Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ποιμαντορική εγκύκλιος για την απελευθέρωση του Κιλκίς

Μετὰ πατρικῶν εὐχῶν
Ὁ Μ η τ ρ ο π ο λ ί τ η ς
† Ὁ Πολυανὴς καὶ Κιλκισίου Ἐμμανουῆλ
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Σε λίγες ημέρες έχουμε την επέτειο της απελευθερώσεως του Κιλκίς και της ευρυτέρας περιοχής κατά το 1913. Ενός αγώνος που πραγματικά ήταν αιματόβρεχτος και όταν λέμε αιματόβρεχτος, ομιλούμε για χιλιάδες νεκρούς οι οποίοι έπεσαν εις την Μάχη αφενός μεν του Λόφου του Κιλκίς και αφετέρου εις όλη την περιοχή μέχρι τον Λαχανά.

Οι ήρωες αυτοί, οι πεσόντες για την ελευθερία της Μακεδονίας μας και γενικότερα της Ελλάδος, μια και η Μακεδονία είναι αναπόσπαστο μέρος της μητέρας μας Ελλάδος, ήσαν απ' όλη την Ελληνική Επικράτεια και την Κύπρο. Εκατοντάδες ήσαν εκείνοι που από την Νότιο Ελλάδα, την Κύπρο, την Κρήτη, τα Δωδεκάννησα, τις Κυκλάδες, την Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο και την Μακεδονία προσέφεραν την ζωή τους αγωνιζόμενοι.

Έχουμε ανεπανάληπτες ιστορίες από αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι ομιλούν με πολύ συγκίνηση γι' αυτόν τον μεγάλο αγώνα ο οποίος κορυφώθηκε σε δύο μέρη. Το ένα ήταν ο Λόφος του Κιλκίς, το δεύτερο ο Λαχανάς, όπου σταμάτησε και κατόπιν συνεχίσθηκε μέχρι την απελευθέρωση ολοκλήρου της Μακεδονίας και της Θράκης.

Έτσι λοιπόν στις 21 του μηνός Ιουνίου γιορτάζουμε τα 103 χρόνια από την απελευθέρωση του Κιλκίς και ενός μεγάλου τμήματος της Μακεδονίας μας. Και γι' αυτό πανηγυρίζουμε με ξεχωριστό τρόπο, με αίσθημα εθνικής υπερηφανείας, με αγάπη για την πατρίδα μας, με σεβασμό απεριόριστο, για τους πεσόντας ήρωας και για όσους ηγωνίσθησαν, αλλά και με ευγνωμοσύνη, διότι πρέπει να ξέρουμε ότι είμεθα υπόχρεοι έναντι της Ιστορίας και των ανθρώπων αυτών δι' όσα επετέλεσαν και δι' όσα πιθανόν να χρειαστεί να επιτελέσουμε κι εμείς, στους δύσκολους αυτούς χρόνους που φαίνεται ότι έρχονται.

Αυτή την ημέρα, πρέπει με λαμπρότητα ιδιαίτερα να την γιορτάζουμε και να συμμετέχουμε πάνω απ' όλα όλοι μας, κληρικοί τε και λαϊκοί. Οι κληρικοί με την προσέλευσή τους και στον Εσπερινό της παραμονής της 20ης του μηνός Ιουνίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και όλοι ανεξαιρέτως την επομένη μέρα στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία αλλά και στο Μνημόσυνο, στο τρισάγιο στο Λόφο των Ηρώων και κατόπιν στην παρέλαση.

Δεν τηρούμε εθιμικά κάποια πράγματα, αλλά η καρδιά μας συγκινείται και πάλλεται και αποδίδει σεβασμό και τιμή εις όλους εκείνους οι οποίοι ηγωνίσθησαν ανιδιοτελώς υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν κάποιοι οι οποίοι τα βλέπουν στεγνά και προσπαθούν με ξύλινη γλώσσα να τα εκτιμήσουν και να πουν για όλα αυτά. Δεν γίνονται φιέστες, αλλά γίνονται εορτές με τιμή και σεβασμό σ' αυτούς τους ανθρώπους και σ' αυτό το μεγάλο γεγονός. Τα εθνικά γεγονότα πρέπει να τα προβάλλουμε ιδιαίτερα με πολύ αγάπη, με πολύ τιμή και πολύ σεβασμό.

Την παραμονή λοιπόν το απόγευμα στις 7:00μμ. στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό θα γίνει υποδοχή Ιερών Εικόνων από όλη την Ιερά Μητρόπολή μας οι οποίες έχουν έρθει από τις Αλησμόνητες Πατρίδες, από την Μικρά Ασία ή και αλλού, τεσσάρων – πέντε Ιερών Εικόνων της Παναγίας μας η οποία είναι και η Κοσμοσώτειρα και η προστάτιδα τού γένους μας, η οποία ενεφανίσθη επανειλημμένως εις αυτούς τους ήρωες ως μία γυναίκα τεράστια η οποία τούς ευλογούσε και τούς κάλυπτε.

Θα γίνει Πανηγυρικός Εσπερινός, θα μπορέσουμε να ασπαστούμε τις Ιερές Εικόνες και την άλλη μέρα το πρωί στις 7:00πμ. θα ξεκινήσει ο Όρθρος και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία και η δοξολογία για την απελευθέρωση αλλά και το μνημόσυνο των τεθνεώτων. Πρέπει να βρεθούμε όλοι. Δεν χρειάζεται να μας προσκαλέσει κανένας, είμαστε όλοι μέρος αυτού τού γεγονότος, αποτελούμε όλοι μέρος της τιμής και αποτελούμε όλοι μέρος της λύσεως του προβλήματος που πιθανόν να έρθει ή και να έχει έρθει ακόμη. 

Όλοι οι ιερείς λοιπόν θα ευρίσκονται εδώ και την παραμονή αλλά και την άλλη μέρα θα γίνει Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και θα μπορέσουμε να μετάσχουμε, να χαρούμε και να πανηγυρίσουμε, με λίγα λόγια αλλά πολύ περιεχόμενο και πολύ νόημα.

Γι' αυτό σάς καλώ όλους από την παραμονή και την προπαραμονή να σημαιοστολίσετε τα σπίτια σας, τα μαγαζιά σας, τις αυλές σας, τους χώρους σας, να τους σημαιοστολίσετε και η πόλη μας όλη να πάρει μια μορφή εθνικής παλιγγενεσίας και να αφήσουμε αυτό τον σημαιοστολισμό και στην πόλη και στα χωριά μέχρι και την επομένη της 21ης Ιουνίου.

Είναι ευχής έργον να μάθουμε για να μάθουν και τα παιδιά μας, να διδαχθούν και αυτά ότι οι πρόγονοί μας ήταν ήρωες. Ήρωες και Ιερομάρτυρες. Έπεσαν και για την πατρίδα αλλά και την πίστη που ήταν πάντοτε στοιβασμένα στο DNA του Ρωμιού, του Έλληνα και θα δοθεί ευκαιρία όλοι μαζί να χαρούμε, όλοι μαζί να πανηγυρίσουμε, όλοι να συνεφρανθούμε για να δείξουμε για μια ακόμη φορά ότι οι Έλληνες, οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι όλοι πρέπει να ήμαστε ενωμένοι. Η ενότητα μας μεγαλύνει και η διαίρεση μας μικραίνει.

Ενωμένοι λοιπόν με την χάρη του Χριστού, την ευλογία της Παναγίας και τις ευχές των Ηρώων μας να γιορτάσουμε ακόμα πιο πανηγυρικά αυτή τη μεγάλη γιορτή, την Εθνική Γιορτή του Κιλκίς. Να είστε όλοι καλά. Ευλογημένοι, ενδυναμωμένοι. Χρόνια Πολλά, Καλή Επέτειο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.