Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Σκασιαρχείο στη φύση έκαναν μαθητές και μαθήτριες του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς

Δελτίο τύπου 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς
Αυτός ήταν ο τίτλος της 2ήμερης εκπαιδευτικής δράσης του εθνικού θεματικού δικτύου ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του ΚΠΕ Παρανεστίου, όπου συμμετέχει το σχολείο μας. 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν πηγαίνουν στην ΣΤ τάξη και υλοποιούν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΖΩ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ, με υπεύθυνη προγράμματος την Αφροδίτη Ντίνου και συνεργάτες τον Κώστα Σακελλαρίου, την Βαρβάρα Ευθυμιάδου, που συνόδεψαν τα παιδιά στο Παρανέστι και την Μαρία Πραξιγά. 

Ταξιδέψαμε με τρένο ως το Παρανέστι και οι δράσεις γινόντουσαν στον οικισμό του ΚΠΕ, όπου φτάσαμε τελικά το μεσημέρι. Όλο το διήμερο ήταν μια …ταχύρυθμη εκπαίδευση επιβίωσης στην Ύπαιθρο. Το πρόγραμμα ήταν πυκνό κι ενδιαφέρον και τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό. Το ΚΠΕ φιλοξενούσε συγχρόνως 5 σχολικές ομάδες (μεταξύ των οποίων και το 1ο και το 6ο Δ.Σ. Κιλκίς) την καθεμιά από τις οποίες είχε αναλάβει ένα μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ. Το πρόγραμμα είχε στόχο να βελτιώσει τη γνώση και να αναπτύξει την αυτονομία των παιδιών με μια σειρά βιωματικών δράσεων, που προσομοίαζαν με μεγάλη πιστότητα τις αληθινές συνθήκες επιβίωσης στην ύπαιθρο.

Χωριστήκαμε σε ομάδες εργασίας και ξεκινήσαμε με το μαγείρεμα, σερβίρισμα του μεσημεριανού μας και συμμάζεμα βεβαίως μετά. Επίδειξη και στήσιμο σκηνών για τη διανυκτέρευσή μας και στη συνέχεια περιβαλλοντικά παιχνίδια ανακαλυπτικά της χλωρίδας της περιοχής και του προσανατολισμού με περιβαλλοντικό χάρτη, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών ως το βράδυ. Το άναμμα φωτιάς και το ψήσιμο του βραδινού μας ήταν άλλη μια ευχάριστη διαδικασία. Η διανυκτέρευση στις σκηνές ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα περισσότερα παιδιά και το απόλαυσαν παρόλη την έλλειψη ανέσεων…

Η επόμενη μέρα είχε ενημέρωση στο φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου Ροδόπης στο Μεσοχώρι και δράσεις στο πεδίο, εκτός οικισμού, στο παραποτάμιο μονοπάτι του Νέστου. Ο μεγαλοπρεπής Νέστος ευλόγησε όλη την περιοχή γύρω του με μεγάλη βιοποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του μας συνεπήρε.

Στην πρώτη στάση μας στις όχθες του συνδεθήκαμε μαζί του απόλυτα, βουτώντας χέρια -κι όσοι ήθελαν και πόδια- στα κρύα, διάφανα νερά του. Αναζωογονητική εμπειρία! Στο τέλος του μονοπατιού μας περίμενε ένα τελευταίο παιχνίδι κι η αξιολόγηση του προγράμματος βάση συναισθημάτων. Τα παιδιά εκφράστηκαν με αυθορμητισμό και αμεσότητα και με μια κάποια μελαγχολία αποχαιρετήσαμε τον κ. Δήμο Κουρτέση, από την Π.Ο. του ΚΠΕ, που ήταν μαζί μας το 2ημερο και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον που εμπλούτισε τις περιβαλλοντικές γνώσεις κι εμπειρίες μας.

Το πρόγραμμα ήταν άκρως ικανοποιητικό και τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλη επιτυχία στις απαιτήσεις του. Οι γνώσεις τους και η άψογη συμπεριφορά τους μας έκαναν υπερήφανους και διαφήμισαν το σχολείο μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια στην παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Παρανεστίου για την άριστη οργάνωση και την ωραία φιλοξενία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.