Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

"Μεταφέρουν 100 εκατ. από τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ στη Τράπεζα της Ελλάδος"

Δελτίο τύπου Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τ.Ο.Ε.Ε - τ.Ο.Ε.Κ
Μέχρι σήμερα τρία μνημόνια έχουν επιβάλλει οι «αλληλέγγυοι» φίλοι μας Ευρωπαίοι και εχουν υπογραφτεί από το σύνολο σχεδόν των ελληνικών κομμάτων ( ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΛ). Έξι χρόνια μνημονίων έχουν οδηγήσει την χώρα μας στην φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, απολύσεις, αυτοκτονίες, στην εξαφάνιση κάθε εργασιακής κατάκτησης, στην φοροληστεία, τα ψέμματα και την υποδούλωση. 

Λίγο πριν μάθουμε τί επιπλέον μέτρα μας περιμένουν για τα επόμενα χρόνια παρακολουθήσαμε έκπληκτοι τη κατεπείγουσα απόφαση μεταφοράς 100 εκ των αποθεματικών του ΟΑΕΔ στη ΤτΕ έτσι ώστε να διευκολυνθεί το Κράτος για να δώσει τις συντάξεις.

Είναι αλήθεια ότι ένα ποσό (32 εκ) των αποθεματικών που έχουν ήδη μεταφερθεί με προηγούμενες αποφάσεις στην ΤτΕ έχουν επανέλθει στον ΟΑΕΔ για πληρωμές των υποχρεώσεων του. Εκείνο όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι κατά πόσον ο ΟΑΕΔ μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των αποθεματικών του για την εκπόνηση προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας. 

Δηλαδή κατά πόσον ο ΟΑΕΔ είναι έμμεσα, δέσμιος της απόφασης του για την μεταφορά των αποθεματικών του αφού είναι προφανές ότι τα αποθεματικά καλύπτουν ανάγκες του Κράτους που δεν είναι νομοθετημένη υποχρέωση του ΟΑΕΔ. Απτή απόδειξη είναι τα αποθεματικά των ΟΕΚ-ΟΕΕ τα οποία ξεπερνούν τα 300 εκ € και που μετά την κατάργηση παραμένουν αναξιοποίητα αλλά σίγουρα κατατεθειμένα.

Τα αποθεματικά που ο ΟΑΕΔ έχει κληρονομήσει από τον ΟΕΚ & ΟΕΕ είναι αρκετά για την άμεση εκπόνηση επιδότησης ενοικίου καθώς και για την κατασκευή τουλάχιστον πέντε οικισμών εργατικών κατοικιών του ΟΕΚ που έχουν ήδη μελετηθεί και είναι γεγενημένη πλέον υποχρέωση του ΟΑΕΔ. Δυστυχώς όμως και ενώ έχει ήδη περάσει ενάμισι χρόνος νέας διακυβέρνησης δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία για άσκηση στεγαστικής πολιτικής προκειμένου να ανακουφιστούν οι άνεργοι και οι κοινωνικώς αποκλεισμένες ομάδες αλλά και δεν διαφαίνεται κανένας σχετικός προγραμματισμός.

Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζουμε σε όλους ότι το ΙΚΑ χρωστάει στον ΟΑΕΔ πάνω από 7 δις €, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους από τον ΟΕΚ & ΟΕΕ. Ακόμα και για το πρόγραμμα των κατασκηνώσεων και παρόλο που ο Ν.3986/2011 εντελώς περιοριστικά μνημονεύει την συγκεκριμένη παρακράτηση για την εκπόνηση του προγράμματος, το ΙΚΑ δεν έχει αποδώσει για τα έτη 2014 και 2015 ούτε ένα ευρώ από τα ποσά των 35 εκ ευρώ που εισέπραξε το 2014 και των 36 εκ του 2015.

Σε λίγες ημέρες όλοι μας θα παρακολουθήσουμε να ψηφίζεται άλλος ένας νόμος που θα μειώνει τις συντάξεις και τα εφάπαξ και θα συγχωνεύει τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς καμιά απολύτως αναλογιστική μελέτη όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο ανέφερε πρόσφατα. Ο Υπουργός Εργασίας στην πρόσφατη απάντηση του αναφέρει ότι υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες αλλά δεν τις έχει καταθέσει ακόμα.

Καλούμε τον Υπουργό Εργασίας να απαντήσει σε όλους τους εργαζόμενους αν στις μελέτες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η αποπληρωμή του χρέους του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ.

Θα θέλαμε να διευκρινίσει στον εργαζόμενο που συνεχίζει να πληρώνει τις εισφορές του υπέρ του ΟΕΚ & ΟΕΕ (200 εκ ετησίως) αν επιτέλους θα ξεκινήσει να καταβάλλει τα αναλογούντα ποσά στον ΟΑΕΔ έστω από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά.

Επειδή οι μνημονιακές επιταγές που άρχισαν πριν από 6 χρόνια συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, εμείς, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ανέργους και τους φτωχούς, θα συνεχίζουμε τον αγώνα με όποιο μέσο μπορούμε και κάνουμε γνωστό ότι δεν θα καθίσουμε να παρακολουθούμε απαθείς τον συνεχή «δανεισμό» του Κράτους από τον μοναδικό Οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την μείωση της ανεργίας, την βοήθεια στην οικογένεια, την μέριμνα, την εκπαίδευση και τη στέγαση στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.