Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Κάλεσμα της ΚΝΕ Κιλκίς στη Θεατρική Παράσταση «Με τη σκέψη στην Πατρίδα»

Ανακοίνωση ΚΝΕ Κιλκίς
Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας ιδρύεται στις 28/10/1946 ως συνέπεια της δεύτερης φάσης του εμφυλίου. Η απόφαση αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από το 1946 άρχισαν να συγκροτούνται Ομάδες Δημοκρατικών Ενόπλων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών με σκοπό την προστασία του λαού από τα εγκλήματα του αστικού κράτους. 

Εξέφραζε τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού εργατών, αγροτών και φτωχών αυτοαπασχολούμενων με στόχο την κατάληψη της εξουσίας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Για αυτό και ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.

Εδώ έγκειται και η ηθική υπέροχη του ΔΣΕ που ήταν στρατός εθελοντών ομοϊδεατών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 80% της δύναμης του αποτελούνταν από νέους και νέες και το 20% από γυναίκες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα από το Κιλκίς ο Καπετάν Γαρέφης και ο Νίκος Νικητίδης (Κόλιας) που αναδείχτηκαν σε στελέχη του ΔΣΕ.

Μετά την τελευταία μάχη στον Γράμμο, ο ΔΣΕ οπισθοχώρησε συντεταγμένα στο έδαφος της Αλβανίας. Μετά από ολιγόμηνη παραμονή στην Αλβανία οι μαχητές του ΔΣΕ μεταφερθήκαν στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Στις χώρες του σοσιαλισμού οι μαχητές του ΔΣΕ είχαν την ευκαιρία να προκόψουν, να μορφωθούν, πολλοί έγιναν επιστήμονες, να δουλέψουν, να κάνουν οικογένειες. Οι περισσότεροι πολιτικοί πρόσφυγες κατάφεραν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση της δικτατορίας (1967-1974) και την ντε φάκτο νομιμοποίηση του ΚΚΕ.

Το Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα: «Οι Πολιτικοί Πρόσφυγες του Δ.Σ.Ε.», την Κυριακή 19 Ιούνη 2016, στις 7:00 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς, όπου θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση της Ιωάννας Στεφανίδου: «Με τη σκέψη στην Πατρίδα».

Η παράσταση είναι βασισμένη σε γραπτές και προφορικές μαρτυρίες πολιτικών προσφύγων, από τη θεατρική ομάδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ» της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Θεσσαλονίκης.

Η ΚΝΕ καλεί όλους τους νέους να παραβρεθούν στην εκδήλωση και να παρακολουθήσουν ένα έργο όπου οι ίδιοι οι Πολιτικοί Πρόσφυγες του Δ.Σ.Ε. μιλούν για τη ζωή τους που αποτελεί ζωντανή μαρτυρία της ιστορίας του τόπου μας και μπορεί να φέρει τη νέα γενιά πιο κοντά στην ιστορική αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.