Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Ερώτηση ΚΚΕ για τα προβλήματα στους καταυλισμούς προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία

Ερώτηση ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εθνικής Άμυνας 
"Η πρόσφατη εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού της Ειδομένης, που με ευθύνη της κυβέρνησης είχε δημιουργηθεί και η «απελευθέρωση» της σιδηροδρομικής γραμμής, παρά τους όποιους πανηγυρισμούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν έδωσε, επί της ουσίας, διέξοδο στο οξυμμένο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Οδήγησε εσπευσμένα στη δημιουργία, ως μανιτάρια, νέων χώρων «φιλοξενίας» κυρίως στην ΠΕ Θεσσαλονίκης καθώς και δύο άτυπων ξανά στην ΠΕ Κιλκίς.

Το σπουδαιότερο όμως πρόβλημα για τους πρόσφυγες εξακολουθεί να είναι ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, η απαγόρευση μετάβασής τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ως συνέπεια των αποφάσεων της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόβλημα που επιτείνεται από την, μέχρι στιγμής, ανυπαρξία στους χώρους της Υπηρεσίας Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να μην έχει καν δρομολογηθεί η πρόσβασή τους στις διαδικασίες διεθνούς προστασίας για αναγνώριση της προσφυγικής τους ιδιότητας.

Τα εγκαταλειμμένα βιομηχανικά κτίρια, που επιλέχθηκαν, δεν πληρούν καμία προϋπόθεση αξιοπρεπούς ανθρώπινου χώρου προσωρινής φιλοξενίας.

Επιπρόσθετα η χωροθέτηση και εγκατάσταση χώρων φιλοξενίας προσφύγων σε θέσεις πλησίον του εκβολικού συστήματος του Γαλλικού ποταμού και των ορυζώνων της δυτικής Θεσσαλονίκης, στις παρυφές του οικισμού του Καλοχωρίου του Δήμου Δέλτα (ΠΕ Θεσσαλονίκης) ή σε χώρους με αυξημένη υγρασία όπως στο Χέρσο του Δήμου Κιλκίς (ΠΕ Κιλκίς), εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν εκεί ευνοούν την αναπαραγωγή και την παραμονή των κουνουπιών που μεταδίδουν τη νόσο.

Ταυτόχρονα τα προβλήματα διαβίωσης, στο σύνολο των δομών φιλοξενίας προσφύγων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι πολλά και ιδιαίτερα τώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες η διαβίωση στα αντίσκηνα, ανεξάρτητα αν είναι υπαίθρια ή εντός των πρώην βιομηχανικών κτιρίων, καθίσταται ανυπόφορη, αλλά και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων. Πρόσφατο είναι και το θλιβερό θανατηφόρο ατύχημα του πνιγμού δύο προσφυγόπουλων σε υδατοδεξαμενή έξω από τον καταυλισμό στην Πέτρα (ΠΕ Πιερίας).

Οι υποδομές υγιεινής (ντους, τουαλέτες) σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν.

Δεν υπάρχει συνεχής οργανωμένη και σε 24ωρη βάση υγειονομική κάλυψη, ούτε καταγραφή των χρονίως πασχόντων, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Η δε σίτιση που παρέχεται μέσω εταιρειών κέτερινγκ, για την οποία προβλέπεται ποσό μόλις 4,77 (χωρίς ΦΠΑ) για τρία ημερήσια γεύματα, σύμφωνα και με τις καταγγελίες των ιδίων των προσφύγων, είναι κάκιστης ποιότητας και ανεπαρκής, ενώ δεν υπάρχει, στην πράξη, μέριμνα ειδικής σίτισης για εγκύους, παιδιά, κ.α.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

· Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.

· Να στελεχωθούν, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να υπάρξει η αναγκαία κρατική χρηματοδότησή της, ώστε να ανταποκριθεί με επάρκεια στον επιπλέον φόρτο εργασιών λόγω των προσφυγικών καταυλισμών.

· Για όσο διάστημα φιλοξενηθούν προσωρινά στην Ελλάδα, να εξασφαλισθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής σε χώρους που μπορούν, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, να ανταποκριθούν και συγκεκριμένα:

- Να αντικατασταθούν άμεσα οι σκηνές με οικίσκους που θα διαθέτουν air-condition, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τα ερπετά και τη ζέστη.

- Να γίνουν οι απαραίτητοι ψεκασμοί και απεντομώσεις.

- Να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα πόσιμου νερού, τουαλετών και ντους που θα λειτουργούν, καθώς και διευκολύνσεις για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες.

- Να υπάρξει άμεση στελέχωση των ιατρείων με υγειονομικό προσωπικό, από τις κρατικές δομές Υγείας και όχι των ΜΚΟ, καθ' όλο το 24ωρο, που θα καλύπτει τις βασικές ειδικότητες (παθολόγος, γυναικολόγος, παιδίατρος και -σε τακτά διαστήματα- οδοντίατρος και ορθοπεδικός).

- Να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί.

- Να εξασφαλιστεί επαρκής, ποιοτική σίτιση που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα και τις ιδιαιτερότητες, ειδικά των παιδιών, καθώς και η εγκατάσταση, στις δομές φιλοξενίας, ψυγείων-container για τη διατήρηση των τροφίμων.

- Να υπάρχει νομική αρωγή για τους αιτούντες άσυλο, επικουρική διεθνή προστασία, οικογενειακή επανένωση κλπ. και να διατεθούν οι απαραίτητοι διερμηνείς.

- Να δημιουργηθούν άμεσα χώροι για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, καθώς και χώροι εκπαίδευσης και να διατεθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ."

Οι Βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.