Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Δήλωση Σούλη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ανακοίνωση Σούλη Καζαντζίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Από το 1972 και την σχετική απόφαση του ΟΗΕ κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα που είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον. Ετσι και φέτος πλήθος εκδηλώσεων περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα πολλών φορέων και θεσμών του πλανήτη και έχουν ως κύριο στόχο τους την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την υπενθύμιση ότι το περιβάλλον δεν είναι κάτι αόριστο αλλά επί της ουσίας είναι το ίδιο μας το "σπίτι" στο οποίο ζούμε.

Ο εορτασμός λοιπόν της 5ης Ιουνίου μας επαναφέρει έστω για μια ημέρα (κακώς γιατί δεν πρέπει να σκεφτόμαστε το περιβάλλον μόνο μια φορά το χρόνο αλλά 365 ημέρες) στη μνήμη θέματα που αφορούν την μόλυνση της ατμόσφαιρας, την ορθολογική διαχείριση των υδάτων, την κλιματική αλλαγή, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την ανακύκλωση, την προστασία του δασικού πλούτου κ.α.

Ολα αυτά και άλλα τόσα αποτελούν την ουσία και θέτουν επί τάπητος τα όσα μικρά αλλά και πολλά μπορούμε να πράξουμε ως κοινωνίες αλλά και ως άνθρωποι προκειμένου να υπερασπισθούμε το "σπίτι" μας αρκεί να αναλογισθούμε ότι ο άνθρωπος έχει στα χέρια του τις λύσεις. Αρκεί να αποτινάξει από πάνω του την αντίληψη περί μεγιστοποίησης του κέρδους και την αδιαφορία για το περιβάλλον ως κάτι το ξένο προς αυτόν.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό έχουμε να ακολουθήσουμε μόνο μια κατεύθυνση, να επικεντρώσουμε από τώρα κιόλας – καθώς ποτέ δεν είναι αργά – στην πορεία για εμπέδωση της στοιχειώδους περιβαλλοντικής νοοτροπίας και στην διαρκή ενημέρωση της παγκόσμιας κοινωνίας έτσι ώστε να δοθεί έμφαση στους τρόπους που θα "αναστήσουν" το περιβάλλον.

Στην προσπάθεια αυτή η Παιδεία και η επιστημονική κοινότητα έχουν σαφέστατα σημαίνοντα αν όχι καταλυτικό ρόλο να διαδραματίσουν. Μόνο μέσα από τον χώρο αυτό θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε την "κορυφή" καθώς είναι οι φορείς εκείνοι οι οποίοι θα "πλάσουν" την αναγκαία μορφή για μια κοινωνία πιο φιλική και πιο "πράσινη"μεταλαμπαδεύοντας την κατάλληλη νοοτροπία και τα απαραίτητα περιβαλλοντικά πρότυπα για ένα καλύτερο αύριο. Και αποτρέποντας το "μοιραίο" με την άποψη που εξέφρασε κάποιος αναφερόμενος στο περιβάλλον ότι Είμαστε σε ένα γιγαντιαίο αυτοκίνητο που κατευθύνεται σε ένα τοίχο και όλοι μαλώνουμε πού θα καθίσουμε.

Στον τόπο μας που το φυσικό κάλλος είναι απαράμιλλο (ενδεικτικά αναφέρουμε λίμνη Δοϊράνης, ποτάμια, δασικά οικοσυστήματα Κρουσίων, Μπέλες, Πάϊκου κ.α.) η προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη τους αποτελεί ταυτόχρονα και το μυστικό για την μετάβαση σε μια νέα επωφελή και αναπτυξιακή τροχιά για όλο τον ακριτικό νομό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.