Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Έκθεση αρχειακού υλικού των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχείων ν. Κιλκίς για την απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς



Ο Δήμος Κιλκίς φιλοξενεί στο Συνεδριακό Κέντρο την έκθεση αρχειακού υλικού των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχείων ν. Κιλκίς η οποία εστιάζει σε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της ειρηνικής ζωής της ευρύτερης περιοχής με ορόσημο τη μάχη και απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς μετά το 1913. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Ιουνίου στις 9:00

Στο χώρο υποδοχής του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κιλκίς θα εκτεθούν αδημοσίευτα έγγραφα και σπάνιες φωτογραφίες, που θα φωτίσουν ψηφίδα – ψηφίδα πτυχές της ζωής του ν. Κιλκίς, με σημαντικές πληροφορίες για την τότε σχηματιζόμενη οικονομική και κοινωνική του ταυτότητα ( αρχεία έκθεσης για χρυσό το 1915, πρακτικών Κοινοτικού Συμβουλίου Κιλκίς το 1924, Δημοτικών Σχολείων Ροδώνας 1926 και Καλλιρρόης 1936, παραδοσιακών επαγγελμάτων στην πόλη του Κιλκίς τη δεκαετία του ' 50, εγκυκλίου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Χαρίτωνος κ.α.)

Η έκθεση αρχειακού υλικού των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχείων ν. Κιλκίς παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για όλους τους Κιλκισιώτες αλλά και για όσους έχουν ερευνητικό ενδιαφέρον για τα ιστορικά τεκμήρια του τόπου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας Αρχείων και με την ευκαιρία της απελευθέρωσης της πόλης του Κιλκίς.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 17 Ιουνίου – Παρασκευή 24 Ιουνίου από τις 9:00 έως τις 14:00.

Ένα σχόλιο… από το προσωπικό των Γ.Α.Κ. – Αρχείων Νομού Κιλκίς


Από εκατοντάδες χιλιάδες σελίδων που φιλοξενούμε στα Αρχεία μας (και πιστεύοντας ότι τα γραπτά μένουν) σας παρουσιάζουμε, για να γεννήσουμε ή για να δυναμώσουμε το ενδιαφέρον σας, μερικά στάχια ή λουλούδια που, λιγάκι αυθαίρετα, διαλέξαμε για σας.

Εικονογραφούμε και καταγράφουμε δυνατές στιγμές μιας πόλης και μιας περιοχής που απελευθερώθηκε, που άνοιξε τα φτερά της, μετά το 1913. Εστιάζουμε σε μια κοινωνία που οικοδομεί σε ερείπια, που θεμελιώνει νέα σπιτικά, νέα εργαστήρια και νέα υποστατικά…

Δεν ξέρουμε, αληθινά, πόσοι παλιοί ζούνε και θα θυμηθούν ούτε πόσοι νέοι ενδιαφέρονται και θα διδαχθούν. Κάτι μας λέει, όμως, ότι δεν θα σπείρουμε σε άγονο χωράφι. Ότι θα εκθέσουμε χωρίς… να εκτεθούμε. Ότι θα παρακινήσουμε απλούς και… σύνθετους ανθρώπους να αναζητήσουν τον χώρο μας, να ρωτήσουν, να ψάξουμε μαζί, να βγάλουμε ένα αντίγραφο μιας μεγάλης στιγμής της ζωής του τόπου τους. Ή της ζήσης της δικής τους.

Το ταξίδι στον χρόνο θα μπορούσε να ξεκινήσει από το 1880. Μας κάνει κοινωνούς σε μια βάπτιση στις χαμένες πατρίδες, το 1904. Μας δίνει μια εικόνα της επαρχίας αμέσως μετά την απελευθέρωση του Κιλκίς. Μας βοηθά να καμαρώσουμε το πρώτο αυτοκίνητο, στα 1920. Μας κάνει μάρτυρες στα δικαστήρια του 1920, όταν το βασικό πρόβλημα ήταν… η κατσίκα του γείτονα. Μας φέρνει πιο κοντά στα καθημερινά προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η τότε Κοινότητα – Δήμος Κιλκίς, που κατά βάθος, μόνο χρονικά απέχουν από τα δικά μας. 

Ακόμη, σχολεία ανοίγουν και γεμίζουν από παιδιά που… τιτιβίζουν, οι πρώην μαθητές γίνονται ποδοσφαιριστές στην ομάδα του χωριού, τα παράπονα γηγενών και προσφύγων καταγράφονται στα πρώτα φύλλα εφημερίδων και συζητούνται στα όργανα της Αυτοδιοίκησης… Μεσολαβούν τα στερημένα, τα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του πενήντα, όμως η γη ξανανθίζει, τα χαμόσπιτα μερεμετίζονται, τα σχολεία ξανανοίγουν, έρχονται σχολικά εγχειρίδια, βιβλία παιδαγωγικά και άλλα δωρίζουν ευγενικοί πρωτευουσιάνοι στα παιδιά της μεθορίου, οι μαγαζάτορες και οι αγροτοποιμένες παράγουν, πουλάνε και λένε τον καημό τους… Διοίκηση, Εκπαίδευση, Εκκλησία, Υγεία και Πρόνοια παλεύουν φιλότιμα να ορθοποδήσουν…

Το ψηφιδωτό είναι μεγάλο, κρύβεται στον χώρο και φωλιάζει μέσα στον χρόνο. Το βρήκαμε φθαρμένο, λιγοστό. Ελάχιστοι των ελαχίστων, με συνεχή προσπάθεια για απόκτηση νέων… θησαυρών, σας καλούμε να πάρετε μια πρόγευση, μια ιδέα της Ιστορίας του Νομού και της πόλης του Κιλκίς.- Χ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.