Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Εκδήλωση για την επανέκδοση του Αρχαιολογικού οδηγού του νομού Κιλκίς

Η επανέκδοση του Αρχαιολογικού οδηγού του νομού Κιλκίς παρουσιάστηκε σε σχετική εκδήλωση στο επιμελητήριο Κιλκίς της Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016. Το έργο είναι προϊόν της διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Fyrom μέσα από το πρόγραμμα HERITAGE PROTECT. Από Ελληνικής πλευράς μετείχαν η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και ο Δήμος Κιλκίς και από πλευράς FYROM, ο Δήμος Στρώμνιτσας.

Η πρώτη έκδοση της «Αρχαιολογικής Περιήγησης στο νομό Κιλκίς από τα προϊστορικά μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια» πραγματοποιήθηκε το 1998 επί νομαρχίας Θ. Παραστατίδη.

Την περασμένη Παρασκευή 10.06.2016, παρουσιάστηκε η εμπλουτισμένη επανέκδοση του έργου που φέρει την σφραγίδα της αρχαιολόγου κ. Θώμης Σαββοπούλου.

Η εκδήλωση, τη οποία παρουσίασε η κ.Μαριάννα Σκουλαρικά (Υπάλληλος της Δ.νσης Ανάπτυξης της Π.Ε Κιλκίς), ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ανδρέα Βεργίδη, ο οποίος αφού εξήρε το έργο της κ. Σαββοπούλου, την ευχαρίστησε για την 30χρονη παρουσία της στο νομό και την πολύτιμη προσφορά της. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του εταίρου δήμου Κιλκίς ο Αντιδήμαρχος κ.Δημ.Τσαντάκης.


Την σημαντικότητα του έργου της κ.Σαββοπούλου εξήρε στο χαιρετισμό της η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Ελένη Κοτσαμποπούλου. Την ευθύνη της συνολικής παρουσίασης του νέου εμπλουτισμένου οδηγού είχε η κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η κ.Βελένη αφού περιέγραψε σε αδρές γραμμές το σημαντικό έργο της κ. Σαββοπούλου, ανέφερε ότι με την έκδοση και την επανέκδοση του «οδηγού», πιστοποιείται με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο η μακραίωνη ιστορική συνέχεια της ευρύτερης περιοχής. Μια συνέχεια την οποία πιστοποιούν τόσο τα κείμενα πολλών ιστορικών και συγγραφέων όσο και τα σημαντικά ευρήματα από το μακροχρόνιο ανασκαφικό έργο της κ. Θώμης Σαββοπούλου.

Τελευταία έλαβε το λόγο, εμφανώς συγκινημένη η αρχαιολόγος-συγγραφέας του «Οδηγού». Η κ. Σαββοπούλου αναφερόμενη εν συντομία στην παρουσίαση και το ανασκαφικό της έργο, ευχαρίστησε όλους, από τους επίτιμους φορείς μέχρι τους απλούς πολίτες χωρίς τη συνδρομή των οποίων το όλο έργο θα ήταν δυσχερές εως αδύνατο.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση και συζήτηση στο αίθριο χώρο του Επιμελητήριου Κιλκίς.

Χαιρετισμός του κ. Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη

"Φίλες και φίλοι συμπολίτες,

Ο Αρχαιολογικός Οδηγός της περιοχής μας που παρουσιάζεται σήμερα ανανεωμένος και εμπλουτισμένος, είναι το όχημα για να ταξιδέψουμε αντίστροφα στην Ιστορία. Να περπατήσουμε στα μονοπάτια των προγόνων μας που χάνονται στους αιώνες.

Μονοπάτια δύσβατα, αφού ανέκαθεν η περιοχή μας δεν ήταν και από τις πλέον ήσυχες. Όπως εξ άλλου, συμβαίνει και σήμερα.

Στο ταξίδι αυτό έχουμε ως οδηγό έμπειρο και σίγουρο, την κυρία Θωμαή Σαββοπούλου, την αρχαιολόγο που έχει αναλώσει το σύνολο σχεδόν του επιστημονικού της βίου στην προσπάθεια να ανακαλύψει και να χαρτογραφήσει αυτά τα δύσβατα ιστορικά μονοπάτια της Ιστορίας μας.

Για την επιστημονική αξία της κυρίας Σαββοπούλου, έχουν καταθέσει την άποψη και την επιδοκιμασία τους πολλοί πριν από εμένα και σίγουρα πιο ειδικοί και αρμόδιοι από εμένα. Εγώ σήμερα εκφράζοντας τα αισθήματα όλων των συμπολιτών μου, τη συγχαίρω δημοσίως για το πολύτιμο έργο της και την ευχαριστώ για την παρουσία της στον τόπο μας. Την διαβεβαιώνω ότι η Θωμαή Σαββοπούλου είναι η δική μας αγαπημένη Θώμη.

Φίλες και φίλοι,

Η αρχή της ιστορικής πορείας του τόπου μας χάνεται στους αιώνες. Με φωτεινές αλλά και δύσκολες σκοτεινές περιόδους. Με λαμπρά επιτεύγματα αλλά και με έργα και πράξεις που δεν αρμόζουν στο λαμπρό παρελθόν. Σήμερα από εδώ, απ’ αυτήν την εκδήλωση, ας ευχηθούμε το μέλλον μας να χαθεί κι αυτό στους ατελείωτους αιώνες.

Για να συμβεί όμως αυτό, πρώτα θα πρέπει να χτίσουμε ένα σίγουρο, σταθερό και ισχυρό παρόν. Ίσως και με οδηγό τους προγόνους μας.

Είναι ευθύνη όλων μας.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι η πρώτη απόπειρα για τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Οδηγού, έγινε επί Νομαρχίας Θεόδωρου Παραστατίδη και στέφθηκε με επιτυχία με την έκδοση του σπουδαίου οδηγού, ο οποίος σήμερα παρουσιάζεται εμπλουτισμένος. Ως συνέχεια εκείνης της πρώτης προσπάθειας, η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς θα βρίσκεται πάντα αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία παρόμοιας εμβέλειας.

Σας ευχαριστώ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.