουμε τον πραγματικό μας εαυτό και αυτό τελικά είναι πολύ τρομακτικό διαβάζοντας, πόση χολή βγάζουν ορισμένοι συνάνθρωποι υπό τη σκέπη της απόκρυψης των στοιχείων.

Μάγκας λοιπόν δεν είναι αυτός που σχολιάζει άσχημα οποιαδήποτε ανάρτηση ή είδηση, κρυμμένος σαν τους δοσίλογους στην κατοχή, μάγκας είναι αυτός που έχει το θάρρος της γνώμης του και μπορεί να ξεκινήσει υγιή διάλογο με έναν άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.