Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

"Ντροπή! Φωτογραφικές διατάξεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων οικισμών σε δάση"

Δελτίο τύπου Πράσινοι - Αλληλεγγύη
"Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης όσο και του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) να νομιμοποιήσουν αυθαίρετους οικισμούς σε δασική γη χαρακτηρίζοντας τους «Οικιστικές πυκνώσεις».

Μέσα στο ογκώδες σχέδιο νόμου – που για άλλη μια φορά περιλαμβάνει ετερόκλητα θέματα – που κατατέθηκε στις 18/5 και θα ψηφιστεί την Κυριακή 22/5 κι αφορά «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», έχει χωθεί διάταξη στο Κεφάλαιο Θ «Επίσπευση διαδικασιών κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης δασικών χαρτών και λοιπές διατάξεις». 

Στην πραγματικότητα, ανοίγει μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων οικισμών σε δασική γη που θα έχουν αποτυπωθεί με "ιώδες χρώμα" χωρίς ανάρτηση δασικών χαρτών (χάρτες που θα έπρεπε να αποτυπώνουν την νομική κατάσταση μιας περιοχής). Μάλιστα σύμφωνα με τις επιστημονικές οργανώσεις "οι διατάξεις που προβλέπουν παραπομπή του θέματος σε επιτροπή που ορίζει ο Υπουργός και μετά απόφαση του ίδιου του Υπουργού, γυρίζει τη χώρα 30-40 χρόνια πίσω"

Μάλιστα με άλλη διάταξη προβλέπονται περικοπές στον προϋπολογισμό για τους δασικές χάρτες, οι μόνες που αφορούν μείωση δαπανών, όταν όλες οι άλλες διατάξεις αφορούν σε αύξηση φορολογίας!

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτές τις διατάξεις που καμία σχέση δεν έχουν με δημοσιονομική εξυγίανση και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις και να σταματήσει να προσπαθεί να εξυπηρετήσει διαπλεκόμενα συμφέροντα τα οποία κατήγγειλε πριν από λίγα μόλις χρόνια. Δεν παίζουμε με τα δάση, πολύ περισσότερο που οι πολιτικές για την ανάκαμψη της βιοποικιλότητας, για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προστασία μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή αναγνωρίζουν την σπουδαιότητα των δασικών οικοσυστημάτων.

Είναι ντροπή και για την κυβέρνηση και για τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος να υπογράφουν τέτοιες φωτογραφικές διατάξεις, που δεν είχαν καταφέρει να περάσουν άλλοι υπουργοί στο παρελθόν, Είναι ντροπή και για τους βουλευτές που θα ψηφίσουν κάτι τέτοιο. Είμαστε περίεργοι πώς θα δικαιολογηθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι – ο δικός τους αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος είναι αυτός που το υπογράφει – απέναντι στα υπόλοιπα πράσινα κόμματα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.