Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Εκδήλωση μνήμης και θλίψης στην Ξυλοκερατιά Κιλκίς

Με ιδιαίτερο σεβασμό στη μνήμη της άλωσης και με τη συμμετοχή των θρακιώτικων συλλόγων του νομού Κιλκίς, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Μαϊου 2016, το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο, αφιερωμένο στην Άλωση της Βασιλεύουσας.

Η εκδήλωση, διοργάνωση των θρακιώτικων σωματείων του νομού, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στην Ξυλοκερατιά, από τον τοπικό σύλλογο.

Από το πρωϊ της Κυριακής η εκκλησία του Αϊ Γιώργη στην Ξυλοκερατιά γέμισε με λάβαρα, θρακιώτικες παραδοσιακές στολές, εκπροσώπους συλλόγων του Δήμου Κιλκίς και πλήθος κόσμου.

Μετά τον καθιερωμένο εκκλησιασμό, ακολούθησε το μνημόσυνο για την Άλωση.

Αμέσως μετά, στην κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα του πνευματικού κέντρου της εκκλησίας, όλοι οι καλεσμένοι παρακολούθησαν την συνέχεια της εκδήλωσης.

Αρχικά η κ. Μοσχίδου Ιωάννα (γραμματέας του συλλόγου), καλοσώρισε τους παρευρισκομένους επώνυμους και ανώνυμους και παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου Ξυλοκερατιάς κ. Αθανασιάδης Χαράλαμπος, χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους, τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στην εκδήλωση με τα παρακάτω λόγια:

Λες και ήταν χτες όταν μια ομάδα χωριανών αποφάσισαν να δημιουργήσουν (όπως γίνεται παντού) αυτή τη προσπάθεια που λέγεται πολιτισμός, πολιτιστικός σύλλογος και τώρα κλείνοντας 20 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς, γενέθλιος ημέρα, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των θρακιώτικων συλλόγων του νομού μας, σας καλέσαμε εδώ στον τόπο μας, στο χωριό μας σήμερα 29 Μαϊου 2016.

Μέρα μνήμης και θύμησης, περισυλλογής και θλίψης.

Μέρα μνήμης της άλωσης της βασιλίδας των πόλεων, της Κωνσταντίνου πόλης, της βασιλεύουσας.

Ιστορία ένδοξη της Ρωμιοσύνης. Κρατάμε στη θύμησή μας, στην καρδιά μας ένδοξες εικόνες και μορφές.

Αλλά και εικόνες μαύρες και σκοτεινές, που συνοδεύονται με πολλά ερωτήματα.

Ανάβοντας όλοι ένα αγιοκέρι στο σημερινό μνημόσυνο, ο καθένας από εμάς γράφει το δικό του παρακλητικό κανόνα.

Κανόνας που είναι παράκληση, ικεσία, παράκληση και δάκρυα μαζί προσευχής, ενότητας και αγάπης στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Η Παναγιά μας, η κυρα-Δέσποινα προστάτευσε σε δύσκολους καιρούς την χιλιόχρονη πόλη.

Σ΄αυτήν ως μητέρα κατέθεσαν όλοι την ψυχή τους, τις ελπίδες τους τα όνειρά τους. Δάκρυσε όμως όταν αυτή αλώθηκε.

Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε, να θυμηθούμε αυτά που από μικροί έχουμε διαβάσει και χαράχτηκαν μέσα στην ψυχή μας γεγονότα, θρύλοι, παραδόσεις, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας.

Για το προσφυγικό στοιχείο του νομού μας η εικόνα της βασιλεύουσας είναι ορόσημο, δεν είναι όνειρο είναι παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η εικόνα στο νου και στη ψυχή μας όλους μας συγκινεί, μας γοητεύει, μας σαγηνεύει. Έτσι ήταν πάντα η πόλη. Σαγηνεύτρα, ζηλευτή.

Συνοδοιπόροι στο ταξίδι μας αυτό, μακρινό αλλά όχι απόμακρο, που ζωντανεύει κάθε φορά που αντικρίζουμε το μεγαλείο του Βυζαντίου μέσα από τα απομεινάρια του σε Θράκη, Μικρά Ασία και Πόντο, είστε όλοι εσείς.

Τα θρακιώτικα σωματεία του νομού μας, εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής μας που με ευλάβεια κάθε χρόνο αποδίδουμε φόρο τιμής συνειδητά στην Κωνσταντίνου πόλη.

Αυτή είναι και η οφειλή μας στην ιστορία.

Συνοδοιπόροι γνωστοί και άγνωστοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, μικροί και μεγάλοι.

Η πόλη, η Βασιλίδα των πόλεων τούρκεψε αλλά πώς.

Είναι ένα ερώτημα που ο καθένας μας προσπαθεί να ψηλαφίσει.

Χρειάζεται να αναζητήσουμε απαντήσεις.

Αρμόδιος γι αυτό είναι ο σημερινός μας ομιλητής ο κ. Αμανατίδης Αναστάσιος γνωστός γιατρός και πρώην Δήμαρχος, αγαπητός σε όλους για την κοινωνική του προσφορά στον συνάνθρωπο γνωστός και για την ιδιαίτερη αγάπη του στην ελληνική και τοπική ιστορία και όχι μόνο.

Αυτός με το γνωστό του τρόπο θα μας ταξιδέψει σήμερα.

Ίσως κάποιοι να βρούνε απαντήσεις, ίσως κάποιοι να προβληματιστούν περισσότερο.

Ένα είναι σίγουρο. Πως τέτοια ταξίδια από το παρελθόν χρειάζονται να γίνονται, γιατί σε κάθε εποχή η ιστορία μας διδάσκει.

Αντικρίζοντας κάποιος την αρχοντιά του Βυζαντίου αντιστέκεται σ΄αυτούς που θέλουν να διαστρεβλώσουν, να διαγράψουν, να σκίσουν κομμάτια της ιστορίας. Να ξεχάσουν και αυτό είναι το χειρότερο.

Συνοδοιπόροι σ΄αυτό το ταξίδι θα είναι και ο Μουσικός Σύλλογος Κιλκίς που πρόθυμα η κυρία πρόεδρος Γιοβανούδη Σταυρούλα και αρκετά από τα μέλη του ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας. Μελωδίες από παραδοσιακά τραγούδια θα μας μεταφέρουν στην πόλη και νοερά θα την αγγίξουμε, θα είναι ένα άγγιγμα ψυχής νοσταλγικό.

Η συνάντησή μας αυτή θα ολοκληρωθεί με ένα τρόπο χωριάτικο, αγαπητό, κομμάτι της φιλοξενίας μας προς όλους σας.

Χωριάτικες πίττες αλλά και παραδοσιακό Αριάνι προσφορά των εταιριών ΚΟΥΚΑΚΗ και ΛΥΚΑΣ θα γευτούμε στο τέλος.

Αγαπημένοι δωροθέτες που πάντα βρίσκονται στο πλευρό μας γιατί και αυτοί ευαίσθητοι σε θέματα πολιτισμού νιώθουν την ανάγκη έμπρακτα να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να στηρίξουν ανάλογες προσπάθειες.

Η προσφορά του κ. Πετρίδη σε έντυπο υλικό (του τυπογράφου μας) ήταν απαραίτητη για την σημερινή εκδήλωση όπως και η βοήθεια και υποστήριξη και των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου και όλων όσων βοήθησαν καθώς και του Ανέστη Αθανασιάδη για την ψηφιακή υποστήριξη.

Ευχαριστίες για το υλικό που μας παραχώρησαν στον Διευθυντή του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, στον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αξιού Ξηροκρήνης Θεσσαλονίκης και του Ιερού Ναού των 15 Μαρτύρων Κιλκίς.

Εκ των προτέρων θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που ανταποκριθήκατε σ΄αυτό το κάλεσμα μνήμης και θύμησης γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ξεχνά. Σήμερα 29 Μαϊου 2016.

Η σκυτάλη της εκδήλωσης δόθηκε στο Μουσικό Σύλλογο Κιλκίς. Οι χορωδοί με ευλάβεια κρατώντας ο καθένας τους ένα αναμμένο κερί και ψάλλοντας το «Τη υπερμάχω..» (αφιερωμένο στην Παναγιά μας, προστάτιδα της Πόλης, που σαν μάνα κι αυτή δάκρυσε από τον χαμό της) μπήκαν στην σκηνή , προκαλώντας αισθήματα συγκίνησης σε όλους.

Ακολούθησαν τραγούδια παραδοσιακά, αφιερωμένα στην Πόλη, με την ταυτόχρονη προβολή εικόνων από τον Ανέστη Αθανασιάδη. Τραγούδια όπως το: Μενεξέδες και ζουμπούλια, στόπα και στο ξαναλέω, σαν τα μάρμαρα της πόλης, έχε γειά πάντα γειά, ο μαρμαρωμένος βασιλιάς, μουσικές νοσταλγικές αλλά και ευχάριστες, αποδόθηκαν με τον πλέον μελωδικό τρόπο από τη χορωδία.

Η χορωδία αφού ολοκλήρωσε το πρόγραμμά της, αφήνοντας πίσω της ζωντανές εικόνες της Πόλης, αποχώρησε.

Ακολούθησε ο θρήνος της πόλης (μοιρολόϊ της Θράκης) από την κ. Γιοβανούδη Σταυρούλα, πρόεδρο του Μουσικού Συλλόγου, με μουσική υπόκρουση. Συγκινημένη η ίδια από τους στίχους του μοιρολογιού, μετέφερε σε όλους ανάλογα συναισθήματα.

Στο τέλος τη σκυτάλη παρέλαβε ο ομιλητής της εκδήλωσης κ. Αμανατίδης.

Με σεβασμό σε πρόσωπα, πράγματα, γεγονότα και θεσμούς, χρησιμοποιώντας εικόνες και χάρτες σε προβολή μετέφερε το ακροατήριο στα βυζαντινά χρόνια. Σ΄αυτά που έτυχε να γνωρίσουν όλοι από τα σχολικά τους χρόνια.

Παραστατικός, μεστός, αληθινός αλλά ιστορικό ο λόγος του, καθήλωσε τους ακροατές.

Ξεκινώντας από την ιστορία του χωριού, όταν πρωτοήρθαν από τη Θράκη οι σημερινοί του κάτοικοι, κάτοικοι τότε βυζαντινών περιοχών, αναφέρθηκε στη συνέχεια στα γεγονότα μετά την άλωση από τους Λατίνους το 1204 και το πώς σταδιακά οδηγηθήκαμε στο 1453, στην άλωσή της από τους Οθωμανούς. Στις μεθοδικές προσπάθειες των τούρκων να την καταντήσουν στην κατάσταση που επικρατούσε τότε στην πόλη, στις έριδες, τις αντιπάθειες, στη διχόνοια και στις απεγνωσμένες προσπάθειες του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου να τη σώσει από τα χέρια των Οθωμανών.

Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε και σε γνωστούς, θρύλους και παραδόσεις, δημιουργίες του λαού, μια και γι αυτόν η άλωση ήταν ένα γεγονός που τον πλήγωσε και συνεχίζει να τον πληγώνει.

Ακολούθησαν αναμνηστικά δώρα στον ομιλητή, στην πρόεδρο του Μουσικού Συλλόγου κ. Γιοβανούδη για τη συμμετοχή της χορωδίας και στον κ. Μακρή που βιντεοσκόπησε την εκδήλωση, αγαπητό φίλο και συνεργάτη του τοπικού συλλόγου.

Στο τέλος στο προαύλιο της εκκλησίας τους περίμενε όλους μια έκπληξη.

Χωριάτικες πίτες σε συνδυασμό με το Αριάνι που προσέφεραν οι εταιρίες Κουκάκη και Λύκα με πολύ αγάπη, (μικρό δείγμα φιλοξενίας του τοπικού συλλόγου) ήταν ο ιδανικότερος επίλογος της εκδήλωσης.

Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός από τους θρακιώτικους συλλόγους και συλλόγους της περιοχής, ήταν ο βουλευτής Κιλκίς κ. Γεωργαντάς, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Τσογγίδης, η κ. Δημάκη Άννα δημοτική σύμβουλος, ο Δ/ντης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ξυλοκερατιάς, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πεδινού, ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Κιλκίς, επώνυμοι και ανώνυμοι φίλοι του συλλόγου της Ξυλοκερατιάς και πολλοί χωριανοί.

Η συνάντηση των θρακικών συλλόγων μετά από την εκδήλωση αυτή ανανεώνεται για τις 2 Ιουλίου 2016, στο θρακικό αντάμωμα του Νομού Κιλκίς που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Πολύκαστρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.