Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Αποκαλυπτήρια του ''Έλληνα Πολεμιστή του Πόντου'' στη Νέα Σάντα Κιλκίς

"Ο Έλληνας Πολεμιστής του Πόντου" εγκαταστάθηκε με δόξα και τιμή στη Νέα Σάντα, ιστορική έδρα του Δήμου Κιλκίς και του Ποντιακού Ελληνισμού. Την Κυριακή 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος μπροστά στο Διοικητήριο της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Κιλκίς Δ. Σισμανίδη ο οποίος παρέβαλλε την ισχυρή συμβολική αξία που αποκτά η τοποθέτηση του ‘’Έλληνα Πολεμιστή του Πόντου’’ στην έδρα του Ποντιακού Ελληνισμού με το προπύργιο αντίστασης και αγώνα της Επτακώμου Σάντας, με το θρυλικό καπετάν Ευκλείδη Κουρτίδη και τους Σανταίους πολεμιστές του στα βουνά του Ανατολικού Πόντου κατά των τσετών και των κεμαλικών στρατευμάτων που έθεταν σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο της γενοκτονίας.’’Μ

ε την επιβλητική του παρουσία το χάλκινο γλυπτό θα θυμίζει τον ηρωισμό και τη γενναιότητα των Ελλήνων του Πόντου και θα υπογραμμίζει το απαράβατο χρέος κάθε Έλληνα να προασπίζει και με τη ζωή του αν χρειαστεί την τιμή της Πατρίδας’’ ανέφερε χαρακτηριστικά. Τηλεγραφικό χαιρετισμό απέστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης υπογραμμίζοντας τη συμβολή του Δήμου Θεσσαλονίκης, της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ και του Δήμου Κιλκίς στην ανάδειξη του μνημείου ως ιστορικού τεκμηρίου εθνικής σημασίας και ενότητας ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Γαλλικού Χ. Πιπερίδης και ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Α. Στεφανής .

Στη συνέχεια, με οργανωτική ευθύνη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, παρουσιάστηκε ένα δραματοποιημένο μουσικοχορευτικό δρώμενο με επίκεντρο τον Έλληνα Πολεμιστή του Πόντου που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους θεατές. Η ήρεμη και όμορφη καθημερινή ζωή του που ανθίζει με το γάμο και τη γέννηση του παιδιού του, διακόπτεται από το προσκλητήριο του πολέμου. Ο Έλληνας Πολεμιστής του Πόντου θα αποχαιρετίσει την οικογένειά του για να πάρει μέρος στη μάχη, θα επιστρέψει όμως νεκρός στο πατρικό του βυθίζοντας σε άφατη θλίψη τους οικείους του. 

Η νεκρική πομπή θα αποθέσει τον ασώματο πολεμιστή που τυλίγεται με τη σημαία το Πόντου και την ελληνική σημαία , μπροστά στο μνημείο. Οι ενσώματοι άγγελοι που ανοίγουν τα πολύχρωμα σκηνικά, προχωρώντας την πλοκή της ιστορίας, σταματούν στο τελευταίο, όπου πρωταγωνιστεί η 83χρονη Αγγέλα Ασλανίδου, το γένος Κουρτίδη, που πλέκει κοιτώντας με νοσταλγία το γλυκόπικρο παρελθόν. Η εμφάνιση ενός κοριτσιού που ξηλώνει το πλεκτό της γιαγιάς συμβολίζει την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας , κόμπο – κόμπο για να οδηγήσει στο μέλλον του Ποντιακού Ελληνισμού. Η τελευταία σκηνή διανθίστηκε με την εκπληκτική χορευτική παράσταση του τμήματος μπαλέτου της σχολής Adagio της Μιράντας Φροστ.

Στο εντυπωσιακό δρώμενο συμμετείχαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ποντίων Νέας Σάντας,Γυναικών Νέας Σάντας, Πικρολίμνης, Μεγάλης Βρύσης, Επταλόφου, Δροσάτου, Παλατιανού, Καμπάνη, Μαυρονερίου, Κάτω Ποταμιάς και η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’ ενώ τις αφηγήσεις έκαναν η Σοφία Κεσίδου, η Σοφία Ελευθεριάδου και η Δέσποινα Καραμπίδου. Λύρα έπαιξαν οι Ευκλείδης Παυλίδης, Χαράλαμπος Αντωνιάδης, στο νταούλι ήταν ο Χαράλαμπος Κιτσονίδης ενώ τραγούδησε ο Χαράλαμπος Παυλίδης. Το άλογο του Έλληνα πολεμιστή του Πόντου διέθεσε για τις ανάγκες του δρωμένου ο Ιππικός Σύλλογος ''Ράντσο'' Κιλκίς.

Το σενάριο, η επιλογή κειμένων, μουσικής και η σκηνοθετική προσέγγιση ήταν του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Δημήτρη Τσαντάκη.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τέλεσαν ο Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Σισμανίδης ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Α. Στεφανής, και οι βουλευτές Θ. Παραστατίδης, Γ. Γεωργαντάς.

Προηγουμένως ο Δήμαρχος Κιλκίς απένειμε τιμητικές πλακέτες στο Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού και στον πρώην Αντιδήμαρχο Γαλλικού και Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νέας Σάντας Ν. Χωλίδη για την υποστηρικτική συνδρομή τους στη μεταφορά και εγκατάσταση του αγάλματος.

Εκτός από τους προαναφερθέντες, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εφημέριος της Ν. Σάντας Χ. Καζνακίδης ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Π. Θωμαϊδης, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Κιλκίς Γ. Τσογγίδης και Παιονίας Ι. Παπαδόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς Αιμ. Νικολαϊδης, Δ. Τσαντάκης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κιλκίς και Πρόεδρος του ΕΒΕ Κιλκίς Π. Τονικίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Α. Ανανιάδου, Α. Δημάκη, Μ. Μωυσίδου, Ι. Σισμανίδης, Κ. Ζώτος, Π. Καλτσίδης, η Πρόεδρος της ΚΔΕΚ Χ. Σοφού, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων του Δήμου Κιλκίς Θ. Παυλίδης, εκπρόσωπος της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ν. Κιλκίς, ο κ. Ν. Τατίδης ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Διοικητής της 71ης Α. Μ. Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Π. Δεμέστιχας και ο πρώην διοικητής της Χ. Καββαδίας, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Σάντας, ο Πρόεδρος της ΕΠΣΚ Β. Χατζηαποστόλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών ν. Κιλκίς Κ. Παπανικολάου, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αιμοδοσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θ. Ζώτος, εκπρόσωποι της Ένωσης Αποστράτων ν. Κιλκίς, εκπρόσωποι της ΔΙΒΙΠΕΚ, ο πολιτευτής της ΝΔ Α. Καζαντζίδης, ο π. βουλευτής Θ. Πασσαλίδης, εκπρόσωποι φορέων και Πολιτιστικών Ποντιακών Συλλόγων του Δήμου Κιλκίς που έντυσαν με τα λάβαρά τους στο μνημείο και δημότες της Νέας Σάντας. Στους προσκεκλημένους προσφέρθηκαν ποντιακά εδέσματα τα οποία παρασκεύασε ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Σάντας. Παράλληλα λειτούργησε επίκαιρη έκθεση φωτογραφίας της Βούλας Τσαγανά.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση τελούσε τιμητικά υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το χάλκινο γλυπτό ‘’Ο Έλληνας Πολεμιστής του Πόντου’’ φιλοτεχνήθηκε από το Γεωργιανό γλύπτη Νταβίντ Σιχαρουλίτσε και δωρήθηκε το 1988 στο Δήμο Θεσσαλονίκης από το Πανεπιστήμιο ΄΄Αριστοτέλης’’ της Τυφλίδας με διαμεσολάβηση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Λόγω των εργασιών ανάπλασης στην πλατεία Χαριλάου όπου είχε τοποθετηθεί το άγαλμα κρίθηκε σκόπιμη η απεγκατάστασή του από το σημείο αυτό. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης το παρεχώρησε στο Γ’ Σώμα Στρατού το οποίο για λόγους εθνικούς αλλά και συμβολικούς πρότεινε τη μεταφορά του στη Νέα Σάντα η οποία από το 2012 έχει ανακηρυχθεί ως ιστορική έδρα του Ποντιακού Ελληνισμού. Το γλυπτό παραχωρήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης στο Δήμο Κιλκίς με χρησιδάνειο για ενενήντα εννέα χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης.

Με την υπ’ αριθμόν 25 ομόφωνη απόφασή του, τον Ιανουάριο του 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς έκανε αποδεκτή την εγκατάσταση του ‘’Ελληνα Πολεμιστή του Πόντου΄’ μπροστά στο Διοικητήριο της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’. Με την πολύτιμη συνδρομή του Γ’ Σώματος Στρατού, της 71ης Α.Μ. των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΥΑΚ ο ’’Έλληνας Πολεμιστής του Πόντου’’ μεταφέρθηκε πριν από δύο εβδομάδες στη Νέα Σάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.