Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Πέτρες στη χολή - χολολιθίαση - λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Γράφει ο Αντώνιος Ευαγγέλου*
Χειρουργός
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό, σε σχήμα αχλαδιού όργανο, με μέγεθος περίπου 10 εκατοστών. Βρίσκεται κάτω από το συκώτι στο δεξιό πάνω μέρος της κοιλιάς. Ο κύριος σκοπός του είναι να συγκεντρώνει το πεπτικό υγρό (χολή) που παράγεται από το συκώτι. Η χολή ένα καφέ-πράσινο υγρό, χρησιμοποιείται από το σώμα για την πέψη των λιπαρών φαγητών και βοηθά στην απορρόφηση ορισμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. 
Η χοληδόχος κύστη χρησιμεύει σαν αποθηκευτικός χώρος για τη χολή. Ανάμεσα στα γεύματα η χολή αποθηκεύεται και συμπυκνώνεται μέσα σε αυτό το όργανο. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, η χοληδόχος κύστη συσπάται και αδειάζει τη χολή στο έντερο για να βοηθήσει στη πέψη της τροφής. Η χολή ταξιδεύει μέσω στενών σωληνοειδών καναλιών (χοληφόρο δένδρο) μέσα στο λεπτό έντερο.








Τι είναι χολολιθίαση;

Χολολιθίαση είναι η πάθηση που οφείλεται στην δημιουργία και παρουσία λίθων (χολόλιθοι) εντός της χοληδόχου κύστης. Η χολολιθίαση είναι μια από τις ποιο συνηθισμένες παθήσεις. Υπολογίζεται ότι, από την νόσο πάσχει περίπου το 15-20% του δυτικού πληθυσμού.





Οι λίθοι που δημιουργούνται στην χοληδόχο κύστη διακρίνονται σε δύο τύπους: 
1.Χοληστερινικοί χολόλιθοι. Πρόκειται για πέτρες που σχηματίζονται από την καθίζηση χοληστερινικών κρυστάλλων. Αυτό συμβαίνει όταν η περιεκτικότητα της χολής σε χοληστερόλη είναι αυξημένη. Οι χοληστερινικοί χολόλιθοι είναι οι συχνότεροι λίθοι και αφορούν το 80% όλων των χολόλιθων.

2.Χολερυθρινικοί χολόλιθοι. Πρόκειται για λίθους που σχηματίζονται από έμμεση χολερυθρίνη και ασβέστιο. Οφείλονται σε παρουσία αυξημένων ποσοτήτων έμμεση αδιάλυτης χολερυθρίνης. Συνηθέστερη αιτία χολερυθρινικών χολόλιθων είναι οι αιμολυτικές αναιμίες

Ποια είναι τα συμπτώματα της χολολιθίασης;

Η χολολιθίαση προκαλεί συμπτώματα που συνδέονται συνήθως με την κατανάλωση ενός πλούσιου λιπαρού γεύματος. Πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν πόνο στο δεξιό ανώτερο μέρος της κοιλίας που μπορεί να διαρκέσει από λεπτά μέχρι και λίγες ώρες. Μερικοί ασθενείς παραπονιούνται για δυσπεψία, αίσθημα πληρότητας, και πόνο στο ανώτερο μέρος της κοιλίας μετά από ένα συνήθως λιπαρό γεύμα.













Πως γίνεται η διάγνωση της χολολιθίασης;Για την διάγνωση της χολολιθίασης είναι καταρχάς απαραίτητη η προσεκτική κλινική εξέταση από έμπειρο ιατρό, σε συνδυασμό με την αναλυτική καταγραφή των συμπτωμάτων και του ιστορικού του ασθενούς.

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης πρέπει να γίνεται με υπερηχογράφημα, στο οποίο ελέγχεται η ακριβής θέση και το μέγεθος των χολολίθων αλλά και η συνολική εικόνα της χοληδόχου κύστης, των χοληφόρων αγγείων, του ήπατος και του παγκρέατος. Ο αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος είναι φυσικά επίσης απαραίτητος.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της χολολιθίασης; 

Ανοικτή Χολοκυστεκτομή σε
οξεία γαγγραινώδη χολοκυστίτιδα
(προσωπικό αρχείο Α. Ευαγγέλου
)
- Οξεία φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (οξεία χολοκυστίτιδα).


- Χρόνια φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (χρόνια χολοκυστίτιδα).

- Χοληδοχολιθίαση: μεταφορά χολόλιθου στο χοληδόχο πόρο με αποτέλεσμα:

1) Απόφραξή του με αποτέλεσμα ίκτερο και φλεγμονή (χολαγγειίτιδα). 

2) Δίοδο του λίθου στο δωδεκαδάκτυλο με πιθανή απόφραξή του (ειλεός από χολόλιθο).

- Οξεία φλεγμονή του παγκρέατος (οξεία παγκρεατίτιδα).

- Η μακροχρόνια ύπαρξη λίθων στη χοληδόχο κύστη έχει συνδεθεί με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης αδενοκαρκινώματος της χοληδόχου κύστης. Το ποσοστό των ασθενών με χολολιθίαση που θα εμφανίσει καρκίνο είναι περίπου 1%. Η συχνότητα αυτή αυξάνεται με την χρονιότητα της παραμονής των χολολίθων στη χοληδόχο κύστη.

Πως αντιμετωπίζεται η χολολιθίαση;Η θεραπεία της χολολιθίασης είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική και περιλαμβάνει την χειρουργική αφαίρεση όλης της χοληδόχου κύστης. Η αφαίρεση και μόνο τον λίθων χωρίς την αφαίρεση της χολής δεν είναι θεραπεία. Ακόμα και αν αφαιρεθούν μόνο οι λίθοι πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν καινούργιοι. Η λιθογόνος χοληδόχος κύστη είναι πάντα λιθογόνος.

Η χειρουργική μέθοδος εκλογής για την χολολιθίαση είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Τόσο η ρομποτική όσο και η λαπαροσκοπική χειρουργική τεχνική, στην περίπτωση της χολοκυστεκτομής, είναι ισάξιες από τεχνικής άποψης χωρίς να υπερτερεί σε τίποτα η μία σε σχέση με την άλλη. Αντίθετα η ρομποτική υστερεί έναντι της λαπαροσκοπικής λόγω του πολύ αυξημένου κόστους της. Οι πιθανές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης είναι ελάχιστες και αφορούν μόνο το 0.1% των χειρουργικών επεμβάσεων.

Τι είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή είναι σήμερα μία από τις συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις. Η επέμβαση γίνεται μέσω 4 μικρών οπών στην κοιλιακή χώρα, έναντι μιας μεγάλης τομής 7-10 εκ. που γινόταν με την παλαιά μέθοδο που πλέον εφαρμόζεται σε λίγες εξαιρέσεις.

Τα πλεονεκτήματα είναι ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος και ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η νοσηλεία διαρκεί συνήθως 24-48 ώρες. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Από μια μικρή τομή στον ομφαλό εισάγεται η κάμερα (λαπαροσκόπιο) που μεταφέρει την εικόνα του εσωτερικού της κοιλίας σε μια οθόνη. Η κοιλιακή κοιλότητα γεμίζει με αέριο για να φουσκώσει και να υπάρχει καλή ορατότητα και χώρος για να κινηθούν τα εργαλεία. Από τρεις άλλες τομές εισάγονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία τα οποία επιτρέπουν στον χειρουργό να αποκολλήσει την χοληδόχο κύστη από το ήπαρ.

Εάν υπάρχουν πέτρες μέσα στον χοληδόχο πόρο, μπορεί να αφαιρεθούν πρώτα από τον Γαστρεντερολόγο με ERCP και να ακολουθήσει η επέμβαση, ή να αφαιρεθούν λαπαροσκοπικά μαζί με τη χοληδόχο κύστη με τη χρήση χοληδοχοσκόπιου.

* Αντώνιος Ι. Ευαγγέλου MD,MSc
Χειρουργός
Πτυχιούχος Α.Π.Θ.
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα
Ήπαρ - Χοληφόρα - Πάγκρεας
Εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Σπάρτης 1 (3ος όροφος), Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25380
Κιν.: 6946 542397

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.