Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Λένε πως ο Γιώργος Γεννηματάς έφυγε πριν 22 χρόνια. ΔΕΝ είναι αλήθεια...

Του Δημήτρη Παυλακούδη*
Η ώρα έχει περάσει 2 π.μ. και πλέον το ημερολόγιο δείχνει 25 Απρίλη του 2016.
Ίσως για τους πολλούς να είναι μια ακόμη μέρα καταιγισμού από τα τηλεπαράθυρα για θέματα όπως η οικονομική κρίση, το ποδόσφαιρο και οι επικείμενες πολιτικές εξελίξεις.


Η σημερινή μέρα όμως όπως και κάθε 25 του Απρίλη, μένει πάντα στις ψυχές όλων των Ελλήνων ασχέτως αν τον γνώρισαν από κοντά ή όχι, ως μέρα μνήμης και τιμής του μεγάλου οραματιστή Γιώργου Γεννηματά.

Σαν σήμερα λοιπόν πριν από 22 χρόνια και με νωπές τις δάφνες μιας απίστευτης εκλογικής επιτυχίας για το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και μοναδικής αναγνώρισης για τον ίδιο, καθώς εξελέγη πρώτος σε ψήφους στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, κίνησε για το μεγάλο ταξίδι ένας άνθρωπος που έδωσε με τη ζωή και το ήθος του άλλη διάσταση στον όρο «πολιτικός».

Ή μάλλον που συνέδεσε τον όρο με την ιδεατή του έννοια, υπηρετώντας μέχρι τέλους το συμφέρον του πολίτη, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας έργα πνοής και βάζοντας τη σφραγίδα του σε μεταρρυθμίσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο Γιώργος Γεννηματάς από τα νεανικά του χρόνια χαρακτηρίστηκε μοναδικός ως προς την αγωνιστικότητά του, ριζοσπαστικός, καινοτόμος και δημοκράτης.

Ακολούθησε την καρδιά του και κατόρθωσε να κάνει το συναίσθημα πολιτικη.

Παίρνοντας μέρος σε όλες τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, κλήθηκε να αναλάβει δύσκολους ρόλους και απαιτητικά υπουργεία και όχι μόνο κέρδισε όλα τα μεγάλα «στοιχήματα» αλλά δε δίστασε να συγκρουστεί με όλα τα οργανωμένα συμφέροντα. Όχι μόνο με τις συντηρητικές νοοτροπίες και λογικές, ούτε μόνο με τους αντιπάλους του, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους τον εκτιμούσαν και τον αναγνώριζαν, αλλά ακόμη και με συναδέλφους και συντρόφους του.

Το έργο του μιλά από μόνο του : Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και Προσπάθεια για εθνική συμφιλίωση, Εξίσωση αμοιβής και επαγγελματικών δικαιωμάτων άνδρα-γυναίκας στο δημόσιο τομέα, Καθιέρωση Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης ή εργατικού ατυχήματος.

Ακόμη ήταν ο εμπνευστής και θεμελιωτής του ΕΣΥ, του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ως Υπουργός Υγείας μερίμνησε για τον εξοπλισμό ,τη στελέχωση και τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε νησιά με ελάχιστους κατοίκους ή απομακρυσμένες περιοχές. Ο μόνος πολιτικός που κατόρθωσε να κάθεται ως φίλος δίπλα στους εργαζομένους και να χαράσσουν μαζί πορεία για την εργατική ή οικονομική πολιτική.

Ο πρώτος που μερίμνησε να ληφθούν μέτρα κατά της εργασίας ανηλίκων, της νυκτερινής εργασίας και της ανεργίας των νέων.

Δυστυχώς ως υπουργός Οικονομίας δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το μεγάλο του όραμα που ήταν η ανάπτυξη της περιφέρειας, η αποκέντρωση και η κοινωνική αλληλεγγύη με την αναλογική φορολόγηση, που στόχευε στην ελάφρυνση των χαμηλών στρωμάτων.

Παρά τη χρόνια μάχη του με τον καρκίνο και παρά το γεγονός ότι μέχρι τέλους αγωνίστηκε και πάλεψε για την πατρίδα με κάθε του δύναμη, λίγο καιρό αφού έχασε τη σύζυγό του, την αγαπημένη του Κάκια λύγισε και ο ίδιος. Η επάρατος νόσος τον νίκησε και στέρησε την πατρίδα από έναν πολιτικό που είχε αναμφίβολα να προσφέρει πολλά.

Ο πατριωτισμός του, η ηθική του , η βαθιά δημοκρατική του συνείδηση, σε συνδυασμό με τη μαχητική του διάθεση, τον αλτρουισμό και το γνήσιο χάρισμα του να πείθει ακόμη και τους αντιπάλους του , τον κατέταξαν και διαχρονικά θα τον κατατάσσουν πρώτο ή ανάμεσα στους πρώτους στις καρδιές όλων.

Άλλωστε ειδικά σήμερα που η πολιτική αλλά και οι πολιτικοί αμφισβητούνται περισσότερο από ποτε, σήμερα που η οικονομική και κοινωνική κρίση έχουν διχάσει και βυθίσει τον Ελληνισμό, η παρουσία και το παράστημα του Γιώργου Γεννηματά λείπουν όσο ποτέ, όμως παράλληλα φωτίζουν …ως φάρος και μας δείχνουν το δρόμο ως πυξίδα πορείας για ένα μέλλον ΕΝΟΤΗΤΑΣ , ΕΛΠΙΔΑΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ.

Άλλωστε και ο ίδιος αν και ιδιαίτερα μετριοπαθής, όταν τον ρωτούσαν πως εξηγεί την τόσο υψηλή δημοτικότητά του και την αγάπη που του έδειχναν όλοι έλεγε : «Στη ζωή μου κάνω δύο πράγματα: σέβομαι τους άλλους, σέβομαι τον εαυτό μου. Μήπως μου το ανταποδίδουν; Δεν ξέρω...».

* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗΣ, Πρόεδρος Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Φανού Κιλκίς, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΜΑ Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ

1 σχόλιο:

  1. ΣΩΣΤΑ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΓΕΝΗΜΑΤΑ ΔΕ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΜΩΣ ΑΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΞΕ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΡΟΥΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΟΠΟΥ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΚΑΡΠΩΝΟΝΤΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΜΕΡΕΣ ΑΦΑΤΟΥ ΚΑΛΟΥΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.